Piața Cetății din Alba Iulia va intra cu siguranță în istoria arhitecturii din România

Îndosariat în: Actualitate |

vestigii-amenajare-Piata-CetatiiO construcție inovatoare, care simbolizează istoria neîntreruptă a românilor de peste 2.500 de ani pe aceste meleaguri, va completa dezvoltarea Cetății Alba Carolina! O carte deschisă, sprijintă pe coloane antice, cu pereți de sticlă și structură metalică va proteja vestigiile bimilenare conservate in-situ, îmbogățind tezaurul arhitectural al municipiului.

Situl roman Principia, Cladirea Comandamentului Legiunii a XIII-a Gemina și Camera de Tezaur vor putea povesti ele-însele generațiilor actuale și celor viitoare despre originea poporului român. Cetatea Alba Carolina va da astfel o nouă lovitură de imagine în toată lumea, în mediile specializate ale arhitecților sau ale restauratorilor de obiective istorice, dar mai ales în rândul turiștilor, care vor putea astfel să vadă la Alba Iulia construcții avangardiste de genul celor din marile metropole occidentale, la care le dai de obicei Like pe facebook.

• Camera de Tezaur

În centrul edificiului aflat chiar în faţa Universităţii “1 Decembrie 1918”, se găseşte camera de tezaur (aedes). Specialiştii susţin că în centrul bazei militare sau castrului roman, exista un altar cunoscut sub numele de aedes. Acesta adăpostea stindardele şi tezaurul unităţii. În centrul altarului erau acvila şi imagio care erau încercuite de stindardele fiecărei unităţi. Altarul preceda ca importanţă toate celelalte structuri. Argument este faptul că dacă alte clădiri erau construite din lemn, această structură era construită din piatră. Altarul servea deasemenea ca loc de întâlnire pentru trupe şi ca centru religios.  În această încăpere se păstrau soldele legionarilor romani din cadrul Legiunii a XIII-a Gemina, steagurile şi alte valori. La săpăturile care au scos la iveală camera de tezaur a fost descoperită o monedă din timpul Împăratului Gordian III, care datează această clădire în secolul III d.H. Edificiul care ţinea locul unui seif este construit din blocuri mari de piatră fasonată, ceea ce îl face, chiar şi acum, o construcţie foarte solidă. Acesta este probabil unul din motivele principale pentru care s-a decis păstrarea şi valorificarea sa in situ. Se presupune că ceea ce va fi păstrat la suprafaţă, pe lângă această cameră de tezaur, ar fi şi un Porticus cu baze de coloane şi încă o cameră aflată în partea de sud a încăperii tezaurului. Camera de tezaur reprezintă poate cel mai important edificiu al Principiei Castrului Roman Apulum, altfel spus fostele clădiri în care îşi avea sediul administrativ guvernatorul provinciei, inclusiv biroul acestuia.

Investiţie de peste 16,5 milioane de lei, din fonduri europene

Punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii Alba Carolina, respectiv clădirea comandamentului castrului Legio XIII Gemina din anticul Apulum, se va realiza printr-o investiţie de peste 16,5 milioane de lei, lucrările fiind estimate a dura opt luni.

Banii provin din economiile rezultate în cadrul proiectului de reabilitare a Zonei Interioare a Cetăţii, finanţat prin Programul Operaţional Regional. Municipalitatea a obţinut acceptul AMPOR pentru includerea în cadrului proiectului de reabilitare a zonei interioare a unei noi activităţi, respectiv punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite pe perioada execuţiei lucrărilor. Conform obligaţiilor ce-i revin, autoritatea contractantă a semnat luni contractul de lucrări cu Asociaţia Corint SRL, SC Lăncrăjan Franchini SRL, General Game SRL, Grup Corint.

Valoarea estimată de către beneficiar înaintea licitaţiei a fost de 23 de milioane de lei, valoarea contractului după licitaţie fiind de peste 16,5 milioane de lei.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.