Spectacolul “Carmen” aplaudat de peste 500 de spectatori la Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

spectacol-de-balet-carmen-alba-iuliaO seară de balet, cu iz spaniol şi accente fermecătoare de şatră gitană, de asta au avut parte astăzi, 15 mai, peste 500 de albaiulieni. Este vorba despre “Carmen”, opera muzicală a lui Georges Bizet, care, la 139 de ani de la priemiera pariziană, a prins viaţă pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia, printr-un spectacol ritmat de balet, intepretat de Opera Naţională Română din Cluj-Napoca. Finalul spectacolului a fost de-a dreptul incandescent. Protagoniştii au fost aplaudaţi de către albaiulieni minute în şir.

Timp de peste două ore, cu pauze între acte, albaiulienii au asistat la povestea tragică de iubire care a impresionat generaţii întregi. Opera o are ca protagonistă pe frumoasa şi îndrăzneaţa Carmen, lucrătoare într-o fabrică de ţigări din Sevilla, care se îndrăgosteşte pasional de soldatul Don José. Emoţiile şi marea pasiune dintre cei doi sunt însă spulberate de apariţia viteazului şi cuceritorului Escamillo.

Jucat pentru prima dată la „Opéra Comique” din Paris, pe data de 3 martie 1875, libretul s-a constituit într-un spectacol de vastă adresabilitate pentru publicul din întreaga lume. Baletul surprinde o senzuală şi efervescentă Carmen, prinsă dramatic între două iubiri pasionale, cea a soldatului Don José şi a toreadorului Escamillo. Lanţul întâmplărilor plasează spectatorii în antrenanta poveste din Sevilla, cu intrigi şi trădări, unde adorata Carmen renunţă la dezertorul Don José, în favoarea toreadoului, declanşând răzbunarea supremă a primului.

Acest cadru a dus pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor din la Alba Iulia  o distribuţie importantă, formată din Anamaria Boancă, Lucian Bacoiu, Dalia Costea, Mircea Baritchi, Dan Orădan, Liana Taloş, Radu Sântimbrean, Valentin Mihăilă, Monica Pintea Martin, Daniel Moga, Marius Toda şi Mircea Cădariu de la Opera Naţionala Cluj Napoca. Scenariul de balet este realizat de Emil Strugaru, iar coregrafia se află sub semnătura lui Adrian Mureşan.

Spectacolul a început la ora 18.30 şi s-a încheiat în jurul orei 20.10. Accesul s-a făcut pe bază de invitaţii gratuite.

Reamintim că, Primăria Alba Iulia a iniţiat o relaţie de colaborare cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca prin care instituţia de cultură va aduce în municipiul nostru o serie de spectacole-eveniment.

Primarul Mircea Hava a avut recent o întâlnire cu directorul operei din Cluj-Napoca, prestigiosul tenor Marius Budoiu, dar şi cu echipa tehnică, în dorinţa de a creiona un portofoliu de spectacole pentru următoarea perioadă. Colaborarea vizează în mod clar stimularea interesului albaiulienilor pentru formule culturale contemporane, puse în scenă de muzicienii şi soliştii operei din Cluj-Napoca. Alba Iulia va avea parte în acest început de vară de o premiera absolută la nivel naţional: montarea în aer liber a spectacolului de operă AIDA, de Verdi.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.