STP Alba Iulia a fost desemnat cel mai bun transportator public de călători din România

Îndosariat în: Actualitate |

Societatea de Transport Public Alba Iulia a primit premiul de ”Cel mai bun transportator public de călători din România 2013”, cu prilejul galei anuale a revistei TIR Magazin. Premiul a fost înmânat de către Marius Tudose, membru al Consiliului Director al Uniunii Naţionale a Transportatorilor Rutieri din România.

Gala premiilor TIR Magazin reprezintă cel mai important eveniment anual din industria transporturilor, realizat în parteneriat cu Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR şi Uniunea Internaţională a Transportatorilor Rutieri – IRU . Nominalizările au fost realizate prin centralizarea propunerilor făcute în scris de cititorii revistei TIR Magazin şi ai site-ului www.tirmagazin.ro. Jurizarea a fost realizată de IRU, UNTRR (cea mai reprezentativă asociaţie profesională din domeniu, membru IRU) şi specialişti din transporturi.

În competiţia pentru cel mai bun transportator de persoane din România, STP Alba Iulia a devansat celelalte două firme nominalizate ”în finală”, RATUC Cluj-Napoca şi RAT Craiova. Anul trecut premiul a fost obţinut de RATB Bucureşti, la acea ediţie STP fiind doar nominalizată.

În competiţie, STP Alba Iulia s-a prezentat cu 10 argumente:

1 – Asigură în zona metropolitană Alba Iulia servicii publice integrate de transport călători, fiind primul serviciu de transport public metropolitan (urban) din ţară, structurat pe zone tarifare şi cu valabilitate orară a titlurilor de călătorie. A introdus posibilitatea plăţii prin SMS a călătoriei.

2 – A început utilizarea biocombustibililor în transportul urban de călători. Biocombustibilul (metilester de rapiţă) a fost obţinut integral în România printr-un parteneriat între STP, Universitatea Tehnică Cluj Napoca şi Institutul de Cercetări şi Instrumentaţie Analitică Cluj-Napoca.

3 – Societatea este preocupată de inovare şi cercetare. STP a început o colaborare (din septembrie 2011) cu inventatorul Corneliu Birtok Băneasă, autorul unui filtru special de aer care reduce consumul de combustibil şi măreşte puterea motorului. Pe unul dintre autobuzele STP a fost montat experimental un asemenea filtru, constatându-se, după aproximativ două săptămâni, o reducere cu aproape 10% a consumului, fără a se înregistra alte efecte secundare. Invenţia aplicată pe autobuzele STP a primit medalia de aur la Salonul Internaţional de Invenţii de la Geneva din anul 2012.

4 – Exploatează un parc de 120 autobuze cu un număr de 243 angajaţi şi plăteşte 4.560.000 lei taxe şi impozite/an fiind, din acest punct de vedere, cel mai mare contribuabil din judeţul Alba, din acest sector de activitate.

5 – A introdus în anul 2011 primele autobuze etajate (double – decker) utilizate la transportul public local, pe liniile obişnuite şi accesibil pentru toţi cetăţenii la tarif normal, neprohibitiv, de 1,8 lei pe oră. Au fost achiziţionate două asemenea autobuze, unul pentru Alba Iulia, unul pentru Turda. Ambele autobuze etajate sunt noi – an de fabricatie 2011, au podea integral coborâtă pe toată suprafaţa disponibilă pasagerilor (Low Floor 100%) şi sunt echipate de STP cu sistem dinamic de informaţii audio cu privire la obiectivele turistice de pe traseu, în funcţie de locaţia exactă GPS a autovehiculului şi fără intervenţia şoferului.

6 – A construit la Turda prima staţie climatizată din România, pentru transportul urban de călători. Este echipată cu aer condiţionat, perdea de aer cald pentru a împiedica aburirea pereţilor de sticlă pe timp de iarnă şi acces automatizat.

7 – Este primul operator care a introdus panouri de afişaj şi sisteme de anunţ vocal – voice box în staţiile de transport în comun din oraş (română şi parţial engleză) şi în toate mijloacele de transport.

8 – A introdus cardurile de mobilitate urbană uşor de utilizat pentru toţi călătorii (abonament, puncte şi mixte) şi un sistem modern de ticketing electronic.

9 – Pentru informarea călătorilor, şi-a reinventat siteul care oferă acum, printre altele, posibilitatea calculării complexe a rutelor autobuzelor, dar şi a distanţelor pietonale din orice punct al oraşului până la cea mai apropiată staţie.

10 – Foloseşte ENERQI – o metodă nouă în Uniunea Europeană de măsurare a satisfacţiei clienţilor şi de îmbunătăţire a serviciilor oferite în funcţie de aceasta.

Prin acest premiu, STP a reuşit să pună Alba Iulia pe harta transportului de persoane din România. De altfel, în 2012, ca o recunoaştere a performanţelor atinse, STP Alba Iulia a găzduit ediţia cu numărul 100 a Comitetului de Transport Regional a Uniunii Internaţionale de Transport Public – UITP.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.