Rămâi conectat

Actualitate

Ritual creștin emoţionant la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Un ritual creştin înălţător şi totodată emoţionant a avut loc joi seara la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. Exemplul Mântuitorului Isus Hristos, din urmă cu peste 2000 de ani, în care a spălat picioarele apostolilor săi la Cina cea de Taină, a fost repetat simbolic, în Joia Mare, de către preoţii de la Catedrala Romano- Catolică.

Aşa cum a făcut Isus înainte Cinei cea de Taină, aceştia au dat la rândul lor exemplu de smerenie, spălându-le picioarele unor studenţi la Teologie. După cum toţi creştinii ştiu, cu o zi înainte de a fi răstignit, Mântuitorul Isus Hristos a spălat, cu smerenie, picioarele ucenicilor Săi, binevestind înnoirea sufletelor şi pace tuturor. Urmând exemplul Mântuitorului, Înalt Preasfinţitul György Jakubinyi, Arhiepiscop de Alba Iulia a spălat, cu umilinţă, picioarele a 12 tineri studenţi la teologie.

Cei 12 tineri studenţi au trecut prin momente unice, emoţionante. “A fost ceva foarte frumos,unic în viaţa mea. Ceva ce m-a atins puternic…”, a spus Attila Boitor, unul dintre studenţii căruia  i-au fost spălate picioarele.

“Mi-am adus aminte de ce a zis Papa Francisc. Cea mai mare putere se află în slujirea prin umilinţă şi părintele arhiepiscop Jakubinyi tocmai această umilinţă a exprimat”, a declarat Gabriel Laszlo, un alt student.

Zeci de credincioşi au luat parte la slujba ce a avut loc joi seara la Catedrala Romano-Catolică din Alba Iulia. În cadrul acesteia au fost citite cele douăsprezece Evanghelii,  marcându-se Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani şi prinderea Mântuitorului Hristos de către cei ce aveau să-l răstignească.

Astăzi, în Vinerea Mare, în bisericile romano-catolice va fi oficiată Calea Crucii.

[youtube_sc url=”http://youtu.be/Go86EGqHCg4″]


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Un băiețel perfect sănătos s-a născut în Noaptea de Înviere, la Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Un băiețel de 3,3 kilograme a venit pe lume, la Spitalul Județean de Urgență din Alba Iulia, în Noaptea de Înviere. Despre copiii care se nasc în această zi specială se spune că vor avea un destin plin de noroc.

Pentru o familie din Alba Iulia ziua de Paști va fi sărbătorită de două ori, după ce, duminică, băiețelul lor a venit pe lume.

Băiețelul a primit nota 10 (scor APGAR) și a fost născut la ora 04:25 în noaptea de Înviere și cântărește 3,3 kilograme.

Conform credinţei româneşti, copiii născuţi în preajma marii sărbători a Paștelui vor fi călăuziţi numai pe căi pline de oportunităţi şi că vor avea parte de noroc până la capătul vieţii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Mii de credincioși au asistat la slujba Utreniei Sfintei Învieri, oficiată de ÎPS Irineu la Catedrala Reîntregirii din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În Duminica Sfintelor Paști, zi în care creștinii dreptslăvitori prăznuiesc Învierea Domnului nostru Iisus Hristos, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Catedrala Reîntregirii din vechea Cetate a Bălgradului.

Începând cu ora 00.00, pe esplanada special amenajată în fața locașului de cult, acesta, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, a oficiat slujba Utreniei Sfintei Învieri și a rostit cuvântul de învățătură, în prezența a mii de credincioși albaiulieni. În continuare, de la ora 01.15, ÎPS Irineu a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur în Catedrala arhiepiscopală. Răspunsurile liturgice au fost oferite de către Corala „Sfânta Treime”, condusă de părintele diacon Cosmin Baciu.

În cuvântul rostit la finalul slujbei Utreniei Sfintei Învieri, ÎPS Irineu a spus:

„Jertfa supremă a lui Hristos a reparat greșeala strămoșului Adam, iar sângele Lui vărsat pe Golgota a îmbibat pământul, dând lumii o viață nouă, triumfătoare asupra morții. Pentru acest motiv, noi, fii ai Tatălui ceresc și fii ai Învierii, putem exclama cu Sfântul Ioan Gură de Aur: «Înviat-a Hristos și îngerii se bucură. Înviat-a Hristos și iadul se cutremură. Înviat-a Hristos și viața stăpânește». Oricare ar fi încercările, amărăciunile și suferințele pe care le întâlnim în calea vieții, noi trebuie să fim convinși că Iisus, «Soarele dreptății», Se strecoară prin rănile noastre și ne sfințește viața, înțelege problemele noastre și le rezolvă. Mai presus de toate, eliberați fiind de moarte, noi înaintăm prin moarte spre veșnicie, unde ne așteaptă Hristos Cel înviat, Care ne spune, chiar în această noapte, răspicat: «Eu sunt Alfa și Omega, începutul și sfârșitul. Eu sunt Cel dintâi și Cel de pe urmă. Pentru că Eu trăiesc, și voi veți trăi». Cu o astfel de certitudine să ne întoarcem la casele noastre și, în aceste zile luminoase, să serbăm cu bucurie Paștile cele sfințite, Paștile Domnului care ne-au deschis nouă ușile Raiului”.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Lumina Sfântă a ajuns la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia. Când va fi distribuită

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă seară, Lumina Sfântă a ajuns de la Ierusalim la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia, după ce a fost preluată de pe aeroportul din Sibiu de către o delegație a Arhiepiscopiei Ortodoxe din Alba Iulia.

În noaptea de 4 spre 5 mai, credincioșii vor primi Lumina Sfântă adusă de la Ierusalim la Catedrala Încoronării din Alba Iulia, în jurul orei 03:00.

Programul din noaptea de Înviere este următorul:

ora 23.00-01.15 – Catedrala este închisă (prima parte a slujbei va avea loc afară)
ora 23.30-23.50 – Miezonoptica și Canonul Sâmbetei celei Mari
ora 00.00-01.15 – Utrenia Sfintei Învieri
ora 01.15-03.00 – Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Ioan Gură de Aur
ora 03.00-03.30 – Distribuirea „paștilor” sub turnul clopotniță

Lumina de Înviere este considerată de creștini un simbol al victoriei lui Iisus Hristos asupra morții, reflectând momentul Învierii sale. Aceasta este primită de credincioși în timpul slujbei de Înviere, care are loc în noaptea de Paște.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia