Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

Sesiune de examinare Delf – Dalf organizată de Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

logo_delfInstitutul Cultural Francez din Cluj-Napoca, în colaborare cu Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, organizează în 8 și 9 noiembrie, sesiunea de examinare Delf – Dalf.

Potrivit universității albaiuliene, examenele se adresează elevilor din clasele V-XII, studenților, dar și adulților din orice domeniu profesional. Studenții pot utiliza aceste diplome pentru dosarele de mobilități universitare internaționale, iar pentru angajați aceste certificate de limbă pot constitui un avantaj în cariera lor. De asemenea, candidații care promovează acest tip de examen, recunoscut pe viață, obțin diplome eliberate de Ministerul Educației din Franța. Ministerul Educației de la noi din țară recunoaște și echivalează aceste certificate în cadrul examenului de bacalaureat. Tarifele de anul acesta diferă în funcție de nivele, astfel taxa cea mai mare de înscriere pentru Dalf C2 este de 425 de lei pentru adulți, în timp ce pentru nivelul Delf A1 pentru elevi este de 120 de lei. Pentru mai multe detalii legate de procedura de înscriere și tarife, cei interesați pot consulta portalul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Înscrierile se fac până în data de 22 octombrie, la Catedra de Limbi moderne a universității.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Creștin romano-catolic din Sri Lanka, prezent la slujba oficiată în Joia Mare, la Catedrala „Sfântul Mihail” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Joia mare la catolici l-a găsit pe un bărbat din Sri Lanka la Catedrala Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Alba Iulia. Acesta a participat la slujba și ritualul „spălării picioarelor” și a admirat frumuseţea edificiului din Cetatea Alba Carolina.

Lükssan este muncitor într-o fabrică din județul Alba și a venit în România tocmai din Sri Lanka. Deși mărturisește că nu înțelege foarte bine ce se vorbește, bărbatul este impresionat de ritualul slujbelor la catolici și vine cu drag în biserică.

Pios, cu mâinile împreunate pentru o rugăciune doar de el știută, Lükssan spune că vine în fiecare duminică să se roage lui Hristos: „Cred că aici în Biserică primim binecuvântarea și îmi place să particip la slujbe. În Sri Lanka obișnuim să mergem la asemenea slujbe de rugăciune și nu lipseam în nici o duminică de la Biserică”.

 

Joia Mare a catolicilor este o zi cu mare însemnătate, care reprezintă pentru creştini şi Ultima Cină a Domnului Iisus Hristos. În toate catedralele catolice a avut loc un ritual important, spălatul picioarelor. Preoţii au reprodus scena în care Mântuitorul le-a spălat picioarele celor 12 ucenici.

În acest fel, Iisus a dat omenirii un exemplu de iubire şi modestie, chiar înainte să fie răstignit pe cruce, Joia Mare fiind una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Patimilor. Sâmbătă seara se va oficia Slujba Învierii, iar duminică, romano-catolicii vor sărbători Paştele.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Astăzi se împlinesc 103 ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Joi, 28 martie 2024, se împlinesc 103 de ani de la momentul punerii pietrei de temelie a Catedralei Reîntregirii și Încoronării din vechea Cetate a Bălgradului.

Realizarea proiectului și coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei și ale ansamblului arhitectural i-au fost încredințate arhitectului Victor Ștefănescu, lucrările propriu-zise de edificare fiind executate de Societatea „Întreprinderea Generală Tehnică din București”.

Piatra de temelie a locașului de cult a fost așezată în a doua zi de Paști, în 28 martie 1921. Lucrările au avansat rapid, întrucât șantierul era aprovizionat continuu cu toate materialele necesare de cea mai bună calitate. Casa Regală acorda o atenție deosebită pentru buna derulare a construcției, astfel că, la numai o lună de la punerea pietrei de temelie, Regele Ferdinand și Regina Maria vizitează Alba Iulia pentru a constata stadiul lucrărilor executate.

Realizarea proiectului și coordonarea lucrărilor de construcție ale Catedralei și ale ansamblului arhitectural i-au fost încredințate arhitectului Victor Ștefănescu. Lucrările propriu-zise de edificare au fost executate sub conducerea inginerului Tiberiu Eremia. Proiectul propus pentru noua biserică și clădirile aferente era prima formă de exprimare a arhitecturii neoromânești, ce definea stilul național, pe teritoriul Transilvaniei.
În data de 27 aprilie 1921, era deja ridicat soclul Catedralei și procesul de edificare era în plină desfășurare. În luna iulie se lucra la ridicarea tamburului turlei bisericii, iar în luna august clopotnița era aproape finalizată. Tot în această lună, în scopul supervizării construcției, Principele Nicolae a întreprins o vizită la Alba Iulia pentru inspectarea șantierului, însoțit fiind de doi mari generali ai Armatei Române și de trei miniștri din Guvern.

La 8 septembrie 1921, s-a așezat crucea pe turla bisericii, iar în data de 1 decembrie au fost demontate schelele. În același timp, în interior se executau lucrări de finisare, iar maestrul Costin Petrescu a deschis șantierul de pictură în tehnica fresco, după erminia tradiției iconografice bizantine. În următorul an, s-a depus un efort asiduu pentru finalizarea lucrărilor, astfel că în primele zile ale lunii octombrie 1921 au fost ridicate clopotele în turnul-clopotniță.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

O minoră de 8 ani a ajuns la spital, după ce a fost accidentată de un autoturism pe o trecere de pietoni de pe strada Toporașilor

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Miercuri,  27 martie 2024, în jurul orei 12.50, polițiștii rutieri din Alba Iulia au fost sesizați, de către un bărbat de 34 de ani, din localitatea Feneș,cu privire la faptul că fiica lui a fost victima unui eveniment rutier, iar conducătorul autoturismului ar fi plecat de la locul accidentului.

Din cercetările efectuate de polițiști, a rezultat că o femeie de 35 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Toporașilor din Municipiu, ar fi efectuat o manevră de mers cu spatele și ar fi surprins și accidentat o minoră, în vârstă de 8 ani, din localitatea Feneș, care ar fi fost angajată în traversarea regulamentară a străzii.

În urma accidentului, minora a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportată la spital de către părinți, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Conducătoarea auto a fost identificată ulterior de către polițiști. Aceasta a fost testată cu aparatul etilotest, care a indicat faptul că nu se afla sub influența alcoolului.

Cercetările sunt continuate, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de vătămare corporală din culpă și părăsirea locului accidentului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia