Ştefan Hruşcă a adus lumină în sufletele albaiulienilor

Îndosariat în: Actualitate |

stefan-hrusca-dec-2014-alba-iuliaIubitori colindului românesc au luat parte, în această seară, la concertul susţinut de maestrul colindelor, Ştefan Hruşcă, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Alba Iulia. Mai bine de o oră şi jumătate, “dascălul de colinde”, aşa cum a fost supranumit de poetul George Ţărnea, a încălzit sufletele celor prezenţi cu cele mai frumoase colinde tradiţionale româneşti, vestind bucuria naşterii Mântuitorului, iar albaiuiulienii l-au aplaudat frenetic la fiecare final de colind.

Aşa cum o face aproape în fiecare an de 24 de ani încoace, marele interpret şi cantautor Ştefan Hruşcă a venit în ţară şi anul acesta într-un turneu de aproape o lună de zile în peste 20 oraşe, printre care şi Alba Iulia, pentru a vesti bucuria Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos prin colindul românesc.

“De aproape 24 de ani am început un drum al colindului, plecând din Maramureş, prin ţară şi peste tot pe unde s-au răspândit românii prin lume. Am dus colindele noastre peste to, le-am colidat, le-am primit înapoi de la oameni, le-am cules, le-am colindat din nou, şi mi-am dat seama că, într-adevăr, românii, mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă, au nevoie de colind, care li se pare pur, o cântare cu bunătate, cu credinţă, cu lumină. Colindul adună lumea, bucură şi umple sufletele oamenilor cu credinţă, pregătindu-i pentru noaptea de Crăciun”, a spus Ştefan Hruşcă.

“Am venit aici la voi, cum e datina la noi”, aşa şi-a început recitalul îndrăgitul cântăreţ de origine maramureşană, iar timp de peste o oră şi jumătate, într-o atmosferă liniştită, cele mai frumoase colinde au fost fredonate de public alături de el. “Deschide uşa creştine”, “Florile Dalbe”,”Cerul şi pământul”, “Linu-i lin”, “Trei Păstori” , “Cetiniţă, cetinioară”, dar şi  “Clopotul Reîntregirii”, cântecul compus de Adrian Păunescu pentru Alba Iulia, sunt doar câteva dintre frumoasele colinde care au răsunat în sala casei de cultură.

Nu a lipsit din recital nici “Rugă pentru părinţi,” cântul cu care de fiecare dată smulge ropote de aplauze şi câte o lacrimă multora dintre cei prezenţi.

“Când sunt pe scenă mă simt ca într-o rugăciune. Întreg recitalul meu este ca o rugăciune. Simt o energie care vine din sală, dinspre dumneavoastră, şi lucrul acesta mi-e destul. Aşa că vă mulţumesc din suflet”, a mai spus Ştefan Hruşcă în timpul spectacolului.

Concertul s-a încheiat cu aplauze la scenă deschisă din partea publicului şi cu promisiunea lui Ştefan Hruscă de a reveni şi anul următor pentru a cânta şi lăuda din nou împreună Naşterea Mântuitorului Hristos.

Ştefan Hruşcă s-a născut pe 8 decembrie 1957, la Ieud, în Maramureş. A studiat la început contrabasul, dar s-a îndrăgostit de chitară. Debutul timid şi l-a făcut la concursul de muzică folk din cadrul Festivalului de poezie de la Sighetul Marmaţiei. Confirmarea ca artist folk a venit la începutul anilor ’80, odată cu participarea la Cenaclul Flacăra. În anul 1991 s-a stabilit la Toronto, în Canada, şi de atunci revine an de an în România pentru a-i bucura pe oameni cu ale sale colinde.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.