Rămâi conectat
YES, Vușcan! #pentruAlbaIulia

Învățământ-Cultură

Ziua Internațională a Păsărilor, sărbătorită la Grădinița cu Program Prelungit „Dumbrava Minunată” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Pentru a aniversa cea mai veche sărbătoare din calendarul mediului, preșcolarii de la „Dumbrava Minunată” au avut ocazia toată săptămâna trecută să afle cât mai multe informații interesante despre mediul lor de viață, din ce este alcătuit corpul acestora, au ascultat și au recunoscut sunetele păsărilor, au transmis mesaje pentru păsărele și au aflat multe curiozități despre aceste vietăți, ca de exemplu:

● în lume trăiesc peste 10.000 de specii și că unele sunt pe cale de dispariție din cauza intervenției omului în natură;

● păsările sunt cele mai desăvârșite ființe zburătoare ce își fac apariția oriunde trăiește și omul;

● dacă păsările zboară cât mai sus, înseamnă că vremea este frumoasă;

● albatroșii pot să doarmă în timp ce zboară;

● bufniţele îşi răsucesc capul aproape circular, întrucât nu-şi pot mişca ochii;

● pinguini îşi cresc puii în adevărate grădiniţe, sub supravegherea adulţilor;

● graurii care nu au pui hrănesc puii din cuiburile vecine.

Astfel, fiecare grupă a desfășurat felurite activități specifice: observații, lecturi după imagini, construcții de cuiburi, hrănitori, adăpători, machete cu habitatul păsărilor, realizarea unor costume pentru jocuri cu text și cântec sau jocuri de mișcare, lucrări artistico-plastice și practice, colaje, etc., care au redat aspecte din viața păsărilor. Totodată, educatoarele au citit copiilor povești despre păsări: „Păsările au aripi, copiii au cărți” de Alain Serres și Lucile Placin; „Ursule Panda, ursule Panda, tu ce vezi?” de Bill Martin Jr. și Eric Carl sau „Descoperim cu Apolodor în Deltă, păsările-n zbor” de Florin Bican și Dan Ungureanu.

Joi, 1 aprilie, în curtea grădiniței a fost amenajată o expoziție cu toate lucrările realizate, iar preșcolarii au sărbătorit acest eveniment realizând o frumoasă paradă a costumelor, intonând cântece despre păsări – Vrăbiuța; Cucule, pasăre sură; Rândunica a zburat; Pupăza din tei – sau jocuri de mișcare, ca de exemplu „Păsărelele vin la cuib”; „Puișorul cafeniu”; „Rățuștele mele” .

„La finalul acestor activități copiii au înțeles care este importanța păsărilor pentru natură: sunt considerate sanitarii pădurii, împrăștie semințe, fertilizează solul și oxigenează aerul; că ele ne încântă cu zborul, cântecul și frumusețea lor, iar de aceea este bine să avem grijă de ele, să le ocrotim și să le protejăm.” au transmis directorul grădiniței, Aurora Vârtei, și responsabilul cu promovarea unității de învățământ, Nicoleta Alina Nicola.

Ovidiu CULDA


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Ingrid Muntean, elevă a Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Concursului de Biologie „George Emil Palade”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Ingrid Muntean este elevă la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, în clasa a VI-a B. Tânăra a obținut un rezultat deosebit la faza județeană a Concursului de Biologie „George Emil Palade” și s-a calificat la etapa națională.

„Felicitări elevei FEKETE-MUNTEAN INGRID din clasa a VI- a B de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” din Alba Iulia, pregătită de către doamna profesor Țăran Ileana, pentru rezultatul deosebit obținut în cadrul Concursului Național de Biologie “ G.E.Palade” – Faza Județeană – calificându-se astfel, la Etapa Națională. Mult succes în continuare!”, au transmis reprezentanții Școlii Gimnaziale „Mihai Eminescu” din  Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Iulia Laza, elevă a Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, mențiune la faza județeană a Concursului Național „Educație pentru sănătate”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Activitățile extracurriculare provoacă elevii să pășească dincolo de paginile manualului de la clasă și să studieze în profunzime un anumit subiect, valorifică și dezvoltă interesele și aptitudinile acestora, contribuind și la optimizarea procesului de învățământ.

Concursul Național „Educație pentru sănătate” i-a oferit elevei caporal Iulia Laza (clasa a X-a) posibilitatea de a-și lărgi sfera informațională în ceea ce privește adoptarea unui stil de viață sănătos.

„Prin participarea la acest concurs am avut posibilitatea de accesa mai multe perspective ale unui stil de viață sănătos cum ar fi: nutriția, consumul optim de apă, beneficiile mișcării, importanța odihnei, gestionarea emoțiilor, etc. Această activitate extracurriculară mi-a îmbogățit atât cunoștințele teoretice cât mai ales cele practice. Informațiile dobândite, deși nu se învață la școală, sunt foarte folositoare în viața de zi cu zi. Prin pregătirea pentru acest concurs consider că am avut parte de o experiență benefică. Recomand oricărei persoane implicarea în cât mai multe activități pentru lărgirea orizontului personal și pentru o bună dezvoltare holistică”, a spus Iulia, care s-a pregătit sub coordonarea doamnei profesoare Adela Tudor.

Concursul Național „Educație pentru sănătate” promovează principiile educației pentru sănătate prin valorificarea potențialului creativ al elevilor și dezvoltarea capacității acestora de a rezolva situații problemă privind sănătatea și mediul.

Felicitări pentru implicare și pentru rezultatul obținut!


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Elevii Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia au transformat peste 100 de PET-uri în fapte bune

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Elevii claselor a X-a A și E au desfășurat ieri o activitate de reciclare a ambalajelor din plastic, în cadrul programului „Săptămâna verde”, program care se desfășoară în colegiul militar în perioada 15 – 19 aprilie 2024.

Elevii au strâns peste 100 de pet-uri și împreună cu doamna profesoară de limba engleză Ioana Lupșa, le-au depus la Roboțelul Binelui, un punct de colectare și reciclare a deșeurilor din plastic ce face parte dintr-un proiect al Crucii Roșii Române Filiala Alba. Proiectul presupune transformarea ambalajelor din plastic, sticlă și aluminiu, în fapte bune. Fiecare ambalaj înseamnă 1 euro donat Crucii Roșii Române Filiala Alba, donații care vor fi folosite apoi pentru susținerea unor proiecte umanitare, educaționale sau medicale, potrivit inițiatorilor acestui proiect.

„ Activitatea a avut ca scop conștientizarea și sensibilizarea elevilor cu privire la posibilitatea de a recicla pet-uri la Roboțelul Binelui, donând astfel Crucii Roșii Române Filiala Alba, bani pentru programele de binefacere ale filialei. Activitatea lor a avut un dublu impact, atât reciclarea sticlelor de plastic cât și implicarea elevilor în programe sociale pentru persoanele vulnerabile. Un exemplu demn de urmat!”, a spus doamna profesoară Ioana Lupșa.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia