Primire a soliilor cele trei provincii româneşti la Sala Unirii din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Ziua-Nationala_primirea-soliilor-la-Sala-Unirii-2015Esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia și Piața Cetății Alba Carolina au gazduit astăzi, 1 Decembrie 2015, un moment emoţionant devenit tradiţie aici în capitala de suflet a românilor – primirea soliilor din partea celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova – Bucovina şi Transilvania. 

Îmbrăcaţi în costumele epocii, soliile din din provinciile româneşti au citit mesajele lor către ţară, rememorând momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri. Soliile au întărit în discursurile rostite în faţa publicului, importanţa istorică a evenimentului de acum 97 de ani.

Ceremonialul care a început la ora 11.00 este un eveniment de lungă tradiţie şi la care participă în fiecare an cele mai importante personalităţi româneşti.

În acest an, printre oficialitățile de vârf prezente la Alba Iulia se numără ministrul Dezvoltării şi Administraţiei – vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor – Marius Bostan, senatorul PNL de Alba – Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, senatorul de Alba Alexandru Pereș, Deputatul Dan Simedru, prefectul județului Gheorghe Feneșer, chestorul principal de poliție – Nicolae Ioan Căbulea parlamentari şi numeroși reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Și-au făcut apariția și personaje precum Miron Cosma și Gheorghe Funar.

Gazdele acestui moment solemn au fost primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și vicepreședintele CJ Alba – Florin Roman.

Puțin soare, puțin vânt, solii românești care au venit să aducă vestea și mulți oameni emoționați! Așa s-ar putea descrie în doar câteva cuvinte atmosfera din Piața Cetății. O atmosferă demnă de Ziua Națională, o atmosferă ideală pentru a comemora 97 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

Remarc faptul că de patru ani de zile, de când manifestațiile de 1 Decembrie dedicate Zilei Naționale a României sunt organizate de autoritățile locale, fără sprijin de la Guvern, sărbătoarea este mai aproape de oameni. Nu mai este atât de centrată pe vedetele politice și de stat care vin la Alba Iulia. Iar cetatea Alba Carolina contribuie la resuscitarea sentimentul de mândrie națională al localnicilor și al românilor de pretutindeni care se întorc “acasă” la Alba Iulia.

S-a depășit definitiv momentul tribunelor imense cu multe scări plantate în fața Catedralei Reîntregirii, unde zeci, sute de politicieni stăteau cocoțați și le vorbeau de sus românilor despre patriotism și unitate națională.

Manifestările dedicate împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia continuă în prezența a mii de români de pretutindeni.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

 • Mesaje de SFANTA MARIA. Urări şi felicitări pe care le poţi transmite persoanelor care îşi serbează onomastica
  Mesaje de Sfânta Maria Mare 2018 • Urări de ”la mulți ani” de Sfântă Marie Mică • SMS şi felicitări de ziua numelui pentru: iubit(ă), prieteni, rude, colege, șefe. Texte cu mesaje de Sf Maria haiose și amuzante. Vă oferim mai câteva sugestii, idei de mesaje, sms-uri cu urări și felicitări pentru această sărbătoare: Zi sfântă Fie […]
 • Inflaţia ar putea scădea la 3,5% în decembrie 2018 şi la 2,8% în iunie 2020
  Minuta şedinţei de politică monetară a Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României, publicată pe site-ul instituţiei arată că rata anuală a inflaţiei ar putea ajunge la 2,8% în iunie 2020, faţă de 3%, cât se anticipa anterior. „Referitor la evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că noul pattern anticipat al inflaţiei este cvasi-similar […]
 • În 98% dintre sediile ANAF sunt calculatoare la dispoziția contribuabililor
  „Cea mai bună metodă prin care contribuabilii se pot familiariza cu serviciile online este utilizarea lor”. Pornind de la această premisă, ANAF a pus la dispoziția contribuabililor, în 98% dintre sediile sale, calculatoare în sistem self service. La cerere, contribuabilii vor fi îndrumați direct de către inspectorii fiscali în vederea îndeplinirii obligațiilor fiscale. Lista sediilor […]
 • FOTO/VIDEO: Dacă plec cu bicicleta, îmi iau și câinele?
  Dacă plec cu bicicleta, îmi iau și câinele? Bineînțeles! Ne-am obișnuit să vedem câte un cățel frumos, care ne privește, în trafic, de la geamul vreunei mașini. Sau, când merge la cumpărături, să îl vedem, mandru tare, cu privirea curioasă sau melancolică, la geamul vreunui apartament din cartier. Dar, cățelul echilibrist de pe portbagajul bicicletei, […]
 • Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie?
  Când urăm ”La mulți Ani de Sfânta Maria”, pe 15 august sau pe 8 septembrie? Se spune sau nu ”La mulți ani” de Adormiea Maicii Domnului? Mulți români sunt în dilemă atunci când vine vorba despre Sfânta Maria. Pentru că există două sărbători religioase cu același nume, la 15 august și la 8 septembrie, nu […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.