Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Administrație

Se reia licitația pentru lucrările de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Primăria Municipiului Alba Iulia face cunoscută reluarea procedurii de licitație a lucrărilor de restaurare și valorificare a corpului Principal al Palatului Principilor, prin proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“.

Procedura a fost reluată imediat ce municipalitatea a primit decizia finală favorabilă din partea Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, după ce a declarat toate cele trei oferte depuse la prima licitație ca neconforme, atât cu cerințele din caietul de sarcini cât și cu nevoia de experiență pe care trebuie să o probeze pentru a executa o lucrare într-un sit de patrimoniu de categoria A de importanță.

Primăria mizează în continuare pe înscrierea în competiție a unor firme specializate în lucrări de restaurare, tâmplărie specială sau refacere de pictură, care nu s-au prezentat la prima licitație.

Anunțul de licitație este publicat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice-SICAP. Termenul limită de depunere a ofertelor este 6 iunie 2018.

Proiectul va presupune lucrări de consolidare, conservare, restaurare – inclusiv picturi murale decorative, dotări interioare și expoziționale. Obiectivele majore ale proiectului vizează conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia — Centru Expozițional Corp Principal ‘E’, în suprafață de 3113,64 metri pătrați, prin lucrări de consolidare, conservare, restaurare dotări interioare și amenajări expoziționale, în vederea valorificării durabile în acord cu statutul său istoric cu valențe naționale și europene. O bijuterie a Transilvaniei Palatul Principilor, ridicat în secolul al XV-lea, este considerat de către specialiști cea mai importantă clădire administrativă din Transilvania și îmbină mai multe stiluri arhitectonice: gotic, renascentist și baroc.

Edificiul emblematic din Cetatea Alba Carolina şi-a trăit gloria în vremea Principatului Transilvaniei, când timp de peste 150 de ani (1541-1699), soarta regiunii a fost dirijată de la Alba Iulia. Se înţelege de la sine că reşedinţa principilor a constituit pe parcursul epocii centrul şi cea mai importantă scenă a vieţii politice din Transilvania. Palatul din zilele noastre, aflat în stare de conservare, are șapte corpuri și reprezintă cam 2/3 din ceea ce a fost în epoca premodernă reşedinţa principilor Transilvaniei. Chiar şi astfel segmentat, Alba Iulia are în acest ansamblu un monument unic în Transilvania.

Creșterea numărului de turiști Funcțiunile propuse prin proiectul amintit sunt culturale și sunt considerate de specialiști potrivite atât pentru clădire ca monument istoric, cât și pentru a atrage un număr cât mai mare de turiști. În primul rând, se dorește amenajarea unui Muzeu al Principatului Transilvaniei.

Se vor avea în vedere atât etapele de construcție a clădirii, cât și picturile valoroase din epoci diferite care pot fi conservate in situ. Potrivit istoricilor implicați în cercetarea Palatului, Muzeul ar aduce în atenția publicului larg cel puțin 200 de ani de istorie a Transilvaniei

Pe termen lung, proiectul va aduce un plus de valoare pe toate planurile, de la serviciile culturale, comerciale, de turism, alimentaţie publică, în plan local, și ulterior la dezvoltarea economică şi culturală pe plan judeţean, regional şi naţional. Se vor crea produse culturale noi, prin diversificarea ofertelor de turism, alimentaţie şi cazare publică, prin faptul că va deveni un pol catalizator, de convergenţă şi atracţie pentru turişti. Prin poiect sunt gândite și pârghii prin care se urmărește creșterea constantă a numărul de vizitatori, după finalizarea lucrărilor de restaurare a corpului principal al Palatului Principilor: de la circa 2.000 acum, la 26.000 după primul an de implementare a proiectului și la peste 60.000, după încă cinci ani. Proiectul „Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a Ansamblului Palatului Principilor din Alba Iulia – Centru Expozițional Corp Principal E“, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este implementat de către Municipiul Alba Iulia și are o valoare totală de peste 21,7 milioane de lei, din care 20,6 milioane de lei, reprezentând 98% din valoarea eligibilă a proiectului, reprezintă finanțare nerambursabilă.

Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Administrație

Din iulie începe construcția noului spital de oncologie și cardiologie din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Construcția noilor secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională în cadrul Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia reprezintă un pas important în îmbunătățirea serviciilor medicale oferite pacienților din județ. După patru ani de eforturi susținute din partea Consiliului Județean Alba și a echipei Spitalului Județean, proiectul a intrat într-o nouă etapă, odată cu semnarea contractului de proiectare și execuție la începutul anului 2024.

Până la finalul lunii iunie 2024, constructorul lucrează la realizarea proiectului tehnic (noul corp de clădire aflându-se acum în faza de proiectare, premergătoare realizării construcției). Construcția efectivă va începe din luna iulie 2024. Conform graficului de implementare, lucrările trebuie finalizate până cel târziu în 30 iunie 2026.
Proiectul privind înființarea unui centru de radioterapie este mai vechi, fiind inclus în strategia de dezvoltare a județului Alba, în domeniul sănătății, elaborată în luna iunie 2020, pentru perioada 2020 – 2025, la propunerea conducerii CJ Alba, președinte Ion Dumitrel, SJU Alba Iulia – manager Diana Mârza și deputatului Florin Roman.

În anul 2020, împreună am identificat sursa de finanțare – Planul Național de Redresare și Reziliență, aceasta fiind prevăzută în Ordonanța de Urgență 155/2020. Am consultat ghidul de finanțare și am stabilit pașii care vor fi urmați pentru implementare.

Astfel, construcția secțiilor de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională s-a realizat la inițiativa președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel, deputatului Florin Roman și managerului SJU Alba Iulia, Diana Mârza. Prin hotărârea nr. 292, din 27.11.2020, a CJ Alba, a fost alocată suma de 337.850 de lei pentru realizarea studiului de fezabilitate și studiului geotehnic, marcând astfel primul pas important către dezvoltarea acestei noi facilități medicale.

Cu aceste fonduri alocate, au putut fi demarate procedurile de achiziții pentru cele două studii. Contractul pentru realizarea studiului geotehnic a fost semnat în 20.01.2021, iar contractul pentru realizarea studiului de fezabilitate a fost semnat în 22.01.2021, valoarea totală a acestora fiind 160.780 de lei – inclusiv TVA (mult mai mică decât estimarea inițială). Suma a fost decontată prin transferuri din bugetul CJ Alba în bugetul SJU Alba Iulia.

În 20.12.2022, echipele de implementare din cadrul CJ Alba și SJU Alba Iulia au depus, la Ministerul Sănătății, pe axa PNRR/2022/C12/MS/I2.1/ – Infrastructură spitalicească publică nouă, cererea de finanțare, în vederea obținerii banilor necesari pentru realizarea investiției.

În cererea de finanțare s-a fundamentat necesitatea dezvoltării acestor servicii medicale și s-a descris investiția, pas cu pas. Prin obținerea avizelor necesare și declararea proiectului ca fiind eligibil pentru finanțare prin Planul Național de Redresare și Reziliență în anul 2023, s-a deschis calea către materializarea acestui obiectiv important pentru comunitate.

În 17 martie 2023, după ce proiectul a fost declarat eligibil, a fost semnat, la Târgu Mureș, contractul de finanțare, de către ministrul Sănătății, Alexandru Rafila și managerul SJU Alba Iulia, Diana Mârza. De atunci și până în prezent, au fost încheiate patru contracte aferente proiectului (informare și publicitate; audit financiar; servicii de management și asistență tehnică; proiectare și execuție).

Construcția noilor secții de oncologie, radioterapie și cardiologie intervențională va aduce beneficii semnificative pacienților, oferindu-le acces la tratamente moderne și specializate într-un mediu medical actualizat și bine echipat.

Și acest proiect, la fel ca toate proiectele de investiții, a fost inițiat de către conducerea Spitalului Județean și a conducerii Consiliului Județean Alba, fiind aprobat de către consilierii județeni, cărora conducerea SJU Alba Iulia le transmite mulțumiri pentru cooperarea în beneficiul sănătății.
Investiția are ca obiectiv principal îmbunătățirea serviciilor medicale pentru pacienții cu afecțiuni oncologice și cardiovasculare.

