Primire a soliilor cele trei provincii româneşti la Sala Unirii din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Ziua-Nationala_primirea-soliilor-la-Sala-Unirii-2015Esplanada Sălii Unirii din Alba Iulia și Piața Cetății Alba Carolina au gazduit astăzi, 1 Decembrie 2015, un moment emoţionant devenit tradiţie aici în capitala de suflet a românilor – primirea soliilor din partea celor trei provincii româneşti: Ţara Românească, Moldova – Bucovina şi Transilvania. 

Îmbrăcaţi în costumele epocii, soliile din din provinciile româneşti au citit mesajele lor către ţară, rememorând momentul petrecut la 1918, în ziua Marii Uniri. Soliile au întărit în discursurile rostite în faţa publicului, importanţa istorică a evenimentului de acum 97 de ani.

Ceremonialul care a început la ora 11.00 este un eveniment de lungă tradiţie şi la care participă în fiecare an cele mai importante personalităţi româneşti.

În acest an, printre oficialitățile de vârf prezente la Alba Iulia se numără ministrul Dezvoltării şi Administraţiei – vicepremierul Vasile Dâncu, ministrul Telecomunicaţiilor – Marius Bostan, senatorul PNL de Alba – Teodor Atanasiu, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, senatorul de Alba Alexandru Pereș, Deputatul Dan Simedru, prefectul județului Gheorghe Feneșer, chestorul principal de poliție – Nicolae Ioan Căbulea parlamentari şi numeroși reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene.

Și-au făcut apariția și personaje precum Miron Cosma și Gheorghe Funar.

Gazdele acestui moment solemn au fost primarul municipiului Alba Iulia – Mircea Hava, viceprimarul Paul Voicu, președintele Consiliului Județean Alba – Ion Dumitrel și vicepreședintele CJ Alba – Florin Roman.

Puțin soare, puțin vânt, solii românești care au venit să aducă vestea și mulți oameni emoționați! Așa s-ar putea descrie în doar câteva cuvinte atmosfera din Piața Cetății. O atmosferă demnă de Ziua Națională, o atmosferă ideală pentru a comemora 97 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia.

Remarc faptul că de patru ani de zile, de când manifestațiile de 1 Decembrie dedicate Zilei Naționale a României sunt organizate de autoritățile locale, fără sprijin de la Guvern, sărbătoarea este mai aproape de oameni. Nu mai este atât de centrată pe vedetele politice și de stat care vin la Alba Iulia. Iar cetatea Alba Carolina contribuie la resuscitarea sentimentul de mândrie națională al localnicilor și al românilor de pretutindeni care se întorc “acasă” la Alba Iulia.

S-a depășit definitiv momentul tribunelor imense cu multe scări plantate în fața Catedralei Reîntregirii, unde zeci, sute de politicieni stăteau cocoțați și le vorbeau de sus românilor despre patriotism și unitate națională.

Manifestările dedicate împlinirii a 95 de ani de la Marea Unire de la Alba Iulia continuă în prezența a mii de români de pretutindeni.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.