Sute de credincioși au înconjurat Catedrala ”Reîntregirii Neamului” din Alba Iulia, în Vinerea Mare

Îndosariat în: Actualitate |

vinerea-mare-la-catedrala-din-alba-iulia-2016Sute de credincioși, care au luat parte la slujba din Vinerea Patimilor ținută la Catedrala ”Reîntregirii Neamului” din Alba Iulia, au înconjurat, cu lumânări aprinse în mâini, într-o procesiune, biserica.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii, Iisus Hristos.

Slujba de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a început cu cântarea Prohodului, a continuat cu o predică susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, iar, spre final, credincioșii, o parte cu lumânări aprinse și umbrele în mâini, pentru a se proteja de ploaia măruntă, au înconjurat o singură dată biserica.

În cuvântul său, ÎPS Irineu a spus credincioșilor că Vinerea Mare este ziua în care ”trebuie să experimentăm personal iubirea lui Dumnezeu pentru noi”.

”Dumnezeu lucrează în fiecare an asupra noastră prin evenimentele din Săptămâna Sfântă pentru a ne îndemna la pocăință, pentru a ne ajuta să punem jertfa lui Hristos în centrul vieții noastre. Vinerea Mare este ziua în care trebuie să experimentăm personal iubirea lui Dumnezeu pentru noi. Vinerea Mare este ziua în care trebuie să ne venim în fire ca fiul cel risipitor, înțelegând că viața creștină nu poate fi trăită decât în Hristos și pentru Hristos”, a arătat ÎPS Irineu.

ÎPS Irineu a transmis credincioșilor să nu uite că Tatăl l-a trimis în lume pe Fiul Său, să moară, pentru ca cine crede în El să nu piară, ci să aibă viață veșnică.

Arhiepiscopul de Alba Iulia a adăugat că ”în această seară de vineri” credincioșii trebuie să spună, cu deplină recunoștință, ”bucură-te Sfânta Cruce, dătătoare de viață, semnul nebiruit al creștinătății prin care a încetat blestemul, s-a înghițit puterea morții și ne-a înălțat de pe pământ la cele cerești”.

Vinerea Patimilor este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.