Ștefan Popa Popa’s a deschis cea de-a V-a ediție a festivalului „Alb-Umor”

Îndosariat în: Actualitate |

festivalul-alba-umor-2014Ieri la Sala Unirii din Alba Iulia, a avut loc deschiderea oficială a Festivalului Internaţional de literatură umoristică şi grafică satirică „Alb-Umor”, la care au participat “regele caricaturii”, maestrul Ştefan Popa Popa’s, preşedintele Uniunii Epigramiştilor din România – George Corbu, dr. Elis Râpeanu – prozatoare, epigramişti şi caricaturişti invitaţi din ţară şi din străinătate, dar şi iubitori ai umorului din municipiu.

Evenimentul a fost deschis de către prezentatoarea Elena Anghel şi vicepreşedinţii CJ Alba,  Florin Roman şi Alin Cucui, care le-au urat bun venit tuturor, după care a luat cuvântul preşedintele Uniunii Epigramiştilor, George Corbu. Acesta a ţinut să precizeze că  “Alba a devenit un punct important pe harta umorului românesc”, prin acest festival organizat anual “sub auspiciile generoase ale forumurile administrative şi culturale de aici,  în frunte cu Parlamentul judeţean, Consiliul Judeţean”, reprezentat de preşedintele Ion Dumitrel, care deşi nu a fost prezent, el a spus că îi “simte mâna ocrotitioare” .

Totodată, George Corbu a spus că ediţia din acest an s-a bucurat de o participare foarte largă. “Avem aproape 200 de participanţi, şi după cum veţi vedea mâine, printre premianţi ne lăudăm şi este o mare bucurie că se numără şi patru laureate, patru colege ale noastre, epigramiste de competiţie, de firmă, cum putem spune după modelul unei expresii care circulă, oameni care se hrănesc cu poante şi care trăiesc în climatul acesta de umor”.

Ştefan Popa Popa’s a prezentat Salonul Internaţional de Caricatură şi le-a povestit celor prezenţi despre expoziţia cu care a venit la acest festival, “Ce n-a văzut Parisul”, pe care chiar el a inventat-o. “Avem salonul de caricatură, avem o expoziţie de caricatură veche ca să vă daţi seama că toate treburile în ţara aceasta se repetă, o expoziţie personală Nicolae Lengher, mini-expoziţii Gabriel Bratu, Sergiu Grapă, iar eu am venit cu o expoziţie pe care am inventat-o, expoziţie ce n-a văzut Parisul”, a declarat Ştefan Popa Popa’s, spunându-le apoi povestea expoziţiei (video).

“Vă doresc putere de a înţelege ce e valoros în umor şi ce nu este valoros, pentru că ce se întâmplă în ţara asta e o cacealma”, le-a transmis celor prezenţi “regele caricaturii” româneşti.

Maestrul a primit din partea autorităţilor judeţene o diplomă unică “Alb-Umor”, pentru unicitatea şi generozitatea prin care dăruieşte mereu zâmbete întâmplărilor alb-umoriste, dar şi un volum scos cu prilejiul acestui festival, care va fi lansat astăzi.

 Festivalul a continuat cu un atelier “Ucenic pentru un ceas al maestrului Popa’s şi ….caricaturi la popas, cu studenţi ai Academiei Popa’s, iar de la ora 20.00, la restaurant Hotel Cetate au avut loc lecturi publice, dueluri epigramistice, caricaturi…la minut.

Vă prezentăm pogramul de sâmbătă al Festivalului “Alb Umor”:

Sâmbătă, 31 mai 2014

Orele 9.30 – 11.30 – Întâlnire cu membrii Clubului umoriştilor albaiulieni “Eugen Handelsman” – Hotel Cetate

– atelier în aer liber – Ucenic pentru un ceas al maestrului Popa’s şi ….caricaturi la popas, cu studenţi ai Academiei Popa’s, Pietonala Mihai Viteazul – Muzeul şi Sala Unirii.

Orele 11.30 – 13.00 – Vizită la Biblioteca Batthyaneum

Orele 15.30 – 17.00 – sesiunea epigramiştilor – Hotel Cetate – mezanin

– caricaturi la popas, cu studenţi ai Academiei Popa’s, Pietonala Mihai Viteazul – Muzeul şi Sala Unirii.

Ora 17.30 – la Muzeul Naţional al Unirii – “Memoria zâmbetului” vernisaj expoziţie de caricatură din colecţia Ziarului Unirea (1968 – 1975) Serviciul Judeţean Alba al Arhivelor Naţionale

– prezentare album Nicolae Ioniţă “Personalităţi din istoria Albei în grafica mondială”

Ora 18.00 – Sala Unirii: Gala Laureaţilor, lecturile premianţilor, muzică şi poezie cu Daniel Avram.

Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Biblioteca Judeţeană “Lucian Blaga” Alba, Uniunea Epigramiştilor din România, în parteneriat cu Filiala Alba – Hunedoara a U.S.R., Fundaţia Popa’s, Asociaţia Caricaturiştilor Profesionişti din România, Casa de Cultură a Sindicatelor Alba Iulia.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.