Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Liderul FSIE, Petre Damo, critici dure aduse proiectului Legii învațămîntului preuniversitar, în Parlamentul European

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

In perioada 8-9 Martie 2023, in Parlamentul European de la Bruxelles, s-a desfasurat Conferinta Sindicala ‘Cresterea costului vietii: lucratorii contra-ataca’ organizata de reteaua TUNE (Trade Unionists Network Europe) a liderilor de sindicat Europeni.

Presedintele FSIE, Petre Damo, a participat la conferinta in calitate de membru in Coordonarea retelei TUNE, fiind atit vorbitor in panelul dedicat actiunilor sindicale, cit si moderator in panelul de inchidere al acesteia. Acesta a prezentat o analiza critica intitulata ‘PNRR vs Drepturile lucratorilor’ in care a devoalat faptul ca, Guvernul Romaniei, folosindu-se ca pretext de mantra PNRR, s-a angajat pe un parcurs de modificare a Legislatiei si de implementare a unor masuri cu potential impact anti-social si anti-sindical generalizat prin noua legea a salarizarii si noua lege a pensiilor, respectiv cu impact specific prin noile legi ale Educatiei. 

Liderul federal FSIE a denuntat proiectul noii Legi a Invatamintului Preuniversitar pe motive de incalcare a normelor internationale si Europene privind Dreptul Sindical. Astfel, desi proiectul initial al legii fusese supus dezbaterii publice in vara anului trecut, acesta urmind sa isi continue parcursul legislativ, odata cu venirea noului ministru in functie, proiectul a fost facut disparut in toamna anului trecut. Pe 28 Februarie anul acesta, a reaparut un proiect modificat dramatic al Legii Invatamintului Preunversitar care nu a mai fost supus dezbaterii publice. Critica noului proiect de lege s-a axat pe doua aspecte. In primul rind, exista prezumtia de banuiala legitima ca acesta ar fi fost refacut in secret de Ministerul Educatiei, in buna-coabitare, cu liderii celorlalte doua federatii sindicale, FSLI si FSE ‘Spiru Haret’, in favoarea exclusiva, imorala si nelegala a acestora din urma. In al doilea rind, proiectul contine prevederi abuzive anti-sindicale ‘cu dedicatie’ avind scopul de a termina orice federatie sindicala reprezentativa la nivel de grup de unitati si de a facilita, in mod discriminatoriu, instaurarea unui monopol sindical vesnic in favoarea celorlalte doua federatii sindicale avind nivel de reprezentativitate superior. In concret, s-au criticat formularile de tipul ‘federatii sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectiva invatamint preuniversitar’ prin care se urmareste interzicerea ‘prin lege’ a participarii reprezentantilor FSIE ca observatori in consiliile de administratie si in alte forme institutionalizate de dialog social. Formularea legala general acoperitorie, incluziva si in concordanta cu noua Lege a Dialogului Social ar fi trebuit sa fie ‘federatii sindicale reprezentative din invatamint’.

Aceasta luare de pozitie marcheza inceputul contra-atacului international al FSIE impotriva Establishmentului coabitant-corupt din Educatie prin care se incearca impunerea ‘legala’ a unui sistem monopolist, nemaivazut intr-o Societate Democratica, prin care o institutie a statului, Ministerul Educatiei, isi da mina cu doua federatii sindicale pre-existente pentru  asigurarea dominatiei exclusive a acestora si interzicerea functionarii si infiintarii altor federatii.

Liderul sindical din Romania a moderat sesiunea finala a conferintei intitulata ‘Actiuni sindicale : un viitor de cucerit si cerinte comune’ in care a fost prezentata si discutata platforma celor 16 cerinte ale retelei TUNE adresata institutiilor Europene. In esenta, sindicalistii cer Uniunii Europene sa livreze locuri de munca bune intr-o economie verde in care drepturile, libertatile si interesele lucratorilor sa fie primordiale. Platforma cerintelor TUNE urmeaza sa fie folosita ca mijloc de persuasiune sindicala in alegerile parlamentare Europene din 2024.

In cadrul conferintei s-au dezbatut probleme de maxim interes sindical si social privind costul vietii, cresterea preturilor la energie si alimente in contextul crizei post-pandemice si a razboiului, salarizarea raportata la spirala inflatiei, reforma pensiilor, dreptul la negociere colective si dreptul la greva.

