Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

Spectacol de dansuri, teatru, jonglerii cu foc și demonstraţii de luptă, în cadrul celei de-a II-a ediții a Festivalului „Zilele Medievale ale Bălgradului”, de la Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În acest sfârșit de săptămână, la Alba Iulia se desfășoară cea de-a doua ediție a Festivalului de Artă Medievală „Zilele Medievale ale Bălgradului”. Evenimentul a debutat sâmbătă, la ora 18.00, cu spectacolul ”La Hanul de la Răscruce”, pe aleea Muzeului Unirii și a strâns peste 30 de spectatori „însetați” de cultură, care, în ciuda căldurii sufocante, au dorit să ia parte la festival.

”Spectacolul La Hanul de la Răscruce este un spectacol original, lucrat pe parcursul acestor zile şi în care prin scene de teatru, dans, poezie, muzică şi duel se vor depăna treptat episoadele şi întâmplările petrecute într-un han medieval, aflat, ca şi Alba Iulia, la răscruce de drumuri, de timpuri, de vieţi”, spun organizatorii.

Pe parcursul zile, cei care s-au aflat în Cetate au putu lua parte la atelierul medieval ”Curtea Comedianților” amenajat în Cetate. Curtea Comedianţilor este un atelier de artă medievală, renascentistă şi tradiţională care reuneşte tineri artişti într-un atelier de creaţie în care se caută revitalizarea rădăcinilor culturale europene.

”Timp de două zile vă invităm să reînviem prin artă Bălgradul – cetatea noastră medievală! Vom reauzi paşii grei ai cavalerilor pe care-i vom vedea îmbrăcând armuri strălucitoare şi încrucişând spade lungi şi grele în demonstraţii de mânuire a armelor! Va răsuna muzica truverilor şi trubadurilor care animau curţile medievale şi tavernele vremii!  Ne vom înveseli cu farse şi spectacole de stradă ale actorilor ambulanţi! Vom asista la jonglerii cu foc şi admira măiestria meşteşugarilor târgoveţi”, transmit organizatorii.

Duminică, 06 august, va fi ziua dedicată trupelor şi companiilor invitate care vor susţine o serie de spectacole de teatru pentru cei mici, farse, teatru, jonglerii cu foc şi muzică medievală.
Programul zilei de Duminică, 06.08.2016

10.30 – Curtea Comedianţilor pentru copii – ateliere deschise şi demonstrative pentru copii; spectacole scurte pentru copii.

11.30 – Teatru de Păpuşi – Compania Peter Pann, Câmpina

17:00 – Arta mânuirii armelor medievale (grupul de reconstituire istorică Terra Ultrasilvana, Braşov)

18.30 – Farse medievale (Compania de Artă Studio 24, Bucureşti)

19.30 – Aventurile Căpitanului Spaventa  (Skepsis, Alba Iulia)

20.30 – Concert muzică medievală (Truverii, Bucureşti)

21:30 – Jonglerii cu foc (Sirius, Bistriţa)

Grupuri participante la festival: Truverii (C.C.S. Bucureşti), Studio 24 (C.C.S. Bucureşti), Medieval Art (Bucureşti), Ludic (C.C.S. Iaşi), Sirius (Bistriţa), Terra Ultrasilvana (Braşov), Peter Pann (Câmpina), Skepsis (Alba Iulia).

Având la bază o constantă şi strânsă colaborare artistică de-a lungul anilor, compania de teatru Skepsis (Alba Iulia) şi grupul de muzică medievală şi tradiţională Truverii (Bucureşti) au organizat prima ediţie a evenimentului – care s-a bucurat de o caldă primire din partea publicului de toate vârstele, atrâgând numeroşi concetăţeni şi turişti.

În acest an, Grupul Skepsis organizează cea de-a doua ediţie pe baza unui proiect care are ca scop promovarea imaginii Municipiului Alba Iulia ca punct de reper pe harta naţională şi europeană a oraşelor-cetăţi care oferă un festival medieval în agenda de evenimente propuse concetăţenilor şi turiştilor.

Zilele Medievale ale Bălgradului este un eveniment organizat pe baza unui proiect propus de Grupul Skepsis, în parteneriat cu instituţii locale – Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Judeţean Alba; Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia – şi susţinut de Societatea Culturală Concret; Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti; Casa de Cultură a Studenţilor Bucureşti.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Colonelul Tudor Pașca a promovat concursul pentru ocuparea funcției de inspector-șef, al Inspectoratului Județean de Jandrmi Alba

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Inițial împuternicit pentru un an la comanda Jandarmeriei Alba în iunie 2022, iar apoi desemnat șef al IJJ Alba în iunie 2023, col. Tudor-Gheorghe Pașca a promovat concursul pentru ocuparea funcției de inspector-șef desfășurat în luna februarie 2024.

El a devenit astfel inspector-șef cu acte în regulă al Inspectoratului de Jandarmi Județean Alba, succedându-i la conducerea instituției col. Marius Giurea, care între timp a trecut în rezervă.

