Ioan Lazăr, președinte ALDE Alba: „În mod normal după darea în folosință a depozitului de la Galda, prețurile la gunoi ar trebui să scadă cel puțin la jumătate”

Îndosariat în: Politică |

Cel mai mare și mai ambițios proiect la care s-a angajat până acum Consiliul Județean Alba a fost finalizat recent, și anume Sistemul de management integrat al de­șeurilor din județul Alba, care include și depozitul ecologic de la Galda de Jos.

În cadrul unei conferințe de presă, liderul ALDE Alba, Ioan Lazăr, a precizat că se așteptă cu nerăbdare ca depozitul de deșeuri de la Galda să fie dat în funcțiune, dat fiind costuirle foarte ridicate pentru deșeurile menajere.

„Așteptăm cu nerăbdare ca depozitul de la Galda să fie dat în folosință. Costurile pentru deșeurile menajere au ajuns la niște prețuri foarte mari și nu știu unde se va ajunge dacă nu se va rezolva problema.

Sperăm ca cei care s-au ocupat de lucrări să nu fi uitat din nou ceva. (…) Normal ar fi ca prețurile să scadă cel puțin la jumătate, cele mai mari costuri fiind înregistrate la transport. Trebuie să ne orientăm spre alte județe unde gropile de gunoi sunt mai apropiate, pentru că dacă  eliminăm substanțial costurile la transport, ar trebui să scadă foarte, foarte mult și prețul pentru consumatori”, a precizat Ioan Lazăr.

Proiectul a fost unul foarte amplu și a presupus, în afara depozitului de la Galda, închiderea gropilor neconforme de la Aiud, Blaj, Abrud, Cîmpeni, Cugir şi Ocna Mureş, staţie de transfer Blaj, cu o capacitate de 15.000 de tone pe an, staţie de transfer Tărtăria cu o capacitate de 33.044 de tone pe an. Trebuie precizat că acest proiect nu ar fi putut fi finalizat fără efortul financiar al Consiliului Județean Alba, care a contribuit cu suma de circa 15 milioane de euro, bani necesari pentru continuarea lucrărilor într-un moment în care banii europeni au fost blocați.

Consiliul Județean Alba a lansat deja, oficial, procedura de achiziție publică privind delegarea prin concesiune a operării instalațiilor de gestionare a deșeurilor construite în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deșeurilor”.

Valoarea estimată, fără TVA, a contractului ce urmează a fi încheiat pe o perioadă de 5 ani se ridică la 118.508.765 lei (aproximativ 26 milioane de euro).

În perioada următoare vor fi lansate și procedurile de concesiune pentru desemnarea operatorului sau a operatorilor care vor gestiona activitatea de colectare a deșeurilor din cele patru zone ale județului Alba. Licitațiile vor fi organizate de Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară „Salubris Alba”, din care fac parte toate unitățile administrativ-teritoriale, inclusiv Consiliul Județean.

albaiuliainfo.ro

Facebook 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Având în vedere aceste aspecte rugăm cititorii să ne raporteze orice abatere de la aceste reguli sesizată în comentariile postate pe albaiuliainfo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.