Va fi construit un nou corp de spital, cu o capacitate de 90 de paturi, inclusiv o secție de oncologie medicală, radioterapie, îngrijiri paliative, hematologie și un compartiment de cardiologie intervențională. De asemenea, va exista o secție de spitalizare de zi pentru tratamentele de chimioterapie.

Proiectul prevede construirea unui ambulatoriu cu cabinete de consultații și săli de tratament, precum și dotarea secției de cardiologie intervențională cu echipamente moderne. Pentru radioterapie, vor fi disponibile două acceleratoare liniare și un simulator C.T. Infrastructura va fi desfășurată începând cu zona de subsol, unde va fi amenajat un departament de radioterapie.

Clădirea va fi construită în curtea Spitalului Județean de Urgență Alba Iulia, având o suprafață desfășurată de 8.076 metri pătrați și va beneficia de surse regenerabile de energie. Valoarea totală a proiectului este de 277.024.344 de lei, din care 263.173.127 de lei finanțare europeană și 13.851.217 de lei cofinanțare din partea Consiliului Județean Alba.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

80 de spray-uri paralizante, achiziționate de Primărie pentru Poliția Locală a Municipiului Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia a achiziționat 80 de spray-uri paralizante pentru dotarea polițiștilor. Valoarea acestora este de 1.544,00 de lei.

Municipiul Alba Iulia a achiziționat de la S.C. ARROW INTERNATIONAL S.R.L din județul Ilfov, localitatea Glina, 80 de spray-uri paralizante în valoare de 1.544,00 de lei care urmează să intre în dotarea polițiștilor.

„Achiziționarea spray-urilor de autoapărare este necesară deoarece legea spune că polițiștii locali și agenții de pază sunt obligați să le poarte asupra lor. 80 de spray-uri cu gaz lacrimogen, aflate acum în dotarea Poliției Locale Alba Iulia, au termenul de valabilitate expirat, așadar este necesară înlocuirea lor pentru a nu produce efecte secundare în cazul în care acestea vor fi utilizate. Acestea au fost achiziționate prin intermediul platformei e-licitație, iar valoarea lor este 1.544 lei”, a declarat Flaviu Buta, purtătorul de cuvânt al primăriei Alba Iulia.

Furnizarea a unui număr de 80 buc Spray-uri autoapărare CS, necesare pentru dotarea polițiștilor locali și a personalului care prestează servicii de pază, din cadrul Direcției Generale Poliția Locală, municipiul Alba Iulia, se arată în descrierea achiziției.

Spray cu gaz lacrimogen puternic iritant pentru ochi, piele si căi respiratorii. Nu aduce vătămări pe termen lung, nu paralizează atacatorul. Conține substanța CN (Chloracetophenone) și CS (Orthochlorobenzalmalononitrile) în proporție de 0,5% fiecare. A nu se expune direct în soare și nu se aruncă în foc. A nu se lăsa la îndemâna copiilor. Caracteristici: -Cantitate : 100 ml; -Raza de actiune: 1 – 1.5 metri; -Substanta activa : Oleoresin Capsicum, sunt caracteristicile spray-ului care urmează să intre în dotarea polițiștilor.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Administrație

Între 1 aprilie și 11 mai 2024, la Alba Iulia va avea loc Curațenia de Primăvară. Vezi programul pe străzi

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Între 1 aprilie și 11 mai 2024, la Alba Iulia se vor executa lucrări de maturat manual și mecanic, ras la bordura, întreținere curățenie, colectat si transportat deșeuri rezultate din aceste activități sau rampe necontrolate.

Suprafețele pe care se vor desfășura aceste activități sunt altele decât cele cuprinse în programul zilnic de lucrări și reprezintă: trotuare, alei, carosabil, scuaruri de zone verzi, care aparțin domeniului public al municipiului Alba Iulia.

Pe perioada desfășurării curățeniei de primăvară nu se va modifica programul zilnic de lucrări de salubritate. Perioada desfășurării curățeniei de primăvara poate suferi modificări cauzate de condițiile meteorologice nefavorabile.

