Rezultatele bune obținute la Olimpiada naţională de limba franceză i-au adus unei eleve din Alba Iulia un sejur în Franța

Îndosariat în: Învățământ-Cultură |

maria-medrutGeorgiana Maria Medruţ, elevă a Colegiului Naţional „Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, a beneficiat de un sejur în Franţa, între 12 și 23 iulie, graţie programului de mobilitate  „Génération bilingue” dar şi a rezultatelor foarte bune la Olimpiada naţională de limba franceză (nota 9,50).

Alături de ea, alţi 59 de elevi cu vârste cuprinse între 16 şi 18 ani, care studiază în secţii bilingve francofone din 33 de ţări au fost găzduiţi la familii din Franţa, ceea ce le-a permis să descopere viaţa cotidiană şi să beneficieze de cursuri de limba franceză, cât şi de vizite culturale în regiunile Vichy, Paris şi Valea Loirei. Georgiana este pregătită de profesoarele Rodica Andronescu şi Georgeta Bădău şi nu a fost singura elevă olimpică din România, fiind însoţită de Miriam Alexandra Pârvu, de la Şcoala Centrală din Bucureşti.

Sejurul în Franţa i-a oferit multe amintiri şi experienţe frumoase, vizite la obiective turistice, cursuri de limba franceză, prieteni noi şi multă, multă ambiţie pentru viitor.

„Acest prim sejur francez m-a ajutat nu doar să-mi dezvolt cunoştinţele de limbă şi cultură franceză, dar şi să-mi apreciez mult mai mult ţara. Mi-am dat seama că nici în străinătate lucrurile nu sunt perfecte, iar aceste două săptămâni petrecute în Franţa m-au făcut să îmi doresc să schimb în bine, aşa cum pot eu să o fac la nivelul meu, situaţia de aici. Cred cu tărie că dacă fiecare dintre noi ar aduce un grăunte de „mai bine” acolo unde trăieşte, lucrurile ar merge mai bine. Cursurile pe care le-am urmat la CAVILAM în Vichy au fost de înaltă ţinută, iar vizitele pe care le-am făcut la diferitele obiective turistice din Vichy, Valea Loirei şi Paris au fost pline de surprize plăcute. Am vizitat, între altele, Catedrala St. Etienne din Bourges, vulcanul Lemptegy şi castelul  Chambord, ale cărui grădini superbe m-au fermecat. Cel mai frumos moment al acestui sejur a fost o plimbare nocturnă cu celebrele „bateaux-mouches” pe Sena, moment care mi-a permis să descopăr imaginea splendidă, amestec de lumină şi întuneric, a Parisului şi a Turnului Eiffel. Pot spune că a fost o echipă în care şi eu şi Miriam, colega mea din Bucureşti, ne-am simţit minunat. Prieteniile s-au legat repede, ceea ce dovedeşte că, dincolo de graniţele geografice şi diferenţele culturale, tinerii trăiesc şi simt la fel”, a spus Georgiana.

Tânăra spune că iubeşte limba franceză de când a auzit primele cuvinte rostite de profesoara din şcoala primară, Liliana Sîrbu. Consideră că pentru a reuşi în viaţă trebuie să faci ceea ce îţi place, iar universul acestei limbi echivalează cu o căutare a unei comori şi sfătuieşte pe această cale toţi elevii, indiferent de vârstă, să nu ignore limba franceză, deoarece graţie ei pot descoperi o istorie fascinantă şi o cultură remarcabilă.

Ambiţiile tinerei nu se opresc aici, iar în viitor doreşte să urmeze cursurile Facultăţii de Drept, pentru a ajunge procuror.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.