Sute de credincioşi au participat în Vinerea Mare la înconjurarea Catedralei Ortodoxe din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

vinerea-mare-catedrala-alba-iulia-2014Sute de credincioşi au venit în Vinerea Patimilor la Catedrala Reîntregirii Neamului din Alba Iulia pentru a se închina la mormântul Domnului Iisus Hristos. După cum este obiceiul, în Vinerea Mare s-a cântat Prohodul şi s-a înconjurat Catedrala cu lumânări aprinse, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem făcut de Mântuitor, pentru iertarea păcatelor.

Vinerea Patimilor este zi de mare doliu a întregii creştinătăţi pentru ca în această zi a fost răstignit şi a murit Mântuitorul Lumii. Zi aliturgică, pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasa a lui Hristos, în chipul pâinii si al vinului, iar cele doua jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.

După ce corul bisericesc, soborul de preoţi şi credincioşii au cântat Prohodul, ÎPS Irineu a vorbit despre viaţa Mântuitorului şi despre chinurile pe care a trebuit să le îndure pentru ca noi să avem viaţă veşnică. „Dintre toate cea mai grea a fost biciuirea. 10 oameni l-au lovit şi era rănit şi fiecare centimetru din trupul Lui era sfâşiat. Pe spate era atât de rănit încât i se vedeau oasele omoplaţilor. De abia mai putea sta în picioare, pentru că pierduse mult sânge. După ce a fost dus la Pilat i-au pus o coroană de spini. A simţit fiecare ghimpe la fel ca şi pe un cui. Un ghimpe i-a străpuns ochiul drept încât abia mai putea să vadă (…) In mâna dreaptă i-au dat o trestie şi i-au spus, bucură-te împăratul iudeilor. Mai grea era ura care nu i-au arătat-o doar adulţii ci şi copilaşii care îl loveau cu picioarele. Ajuns pe Golgota a început crucificarea. Sute de soldaţi erau acolo pentru a asigura răstignirea Lui şi a celorlalţi. Dintre toţi Domnul a suferit cel mai mult. Umerii îi fuseseră luxaţi şi membrele dislocate. Domnul nu a scos niciun ţipăt şi niciun protest. Nu a reacţionat pentru că ar fi dat satisfacţie celor din jur şi ar fi intrat în dialog cu satana. Când Domnul a strigat pentru ultima dată săvârşitu-sa Tatăl Ceresc a adunat nori negrii şi a început o furtună, astfel încât, pentru cei care erau afară nu mai exista niciun dubiu că cel care a murit nu a fost Mesia, dar era prea târziu”, a fost o parte din mesajul emoţionant transmis de ÎPS Irineu.

Sâmbătă credincioşii îşi pot lua Paşti de la bisericile din Alba Iulia şi vizita mormântul Domnului. Tot sâmbătă, de la ora 23.50 va avea loc Slujba de Înviere.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.