Călin Mătieș a fost ales în funcția de președinte al Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România

Îndosariat în: Actualitate |

Joi, 21 martie Consiliul Județean Alba a găzduit prima şedinţă de constituire a Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, o inițiativă a Asociaţiei “Alba Transilvania”.

Președintele Federației a fost ales albaiulianul Călin Mătieș, reprezentantul organizaţiei din Alba, cunoscut mai ales pentru afacerile pe care le desfășoară în domeniul panificației și segmentul HoReCa (Hoteluri, Restaurante , Catering). Funcția de director executiv a nou-înființatei Federații va fi ocupată de Rodica Moldovan, vicepreședintele Asociației producătorilor de produse tradiționale, ecologice și de casă Alba Transilvania.

La reuniune au participat reprezentanţi ai asociațiilor de profil din judeţele Alba, Maramureş, Suceava, Satu Mare, Sibiu, Vâlcea, Arad şi Iaşi, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel, vicepreședintele CJ – Alin Cucui și administratorul public al instituției – Sorin Bumb. Consiliul Județean Alba este membru fondator al Asociaţiei “Alba Transilvania”, cotizînd anual în conturile organizației suma de 20.000 de lei.

Proiectul constituirii primei Federații în acest domeniu a fost adus și în atenţia Ministerului Agriculturii. În cadrul şedinţei de joi s-a votat statutul Federaţiei şi a fost aleasă conducerea, formată din președinte, 6 vicepreședinți și un director executiv.

Primăria Alba Iulia a sprijinit acest demers punând la dispoziția Federației un spațiu în care să își desfășoare activitatea. Este vorba de un apartament care aparține administrației locale, situat în blocurile din spatele fostului sediu CEC, din centrul municipiului.

Potrivit lui Călin Matieş în urma înființării acestei federații producătorii de produse tradiţionale şi ecologice din ţară vor avea posibilitatea să formeze un grup de lucru prin care să organizeze promovarea activităţii şi a produselor de profil, atât prin magazine specializate, cât şi prin intermediul târgurilor.

Un prim demers al membriilor federației este înaintarea către Ministerul Agriculturii a unei liste cu 20 de puncte cu propuneri pentru modificarea Ordinului 690 din 2004 privind atestarea produselor tradiţionale. Până la 31 martie, ar urma să fie formulat un proiect de lege în acest sens. Aceştia solicită ca, pentru atestarea produselor tradiţionale condiţiile să fie ca materia primă să provină din România, să fie neameliorată, neaditivată, cu buletine de analiză conforme, iar metodele tradiţionale să fie impuse pe tot procesul de producţie. De asemenea, produsul final să nu conţină potenţiator de arome, fum lichid sau praf de usturoi. O altă propunere este ca, pentru atestarea producătorilor de produse tradiţionale, să fie formate echipe mixte, în care să fie implicaţi şi reprezentanţi ai asociaţiilor de profil.

Asociaţia Producătorilor de Produse Tradiţionale şi Ecologice “Alba Transilvania” are în prezent 21 de membri, persoane fizice sau juridice. Cotizația lunară plătită de aceștia este de 70 de lei. Asociația adminstrează și un magazin cu produse tradiționale în Alba Iulia, lângă Piața Cetate, unde însă pentru a face cumpărături ai nevoie de un portofel gras. “Alba Transilvania” organizează și participă la numeroase tîrguri de profil din țară și din Europa, unde promovează produsele tradiționale din Alba. Cele mai cunoscute dintre acestea sunt, potrivit președintelui asociației Călin Mătieș, Pâinea de Sântimbru, cașcavalul de Loman, mierea de Apidava și mierea lui Biriș.

Celelalte asociaţii din cele opt judeţe care sunt membri fondatori ai Federaţiei au, la rândul lor, aproximativ 10 membri, fiecare.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.