Taxă mai mare pentru colectarea gunoiului menajer la Alba Iulia

Îndosariat în: Administrație |

salurizare-polaris-holdingLocuitorii din Alba Iulia vor plăti mai mult pentru servicul de colectare a gunoiului menajer din municipiu, dacă aleșii locali vor aproba solicitarea operatorului de salubrizare. Creșterea tarifelor este impusă de mărirea taxei de depozitare la groapa ecologică de la Cristian.

În raportul de specialitate ce însoțește un proiect de hotărâre, aflat pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Alba Iulia din data de 22 septembrie 2015, este specificat faptul că operatorul de salubrizare ”și-a exprimat acordul ca elementele de cost pentru colectarea și transportul deșeurilor din municipiu să rămână neschimbate, în conformitate cu HCL nr.228/2015, singurul element de cost care se modifică fiind tariful de depozitare a deșeurilor la depozitul din localitatea Cristian, județul Sibiu, administrat de SC Tracon SRL”.

Noile tarife vor fi:

– 5,97 de lei/ persoană/ lună (față de 5,65 de lei/ persoană/ lună), pentru persoanele fizice și asociațiile de proprietari

– 78,214 lei/ mc (față de 74,214 lei/mc), pentru firme și instituții publice

Reamintim că ultima modificare de tarife pentru salubrizarea din municipiul Alba Iulia s-a aprobat în luna iulie 2015, fiind impusă de respectarea normelor europene care au intrat în vigoare începând cu data de 17 iulie 2015. Acestea prevăd închiderea tuturor gropilor de gunoi de pe teritoriul țării și construirea, în schimb, a unor Centre ecologice compuse din depozit de deșeuri, stație de sortare și stație de tratare mecanico-biologică. În județul Alba (ca de altfel și în alte județe), lucrările la un astfel de Centru (situat la Galda de Jos), au început, dar vor fi finalizate abia în luna mai 2016.

Odată cu închiderea gropii de gunoi de la Pârâul Iovului, administrația locală din Alba Iulia a fost nevoită să găsească soluții de depozitare în județele vecine. În urma negocierilor s-a ales depozitul de deșeuri de la Cristian (județul Sibiu) iar tarifele au crescut deoarece prețul include transportul pe o distanță mai mare.

În concluzie, până la finalizarea Centrului ecologic de la Galda de Jos, în privința taxelor de salubrizare albaiulienii sunt ”la mâna” administrației locale din Cristian, și vor fi obligați să suporte majorări de tarife ori de câte ori Consiliul Local din comuna sibiană va hotărî să crească taxele de depozitare.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.