Ziua Națională a Portului Tradițional din România, marcată astăzi la Alba Iulia

Îndosariat în: Actualitate |

Ziua Națională a Portului Tradițional din România a fost marcată, astăzi, la Alba Iulia, printr-o campanie inedită, în cadrul căreia albaiulienii și turiștii au putut afla ce înseamnă costumul tradiţional românesc şi s-au putut fotografia cu interpreţi locali îndrăgiți, îmbrăcați în costume populare.

Campania intitulată sugestiv ”Hai la o poză populară” s-a desfășurat cu începere de la ora 14.00, în Piața Cetății Alba Carolina, și a adunat adunat zeci de iubitori de tradiții românești. Unii dintre aceștia au venit cu o piesă de costum tradiţional pe care au purtat-o în timpul „fotografiei populare”, iar cei care nu au avut astfel de piese au primit un accesoriu împrumut de la artişti. În jurul orei 14.30, interpreții de folclor s-au îndreptat spre Latura de Vest Cetății Alba Carolina.

Între aceștia s-a numărat și Ionuț Fulea, care a declarat, pentru ziarulunirea.ro, că această acțiune se organizează pentru promovarea portului popular.

”Uniunea Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România a pregătit un proiect pentru anul 2018 care vizează în principal legătura portului popular cu Marea Unire. Vor fi multe acțiuni care se vor demara anul viitor. Anul acesta am venit ca un preambul, un proiect pilot, să vedem interesul oamenilor pentru portul popular”, a spus Ionuț Filea.

Interpretul de muzică populară a adăugat că scopul Uniunii Artiștilor Interpreți de Folclor Muzical din România este de a introduce folclorul în școli, chiar ca o disciplină pentru că elevii trebuie să știe de unde vin și încotro se îndreaptă.

Printre cei care au dat curs acestei întâlniri se numără Ionuț Fulea, Roxana Reche, Cătălin Haşa, Floricica Moga, Dorina Narița, Nicolae Plută, Nicolae Tuhuț, Maria Filimon, dansatorii coordonaţi de Flaviu Mârza și Alexandra Oargă, Leontina Fărcaș şi Muguri de Tezaur, dar şi alţi artişti din cadrul Uniunii Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România.

Tot în cadrul evenimentului, s-au împărțit cărţi de joc ale copilăriei cu imagini cu portul popular din judeţul Alba.

”De luni, toate fotografiile populare realizate în cadrul acestei campanii vor fi postate pe pagina de Facebook a Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Apoi, timp o săptămână participanții trebuie să adune cât mai multe aprecieri. Fotografia cu cele mai multe like-uri va fi premiată cu un abonament pentru două persoane la toate evenimentele instituţiei de cultură din acest an. Procedura de concurs presupune ca fiecare dintre cei care doresc să se înscrie în concurs să îşi identifice poza care va fi postată pe pagina de Facebook a centrului, să se eticheteze în acea fotografie şi apoi să îşi îndemne prietenii să îi ofere, timp de o săptămână, aprecieri pentru popularitate”, precizează organizatorii.

Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România se sărbătoreşte în fiecare an în cea de-a doua duminică a lunii mai, sărbătoarea fiind instituită prin Legea 102 din 13 mai 2015. Sărbătoarea are ca scop promovarea portului tradiţional românesc având în vedere că România are complexe şi variate costume populare şi totodată este una dintre puţinele ţări din lume unde locuitorii din unele sate încă mai poartă frecvent costumele tradiţionale atât la sărbători cât şi în timpul vieţii cotidiene.

Acţiunile dedicate Zilei Naţionale a Portului Tradiţional din România  sunt organizate de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, Uniunea Artiştilor Interpreţi de Folclor Muzical din România şi Asociaţia „Avram Iancu” Alba Iulia.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

RSS Stiri Alba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Completează termenul lipsă * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro