Sute de credincioși au înconjurat Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în Vinerea Mare

Îndosariat în: Actualitate |

Câteva sute de credincioși cu lumânări aprinse în mâini au înconjurat Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia, în Vinerea Mare, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu Pop spunând în cuvântul său de învățătură că ”Iisus Hristos suferă și acum din cauza celor care îl reneagă cu încăpățânare”.

Vinerea Mare sau Vinerea Patimilor este o zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru că în această zi a fost răstignit şi a murit Iisus Hristos.

Slujba de la Catedrala Ortodoxă din Alba Iulia a început cu cântarea Prohodului, a continuat cu o predică susținută de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, iar, spre final, credincioșii, cu lumânări aprinse în mâini au înconjurat biserica.

ÎPS Irineu Pop a spus, în cuvântul său de învățătură, că Iisus Hristos suferă și acum din cauza celor care îl reneagă cu încăpățânare, iar El a murit pentru păcatele tuturor ”inclusiv pentru acele păcate care se comit astăzi”.  

”El era lovit și biciuit încât a leșinat în mod repetat. Ceea ce l-a durut mai mult decât toate a fost ura cu care îl tratau nu numai adulții de pe marginea drumului, ci și copilașii care urmând pilda rea a părinților lor Îl loveau cu picioarele”, a spus ÎPS Irineu.

Arhiepiscopul de Alba Iulia a adăugat că 600 de soldați au fost implicați în răstignirea lui Iisus din Nazaret.

”Trupul său era rănit și zdrobit încât intrase în stare de șoc. Umerii îi fuseseră luxați, iar brațele Lui dislocate. Domnul nu a scos niciun țipăt și nici nu a manifestat vreun protest și dacă a spus ceva a șoptit cu durere. Aceasta i-a înfuriat cumplit pe călăi pentru că ei doreau ca Domnul să aibă reacție”, a predicat ÎPS Irineu.

Înaltpreasfințitul Părinte a adăugat că fiecare centimetru al trupului lui Iisus era sfâșiat și abia putea să stea în picioare deoarece pierduse mult sânge, fiind ”încununat cu o coroană de spini ascuțiți”.

”În timpul când se afla pe cruce Soarele ardea cu putere și niciun nor nu a apărut pe cer să diminueze arsura pielii lui Hristos, însă în momentul în care a respirat pentru ultima oară și și-a dat Duhul, Dumnezeu, Tatăl, a trimis nori negri peste Ierusalim și peste Golgota și fulgere și tunete îngrozitoare. Această furtună dezlănțuită s-a intensificat, ea apărând pe neașteptate, brusc, încât pentru toți care priveau scena răstignirii nu mai exista niciun dubiu că Iisus din Nazaret a fost Mesia pe care Tatăl Ceresc l-a trimis în lume să aducă tuturor mântuirea, iertarea și fericirea veșnică”, a mai spus Irineu Pop.

Vinerea Patimilor este zi aliturgică, adică nu se săvârşeşte niciuna dintre cele trei Sfinte Liturghii. Ceremonia principală din această zi este scoaterea Sfântului Epitaf din altar şi aşezarea lui pe o masă în mijlocul bisericii. Din străbuni se ştie că prin scoaterea Sfântului Epitaf retrăim coborârea de pe Cruce a lui Hristos şi pregătirea Trupului Său pentru înmormântare.

În această zi se face pomenire de sfintele, mântuitoarele şi înfricoşătoarele Patimi ale Mântuitorului. Este ultima vineri din Postul Paştilor şi, potrivit tradiţiei, este zi de post negru, adică nu se bea decât apă toată ziua.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.