Protest la Alba Iulia împotriva protocolului semnat între Ministerul Educației Naționale și Biserica Ortodoxă Română

Îndosariat în: Actualitate |

campanie-Scoala-nu-e-biserica_Alba-IuliaGrupul Atei, Agnostici & Raționaliști Alba (AAR Alba) își declară sprijinul pentru acțiunea inedită de prostest (online) cauzată de semnarea, joi 29 mai 2014, a unui nou protocol între Ministerul Educației Naționale și Biserica Ortodoxă Română (BOR).

Tinerii s-au fotografiat în fața sediilor unor instituții de învățământ din Alba Iulia, cu pancarte improvizate, inscripționate cu mesaje de genul: “Școala nu este biserică”, „Îndoctrinarea nu este educație!”, „Educația în școală, religia la biserică!”.

Potrivit ARR Alba, “conținutul complet al acestui protocol semnat, secretizat inițial (ceea ce în sine este un abuz la adresa cetățenilor), a fost publicat astăzi – 2 iunie. Din conținutul protocolului se pot observa câteva tendințe îngrijorătoare de imixtiune a Bisericii în sistemul public de educație: conform noului protocol, de exemplu, profesorii de teologie vor fi angajați cu avizul parohului local iar retragerea avizului duce direct la pierderea locului de muncă. De asemenea, în școli vor avea acces nestingerit preoții centrelor eparhiale, desi aceștia nu legătură cu structura Ministerului Educației!

Membrii Grupului Atei, Agnostici & Raționaliști Alba consideră că direcția în care evoluează relația Guvernului cu Biserica Ortodoxă Română este îngrijorătoare, pentru că încalcă principiile organizării laice a Statului Român, garantat de constituție.

“Ne aliem campaniei de protest demarată de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR): „Școala nu biserică”. Campania se desfășoară în principal online prin postarea pe platforma Facebook a unor poze cu mesaje „Educația la școală, religia la biserică” sau „Îndoctrinarea religioasă este abuz asupra copilului” făcute în fața unor instituții publice – școli, primării sau universități. Pozele au fost marcate ulterior cu hashtag-ul #ScoalaNuBiserică pentru a se centraliza astfel reacția la nivel național.

Considerăm că în acest moment, mai mult decât niciodată, este necesară deschiderea unei dezbateri reale între reprezentanții guvernului, cultelor, societății civile și ai părinților despre rolul, locul și mai ales modalitatea de a preda religie în sistemul de educație publică” au declarat reprezentanții ARR Alba.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.