Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Actualitate

Tradiții și obiceiuri de Sfântul Andrei 2014, sărbătorit de credincioși în 30 noiembrie | albaiuliainfo.ro

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Conform calendarului crestin ortodox pe anul 2014 Sfântul Andrei este sărbătorit de credincioși în 30 noiembrie | albaiuliainfo.ro

Sfantul AndreiUnul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus este Sfântul Andrei, acesta fiind considerat “Ocrotitorul României” sau “Patronul spiritual al românilor”- cel care a adus și a promovat religia creştină şi învăţăturile lui Iisus în zona ţării noastre. Ziua lui de celebrare a înlocuit, scrie crestinortodox.ro, o importantă divinitate precreştină, personificarea lupului, ziua de Sfântul Andrei (30 noiembrie) fiind cunoscută şi sub numele de Ziua Lupului.

Noaptea Sfântului Andrei este una magică, în care animalele (lupii în special) capătă puteri neobişnuite, ritualurile de dragoste au sorţi de izbândă şi, foarte important, strigoii, vârcolacii şi sufletele rătăcite umblă prin lume.

Superstiţiile din bătrâni susţin că, pentru a te proteja împotriva lupilor şi să nu-i aduci în apropierea casei şi gospodăriei, e bine SĂ NU îţi piepteni părul, să nu torci, să nu faci curat în casă şi grajd şi să nu dai gunoiul afară.

Conform superstitiilor din batrani, ca sa te protejezi impotriva puterii lupilor si sa nu-i aduci in apropierea gospodariei, ar trebui sa nu iti piepteni parul in aceasta zi, sa nu torci, sa nu faci curat in casa sau sa dai gunoiul afara.

E bine să nu se dea bani împrumut.

Traditii și obiceiuri de Sfantul Andrei

Sfântul Andrei 2013- Noaptea STRIGOILOR

În noaptea de 29/30 noiembrie se crede că locuinţele sunt păzite de strigoi dacă oalele şi cănile sunt întoarse cu gura în jos şi dacă cenuşa caldă e scoasă din sobă, pentru ca strigoii să nu se poată adăposti la căldură.

Oamenii mănâncă usturoi în acea seară şi se ung pe corp tot cu usturoi, sau numai pe frunte, piept, spate şi încheieturile trupului. Se ung şi uşile şi ferestrele cu usturoi şi se atârnă şiruri de usturoi. Mai mult, pentru protecţie se lasă candela aprinsă.

Sfântul Andrei 2013 – noaptea ritualurilor de dragoste

Fetele cred că în noaptea de Sfântul Andrei îşi pot vedea ursitul, folosind, în diferitele părţi ale ţării, diferite metode.

Metoda “făcutului cu ulcica”: singură în faţa sobei, fata întoarce un vas nou de lut pe fundul căruia lasă să ardă 3 cărbuni. Rostind o incantaţie ea roteşte uşor vasul şi atrage atenţia celui iubit.

Metoda cu verigheta: într-un pahar cu apă neîncepută se aruncă o verighetă sfinţită de preot în mijlocul căreia apare chipul ursitului.

Metoda oglinzii: o fată dezbrăcată se aşează între două oglinzi cu câte o lumânare în fiecare mână şi priveşte intens în oglinda din faţă. Se spune că în oglinda din spate i se reflectă scene din viitor şi imaginea viitorului soţ.

Prin alte părţi este obiceiul ca fetele de măritat să facă o turtă subţire ca o plăcintă din făină de grâu, foarte sărată – denumită Turtuca de Andrei, pe care o mănâncă la culcare. Băiatul pe care-l visează că le aduce apă ca să le astâmpere setea se crede că este viitorul lor soţ.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbatul care, la sfârșitul lunii ianuarie, a agresat sexual o femeie într-o cameră de hotel din Alba Iulia, trimis în judecată

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Un agresor sexual, deosebit de periculos, care a violat o femeie în camra unui hotel din Alba Iulia, a fost trimis din nou în judecată. Incidentul a avut loc în noaptea de 29 spre 30 ianuarie 2024. Bărbatul a fost condamnat în trecut pentru viol, omor, tâlhărie și alte fapte penale grave.

Ioan Muntean, din Hunedoara, are o condamnare la 22 de ani de închisoare, pentru omor deosebit de grav, tâlhărie, viol, dar şi după o evadare de la un punct de lucru al închisorii Aiud.

A fost eliberat condiționat la sfârșitul anului 2018, pentru ca peste câteva luni să comită o faptă de tâlhărie, cu victimă tot femeie. A fost condamnat din nou, la cinci ani de închisoare, fiind eliberat condiționat în noiembrie 2023, prin decizia Judecătoriei Deva, care nu a mai fost contestată.

A rezistat în libertate doar două luni de zile, până la sfârșitul lunii ianuarie 2024.

„S-a reținut astfel că în noaptea de 29/30.01.2024, persoana vătămată, care desfășura activități de prostituție, aflându-se într-o cameră din Hotel Cetate, a fost constrânsă de inculpat (recidivist, condamnat în trecut pentru infracțiuni de omor deosebit de grav, viol, lipsire de libertate în mod ilegal, evadare și tâlhărie calificată) să întrețină relații sexuale în multiple modalități, inculpatul folosind un cuțit pe care l-a apropiat de persoana vătămată, inclusiv în zona coastelor și amenințând victima cu moartea, chiar în condițiile în care persoana vătămată i-a cerut în mod repetat să o lase să plece”, a transmis Parchetul de pe lângă Judecătoria Alba Iulia.

În 19 aprilie 2024, Judecătoria Alba Iulia a stabilit că dosarul poate fi judecat. Bărbatul este în arest preventiv de la data comiterii faptei.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Amenzi de peste 8.400 de lei aplicate de polițiștii din Alba Iulia, în urma unei acțiuni care a avut ca scop creșterea siguranței rutiere

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Miercuri, 24 aprilie 2024, Poliția Municipiului Alba Iulia a organizat, pe raza municipiului Alba Iulia și a localităților rurale arondate, o acțiune care a avut ca scop creșterea siguranței rutiere și prevenirea accidentelor care sunt generate de neacordarea de prioritate.

Au fost aplicate 59 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 8.430 lei, din care 9 pietonilor care s-au angajat în traversări neregulamentare.

Au fost reținute 3 permise de conducere și au fost retrase două certificate de înmatriculare.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Prezența unui URS semnalată prim mesaj RO-Alert în cartierul Oarda, din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Prezența unui urs a fost semnalată în cursul dimineții zilei de joi, 25 aprilie 2024, în cartierul Oarda, din Alba Iulia.

Potrivit ISU Alba, a fost semnalată prezenta unui urs pe raza localității Oarda. A fost emis mesaj RO-Alert locuitorilor din zonă.

• Sfaturi care le-ar putea salva viața celor care dau nas în nas cu ursul

În primul rând, și poate cel mai important sfat, este să îți păstrezi, pe cât posibil, calmul. Da, este greu să te menții liniștit înt-o întâlnire cu un potențial vital extrem de crescut, însă trebuie să te mobilizezi, să tragi de câteva ori aer în piept și să fii cât poți de atent la comportamentul ursului.

Observă dacă animalul este agresiv, dacă este pur și simplu în trecere sau dacă mănâncă. Un alt sfat oferit de salvamontiști este următorul: indiferent de comportamentul ursului, încearcă să te retragi cu mișcări cât mai lente, cât mai ușoare și nu bruște, care ar putea fi percepute ca un semn de agresiune din partea ta.

La fel de important este să păstrezi contactul vizual cu animalul sălbatic, pentru a-i vedea mișcările, comportamentul. Evită, însă, pe cât posibil să îl privești țintă în ochi. Acest lucru poate fi interpretat de urs tot ca un semn de agresiune din partea ta.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia