Salbe de bani vechi de peste 100 de ani, prezentate la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

salbele-din-zona-etnografica-albaMuzeul Naţional al Unirii Alba Iulia a prezentat astăzi, 4 martie 2014, exponatul lunii martie. Este vorba despre trei salbe, una alcătuită din monede exclusiv din argint de valori diferite şi două din monede şi globurele (boabe) de bronz argintat din zona etnografică Alba.

Acestea provin din Imperiul Austro-Ungar şi sunt emise în timpul împăratului Franz Iosif. Monedele au fost bătute între anii 1860-1915, la monetăriile din Austria şi Ungaria, dar şi la Kremnitz în Slovacia. Salbele din monede care circulau în perioada respectivă erau extreme de valoroase, fiind parte importantă din zestrea unei fete de măritat. Nu rareori valoarea unei astfel de salbe cântărea greu în înţelegerea dintre părinţii tinerilor care urmau să se căsătorească.

Exponatul lunii a fost prezentat de către muzeograful Adriana Ţitrean, începând cu ora 11.00, în holul Muzeului Naţional al Unirii.

“Aceste salbe de diferite categorii au fost purtate pe întreg teritoriul României. În judeţul Alba, şi mai precis în zona etnografică, în satele Hăpria şi Straja, întâlnim 3 categorii de salbe:  salba realizată doar cu bani, salba cu globurele şi bani şi salba simplă cu globurele, din timpul lui Franz Iosif, Imperiul Austro-Ungar.

O astfel de salbă cu monede valora în acea perioadă  40 – 50 de zloţi, adică echivalentul unei perechi de boi. Salbele din globurele au apărut din necesitatea de a suplini salbele de monede şi valorau cam la jumătate.

Aceste salbe au fost purtate întotdeauna de mirese, de fapt constituia o parte din zestre,  la negocierea dintre părinţi, dar  şi de tinerele căsătorite, care încă nu aveau copii.

Ordinea în care erau distribuite monedele era foarte precisă. Erau dispuse pe 3 lanţuri, în jur de 33 de monede. În partea de jos erau 17, al doilea rând era alcătuit din 18 monede , iar primul din 7 astfel de monede. În foarte multe dintre situaţii salbele erau lăsate moştenire, dar mai erau şi împrumutate contra unei sume de bani fetelor care nu-şi permiteau să-şi achiziţioneze o asemenea salbă.

Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia şi Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.