PROGRAMUL CURATENIEI DE PRIMAVARA 2024

Căile de circulație și zonele prevăzute pentru activitățile de curățenie

în perioada 01.04.2024 – 11.05.2024

Săptămâna I

01.04.2024 – 06.04.2024

Zona Centru – zona industriala

            – Zona de la Calea Moților (partea dreapta) pana la zona industriala (str. Gh. Sincai), incluziv cartier Anghel Saligny, B-dul Republicii, str. V. Alecsandri, str. M. Aurelius, str. S. Severus, magazin Profi, bazinul Olimpic si parcare Stadion Municipal.

Săptămâna II

07.04.2024 – 12.04.2024

Zona Centru

            – Zona de la Calea Moților (partea stanga) – str. Gemina, str. Basarabiei, str. N. Titulescu, str. L. Blaga, str. Traian, B- dul O. Goga, str. Apulum, str. Cetatii, B-dul Incoronarii, etc. pana la str. Viilor, B-dul Ferdinand, Pasarela Partoș;

            – Zona cuprinsa intre str. Bucuresti, B-dul Ferdinand I si Gara.

Săptămâna III

13.04.2024 – 19.04.2024

Zona Centru  – cartiere Ampoi

            – Zona cuprinsa intre B-dul T. Vladimirescu, str. Ardealului, str. Livezii si str. A. Muresanu;

            – Cartierele Ampoi I,  Ampoi II si Ampoi III;

            – Zona str. A. I. Cuza – DN1 (intrare in oraș dinspre Cluj), inclusiv pista de biciclete.

 

Săptămâna IV

20.04.2024 – 25.04.2024

Zona Micești – Barabant:

            – Zona cuprinsa intre Calea Moților si str. Zlatnei, cu toate străzile adiacente si pista de bicicliști;

            – Zona străzilor Mureșului, Măceșului si Turnatoriei (cu străzile adiacente) – Barabant.

 

Săptămâna V

25.04.2024 – 30.04.2024

Zona cartier Cetate:

            – Zona cuprinsa intre B-dul Transilvaniei, str. Lalelelor, B-dul 1 Decembrie 1918 si zona Schit;

            – Zona cuprinsa intre B-dul Transilvaniei, B-dul 1 Decembrie 1918, B-dul Horea, Calea Moților si str. Mircea Eliade.

            – B-dul Încoronării – Take Ionescu – Gara.

Săptămâna VI

01.05.2024 – 05.05.2024

Zona Cetatea istorica:

 

            – Zona cuprinsa intre B-dul Încoronării, Poarta a-I-a, platforma Obelisc, Poarta a III-a, Arhivele Statului si Casa Sindicatelor;

            – Zona parcul Unirii, str. N. Iorga pana la Universitatea ,,1 Decembrie 1918” (cu toate străzile adiacente), zona Skate Parc, baza sportiva Pro Linca, str. Aurel Vlaicu, str. Cetății si str. Crișan, Șanțurile Cetății;

Săptămâna VII

06.05.2024 – 11.05.2024

Partoș – Oarda – Pâclișa

 

            – Zona str. Regimentul V Vânători, malurile râului Mureș, zona pod rutier DN 1;

            – Zona străzilor Victoriei, str. Biruinței, str. Dumbrăviței si Armoniei – Oarda de Jos;

            – Zona cartierului La Recea, inclusiv str. Izvorului, Dealul Furcilor;

            – Str. Carpenului si Brândușei – Pâclișa.

            Notă:

            1. Se vor executa lucrări de maturat manual sau mecanic, ras la bordura, întreținere curățenie, colectat si transportat deșeuri rezultate din aceste activități sau rampe necontrolate.

           2. Suprafețele pe care se vor desfășura aceste activități sunt altele decât cele cuprinse in programul zilnic de lucrări si reprezintă: trotuare, alei, carosabil, scuaruri de zone verzi, etc., ce aparțin domeniului public al municipiului Alba Iulia.

            3.  Pe perioada desfășurării curățeniei de primăvară nu se va modifica programul zilnic de lucrări de salubritate.

            4.  Perioada desfășurării curățeniei de primăvara se poate modifica in funcție de condițiile meteorologice.

În caz de intemperii sau  din cauza altor probleme întâmpinate pe parcurs, programul poate suferi modificări.

 


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia