Sute de credincioși ortodocși au participat la Slujba de Bobotează oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala din Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

boboteaza-catedrala-alba-iulia-6-ianuarie-2016ÎPS Irineu, alături de un sobor de preoți, a săvârșit astăzi, 6 ianuarie 2016, Sfânta Liturghie și sfințirea Aghiasmei Mari, în ziua de Bobotează, la Catedrala din Alba Iulia, în prezența a sute de credincioși.

În predica sa, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus credincioșilor că este necesar să ia Aghiasmă în casele lor deoarece această apă sfântă, plină de Duhul Sfânt, alungă diavolii, iar amărăciunile vieții se vor topi și vom fi totdeauna mângâiați și ajutați la vreme de boală și necaz și în toate nevoile noastre personale și familiale.

După rugăciunea Amvonului, Ierarhul şi clericii slujitori au ieșit în procesiune la Troiţa din faţa clopotniţei, unde au fost pregătite vasele cu apă pentru sfinţirea Aghiasmei mari.

”Omul în integritatea facultăților sale, nealterat de păcat, va răspunde, eu sunt cel mai fericit când conlucrez cu ținta sau cu scopul pentru care am fost creat. Această țintă este îndumnezeirea, sfințenia, desăvârșirea. La ea ajungem iubindu-l pe Hristos”, a mai afirmat ÎPS Irineu.

Arhiepiscopul de Alba Iulia a mai transmis credincioșilor că pentru a ne atinge scopul ne este folositor să citim Sfânta Scriptură. ”Din legea lui Dumnezeu putem învăța care este voia Lui ca apoi să o și împlinim. Pe urmă este nevoie de rugăciune să ne oxigenăm permanent existența noastră și prin convorbirea cu Dumnezeu vom înțelege cum putem să-I facem voia. Apoi, este atât de important pentru noi, să primim în mod frecvent Trupul și Sângele lui Hristos”, a spus Irineu Pop.

Înaltpreasfințitul părinte a afirmat că prin botez devenim fii adoptivi ai Tatălui Ceresc și dobândim o cetățenie veșnică și netrecătoare și la aceasta se cuvine să medităm astăzi.

”Iisus, la vârsta de 30 de ani iese la Iordan, se botează și de acum înainte El începe să vindece și să ierte, să învețe și să elibereze. Activitatea Sa publică, salvatoare a culminat cu moartea pe cruce și cu slăvita Lui Înviere din mormânt, prin aceasta realizând răscumpărarea definitivă a umanității pierdute. Noi ne facem părtași la lucrarea de Mântuire a lui Hristos îndeosebi la Moartea și la Învierea lui prin Botez. Prin această mare taină suntem altoiți în tulpina cea Dumnezeiască ce este Hristos, devenim ucenicii Lui și membri ai Bisericii”, a spus ÎPS Irineu.

Pentru a ne edifica, ÎPS Irineu a pus în fața credincioșilor exemplul unui rege evlavios, evidențiind că regele a spus că cea mai mare zi din viața lui este cea în care a devenit creștin, cea în care a devenit copil al lui Dumnezeu și cetățean al Raiului. Acestea nimeni nu i le poate răpi pe când ”cinstea de a fi rege durează doar pentru un timp”.

La finalul slujbei, credincioşii au fost binecuvântaţi de către preoţii slujitori în piaţeta din faţa clopotniţei. Cei prezenţi au putut gusta şi lua Aghiasmă mare pentru acasă, din următoarele puncte: în faţa clopotniţei; în dreapta şi în stânga intrării în incinta Catedralei.

La slujbă au participat și reprezentanți din administrația locală și județeană.

Pe 6 ianuarie prăznuim Botezul Domnului, cunoscut în popor sub denumirea de Boboteaza. Botezul Mântuitorului în Iordan, poartă și denumirea de „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care provin din limba greaca si înseamnă „arătare”, „descoperire”.

Praznicul reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu Iisus Hristos, la 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan –, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Această slujbă s-a oficiat în toate bisericile ortodoxe, iar cei prezenți au putut să ia apă sfințită

Aghiasma mare se poate consuma în fiecare zi, pe nemâncate, înainte de Anafură, până în data de 14 ianuarie, când este Odovania Praznicului Botezului Domnului.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.