În vârstă de 42 de ani împliniți în luna februarie, col. Tudor Pașca a fost angajat la Jandarmeria Alba la 1 decembrie 2005, iar de-a lungul carierei a urcat treptele ierarhiei militare până în 2017, când a fost mai întâi împuternicit și ulterior desemnat adjunct, iar din octombrie 2019 prim – adjunct al inspectorului-șef, funcție din care, în iunie 2022, a fost împuternicit la conducerea IJJ Alba, mai întâi interimar, iar după promovarea concursului în această lună, ca inspector-șef cu drepturi depline.

Col. Tudor Pașca, originar din comuna Albac, este absolvent al Facultăților de Drept și Științe Economice din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, dar și al unor stagii de formare în domeniul luptei împotriva traficului de persoane și în domeniul cercetării judiciare, organizate de către Inspectoratul General al Jandarmeriei Române în parteneriat cu Jandarmeria Franceză, Inspectoratul General al Poliției Române și cu alte instituții din România.

Totodată, el a absolvit două masterate, în managementul serviciilor publice, respectiv în instituții de drept bancar fiscal vamal, ambele la universitatea albaiuliană. Este căsătorit și are o fetiță.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Acțiune informativ-preventivă organizată de polițiștii rutieri din Alba Iulia, pentru participanții la Marșul Motocicliștilor 2024

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 13 aprilie 2024, polițiștii Serviciului Rutier Alba au fost prezenți, în municipiul Alba Iulia, în parcarea Carolina Mall, unde, începând cu ora 10.00, s-a dat startul sezonului moto 2024, în Alba.

Polițiștii au asigurat măsurile de fluidizare a traficului, pe timpul desfășurării marșului și au interacționat cu zeci de persoane prezente, cărora le-au oferit sfaturi pentru formarea unui comportament social sănătos, care să conducă la prevenirea faptelor de natură penală sau contravențională.

De asemenea, motocicliștii au fost și ei atenționați de polițiști, cu privire la regulile pe care trebuie să le respecte, pe drumurile publice, atât în timpul marșului, cât și în general, pentru a nu fi implicați în evenimente rutiere negative.

Acțiunile polițiștilor, dedicate informării cetățenilor care participă la manifestări publice și cultural artistice, cu privire la modalitățile de prevenire a victimizării din fapte penale sau contravenționale precum și cele de prevenire a consumului de substanțe cu efect psihoactiv, vor continua.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Advocacy și dezbateri în educația profesională – întâlnire găzduită de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Joi, 11 aprilie 2024, grupul local de lucru al proiectului Labour-market inclusion for disadvantaged young adults in Romania a strâns la un loc, în Alba Iulia, reprezentanți din domeniul educației și al afacerilor pentru a discuta direcțiile viitoare în promovarea incluziunii pe piața muncii a tinerilor defavorizați din România.

Evenimentul organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, Fundația HEKS/EPER România și Centrul Român de Politici Europene (CRPE) a fost un prilej de reflecție și acțiune asupra schimbărilor necesare în sistemul de educație. Ioana Ardelean, coordonatoarea proiectului, a deschis întâlnirea cu o prezentare a agendei, subliniind rolul acțiunii colective în fața provocărilor educaționale actuale.

Continuând discuția, Ruxandra Popescu, cercetător și director de program în cadrul CRPE, a detaliat planurile de advocacy privind implementarea noii legi a educației în domeniul învățământului profesional și al orientării în carieră. Tranziția către învățământul dual, noile planuri-cadru și finanțările PNRR au fost printre temele abordate, evidențiind o viziune amplă asupra schimbărilor necesare în peisajul educațional.

Reprezentanții companiilor – Begli Event; Bosch Automotive; Caresta Bags; Carolina Center; Kronospan; Pehart Tec Grup; Star Transmission & Star Assembly – au împărtășit perspectivele lor privind formarea profesională, subliniind importanța investițiilor în învățământul dual pentru viitorul pieței muncii din județul Alba. Cu un procent de peste 11 %, Alba se distinge ca un lider în implementarea învățământului dual în comparație cu media națională de doar 3%, conform celor mai recente statistici oficiale.

Proiectul Labour-market inclusion for disadvantaged young adults in Romania are ca obiectiv fundamental sprijinirea tinerilor pentru continuarea educației și facilitarea integrării lor pe piața muncii, respectând nevoile și potențialul fiecăruia și este implementat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia în parteneriat cu Fundația HEKS/EPER România, Inspectoratul Județean Școlar Alba și Școlile Gimnaziale „Mihai Eminescu” din Ighiu, „Ioan de Hunedoara” din Sântimbru, „Axente Sever” din Aiud, respectiv Liceul Tehnologic din Sebeș, Liceul Tehnologic „Alexandru Domșa”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” și Colegiul Tehnic „Apulum” din Alba Iulia.

Biroul de presă al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia