Rusia este suspectată că ar fi efectuat un test nuclear secret, luna trecută, în regiunea Arctică

Îndosariat în: Actualitate |

Statele Unite au trimis în Europa un avion special pentru detectarea testelor nucleare, în contextul în care în Finlanda, Norvegia, Polonia, Germania, Franţa şi Spania au fost detectate nivele ridicate de particule radioactive de iod 131, care nu se găsesc în mod normal în natură.

The Independent precizează că nu este clar de unde provine substanţa. Una dintre teoriile vehiculate este că armata rusă a efectuat în secret un test nuclear in regiunea Arctică, iar o alta este că particulele provin de la o companie farmaceutică, aceasta neanunţând incidentul autorităţilor.

Prima semnalare a fost făcută în a doua săptămână a lunii ianuarie în extremitatea nordică a Norvegiei. Iodul radioactiv a mai fost depistat şi în Finlanda, Polonia, Cehia, Germania, Franţa şi Spania,  la sfârşitul lunii trecute. Faptul că a fost detectată o cantitate semnificativă înseamnă că a fost produs recent. Cantitatea detectată deocamdată nu prezintă pericol pentru sănătatea umană, a dat asigurări Institutul francez de Radioprotecţie şi Securitate Nucleară.

De asemenea, „măsurătorile efectuate în estul Europei relevă că nu sunt alte produse, precum cesiul radioactiv, care ar fi apărut în cazul unui accident la un reactor nuclear”, a declarat Jérôme Joly, directorul adjunct al Institutului, citat de ziarul Le Monde.

Prezenta Iodului 131 este asociata cu detonarea bombelor atomice. Acesta a fost detectat în toată lumea după testarea acestui tip de arme, precum şi după accidentele de la centralele nucleare Cernobîl şi Fukushima.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro