Sute de credincioşi au venit să se închine astăzi la Alba Iulia Icoanei Maicii Domnului “Pantánassa”

Îndosariat în: Actualitate |

Mare aglomeraţie la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia. Icoana Maicii Domnului “Pantánassa” din Sfântul Munte Athos a ajuns astăzi în municipiul reşedinţă de judeţ. Sute de credincioşi au venit să întâmpine cu bucurie sosirea acesteia şi să se roage la ea.

Suntem la câteva zile de intrarea în Postul Mare, astfel că toţi credincioşii sunt dornici de înviere sufletească, de primenire duhovnicească. Aşa se face că astăzi, chiar dacă vremea de afară este destul de rece, o mulţime de credincioşi s-au adunat, în jurul amiezii, la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia, pentru a întâmpina cu bucurie şi emoţie sosirea Icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului.

Delegaţia de pe Muntele Athos a ajuns la Alba Iulia în jurul orei 14.00, şi a fost întâmpinată de ÎPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, alături de un sobor de preoţi. Icoana este o copie pictată cu foiţă de aur şi argint după Icoana Pantánassa – Împărăteasa tuturor, o icoană cu puteri miraculoase, vindecătoare de cancer, şi a fost donată de Mănăstirea Vatopedi din Muntele Athos, bisericii, respectiv  parohiei ortodoxe din cartierul Orizont, Alba Iulia.

Cu toţii au luat parte apoi la o procesiune cu Icoana Maicii Domnului în jurul Catedralei, după care au intrat în interiorul acesteia, unde ÎPS Irineu a rostit un cuvânt de întâmpinare. “Orice copie a unei icoane miraculoase primeşte puterea celei originale. Îl fericesc pe părintele Sabin Vodă că va deţine acest odor al nostru, al întregii eparhii, al României. Astfel, se îmbogăţeşte patrimoniul sacru al bisericii ortodoxe române ce se distinge nu prin aur şi argint, ci prin credinţă. Îmi imaginez că în aceste momente Maica Domnului a coborât pe aripi de înger şi se bucură de felul în care o primim şi o cinstim. Să o iubim pe Maica Domnului cu o iubire nemărginită pentru că nemărginită e iubirea ei faţă de noi”, a spus ÎPS Irineu.

La ora 14.30, Grupul Psaltic „Lumină Lină”, condus de prof. Laurenţiu Truţă a citit în faţa icoanei Paraclisul Maicii Domnului Pantánassa.

 În continuarea procesiunii, la ora 15.30, elevi şi studenţi teologi vor citi la strană Psaltirea Maicii Domnului,   iar la ora 18.00 se va citi Pavecerniţa mică şi Acatistul Bunei Vestiri. De asemenea, tot în cadrul programului de astăzi, la ora 19.30, va fi citită din nou Psaltirea Maicii Domnului, de elevi şi studenţi teologi.

La procesiunea Icoanei Maicii Domnului Pantánassa, ce a avut loc astăzi la Alba Iulia, au fost prezente şi oficialităţi locale şi judeţene, printre care îi amintim pe: Ion Dumitrel – preşedintele Consiliului Judeţean Alba, Florin Roman şi Alin Cucui – vicepreşedinţi ai CJ Alba , consilierul local Ioan Bogăţan şi Sorin Bumb  –  county-managerul județului Alba.

Icoana va rămâne la Catedrală, spre închinare, până mâine, după care se va face o procesiune la două biserici din Alba Iulia şi la Secţia de Oncologie de la Spitalul Judeţean Alba. Obiectul de cult va fi aşezat apoi la Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” din cartierul Orizont.

La origine, această icoană făcătoare de minuni a Născătoarei de Dumnezeu este o icoană pe lemn, portabilă, zugrăvită în secolul al XVII-lea şi a fost adusă de către obştea lui Gheronda Iosif Vatopedinul de la Nea Skiti, obşte care s-a închinoviat la Vatopedi, mănăstire care a devenit astfel din nou de obşte în 1990.

În România mai există astfel de icoane Pantánassa, vindecătoare de cancer,  la biserica Rusă din Bucureşti, la Mănăstirile Oaşa şi Râmeţ din judeţul Alba, la Catedrala din Timişoara şi la o biserică din Suceava.

Vă prezentăm programul de mâine al procesiunii Icoanei Maicii Domnului Pantánassa:

Sâmbătă, 16 martie 2013
08.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sf. Ioan Gură de Aur în Catedrală
10.00 – Întâmpinarea icoanei şi procesiune în jurul Bisericii Memoriale Mihai Viteazul din Alba Iulia
10.20 – Cuvânt de întâmpinare rostit de către Pr. Florin Botezan
10.30 – Paraclisul Maicii Domnului PANTÁNASSA – strana bisericii
12.00 – Procesiune cu icoana în Secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean Alba
13.30 – Primirea icoanei în Biserica Sfântul Nicolae din Miceşti
15.00 – Procesiune cu icoana Maicii Domnului PANTÁNASSA în cartierul Orizont
16.00 – Primirea Icoanei în Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena şi Sfântul Grigorie Palama” şi cuvânt de întâmpinare rostit de către Pr. Sabin Vodă
16.30 – Paraclisul Maicii Domnului Pantánassa şi Vecernia cu litie – Grupul Psaltic „Lumină Lină”, condus de prof. Laurenţiu Truţă

 

 

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.