Sute de credincioşi ortodocși au luat Sfintele “Paşti” de la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

sfintele-pasti-la-catedrala-reintregirii-din-alba-iulia-2014Credincioşii albaiulieni care au dorit să evite aglomeraţia sau care din anumite motive nu vor putea asista la slujba oficiată în Noaptea de Înviere au venit încă din timp să-şi ia sfintele Paşti de la Catedrala Reîntregirii.

Sâmbătă dimineaţa, după Sfânta Liturghie, la intrarea în curtea Catedralei au început să se împartă tradiţionalele “Paşti”, pâinea sfinţită, stropită cu vin şi cu aghiazmă.  Potrivit obiceiului, în schimbul “paştilor”, credincioşii au adus un ou roşu şi au pus bani în cutia milei. Pentru cei care încă nu au ajuns să-şi ia  sfintele “Paşti”, acestea vor fi împărţite până deseară la ora 20.00, dar şi la noapte, după Slujba de Înviere, şi în prima zi de Paşti, începând cu ora 10.00.

Pâinea şi vinul sfinţite luate de credincioşi acasă de la biserică se mănâncă după Slujba Învierii şi dimineaţa pe nemâncate, în fiecare zi, până în duminica a doua după Sfintele Paşti. Potrivit tradiţiei, după ce se rosteşte rugăciunea “Tatăl Nostru”, cel mai în vârstă din  familie ia o bucăţică din sfintele “Paşti” şi rosteşte “Hristos a Înviat!”, iar cel care primeşte spune “Adevărat, a Înviat!” şi îşi face sfânta cruce. Procedeul se repetă de trei ori.

Semnificaţia anaforei din Noaptea de Înviere

Anafora din noaptea de Înviere a preluat numele sărbătorii respective, adică „Paști” ca o mărturie vie, clară și completă a Jertfei și Învierii Domnului Iisus Hristos. Pâinea ce a fost pregătită pentru a fi dată credincioşilor ca „Paşti” se sfinţeşte printr-o rugăciune specială şi prin stropirea cu apă sfinţită după ce în prealabil a fost stropită cu vin roşu. Aceasta semnifică faptul că Trupul lui Hristos, adică Sfânta Biserică, conform Sfintei Scripturi, a fost pecetluit, sfințit prin picăturile de sânge ce au curs din coasta Mântuitorului aflat răstignit pe Sfânta Cruce.

Consumând „Sfintele Paşti”, dăm mărturie că „ori de câte ori mâncăm pâinea aceasta şi bem paharul acesta” moartea Domnului vom mărturisi şi Învierea vom vesti. Corect şi complet este să ne împărtăşim întâi cu Trupul şi Sângele Mântuitorului, adică să luăm Sfânta Împărtăşanie şi apoi „Sfintele Paşti”.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.