La eveniment au participat lideri ai marilor confederatii si federatii sindicale Europene, printre acestia numarindu-se Isabelle Schömann, secretar confederal al Confederatiei Sindicatelor Europene (ETUC), Livia Spera, secretar general al Federatiei Transportatorilor Europeni (ETF), Simon Dubbins, director dept. international al federatiei UNITE din Marea Britanie, Enrique Carmona, sef birou Bruxelles a confederatiei Comisiones Obreras (CCOO) din Spania, si un reprezentant delegat al Institutului European al Sindicatelor (ETUI). Conferinta fiind organizata cu sprijinul Parlamentului European, au participat Europarlamentari din Germania, Franta, Danemarca, Spania, Portugalia si Grecia. Printre cei peste o suta de participanti au fost si sindicalisti apartinind confederatiilor IG Metall Germania, LO Norvegia, OTE/GSEE Grecia, CMOS Cehia, cit si din Belgia, Portugalia si Danemarca.

Inaltul nivel al conferintei a fost confirmat de prelegerile unor academicieni precum prof. dr. Thorsten Schulten din Germania, reputat expert pe probleme de macroeconomie, negociere colectiva si contracte de munca colective, salarizare si drept sindical international.

Demn de remarcat este faptul ca federatia FSIE a fost singura organizatie sindicala participanta din Romania.

Petre Damo,
Presedinte FSIE
Membru in Coordonarea Retelei TUNE a Liderilor de Sindicat Europeni


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Flavius Taflan, elev al Colegiului Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia, mențiune la faza națională Olimpiadei de Limba Franceză

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Elevul sergent Flavius Taflan și-a trecut în palmaresul olimpic o nouă performanță. El a obținut Mențiune la faza națională a Olimpiadei de Limba Franceză. Este pentru al treilea an când Flavius reușește să se afirme la nivel național la această disciplină pe care o studiază din pasiune și care îi aduce multe satisfacții.

Pregătirea lui Flavius a presupus mult studiu individual, mult exercițiu, căutare, perseverență și colaborare cu profesorul coordonator.

„Calificarea de anul acesta la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză a fost nu numai o confirmare a pasiunii mele pentru această limbă cu o sonoritate aparte împletită cu studiul intens și aprofundat, ci și mai ales ocazia de a descoperi orașul Iași, de o încărcătură istorică și spirituală deosebită. Vestea calificării m-a impulsionat să mă pregătesc mai mult, cu o și mai mare dedicare, nu numai prin studiu individual, dar și alături de doamna profesoară Carmen Roman. Am reușit să obțin o Mențiune de care sunt mândru. Urcând pe scenă alături de ceilalți câștigători, am simțit mai intens ca niciodată că munca mea nu a fost în zadar, că fiecare sacrificiu făcut, oricât de mic, a contribuit la acest succes. În același timp, pe lângă emoțiile competiției, pot spune că în zilele concursului am legat prietenii, am vizitat locuri noi și am avut parte de experiențe de neuitat”, a mărturisit Flavius.

Rezultatele valoroase obținute de elevul sergent Flavius Taflan sunt dovada că pasiunea și munca depusă cu consecvență aduc nu doar performanţă, ci dezvoltă în același timp valorile și atitudinile elevilor.

Felicitări pentru premiul obținut, mult succes în activitățile viitoare!


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Performanțe remarcabile obținute de EDUARD PIȚU, elev al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Eduard Pițu, elev în clasa a VIII-a C, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia a obținut, pentru al treilea an consecutiv, rezultate excepționale, atât la faza națională a Olimpiadei de matematică, cât și la Olimpiada de fizică, reușind să urce din nou pe podium alături de cei mai buni elevi din țară.

La etapa națională a Olimpiadei de matematică, care s-a desfășurat la Huși, Edi a obținut mențiune și medalia de aur, sub îndrumarea doamnei profesoare Mihaela Urcan, care l-a încurajat și l-a susținut pe tot parcursul pregătirii pentru drumul spre excelență. Această performanță notabilă vine să completeze rezultatele remarcabile obținute la etapele naționale la care a participat și în clasa a VI-a și  a VII-a, unde  a obținut medalie de argint și apoi locul I. Tot efortul depus în acești ani, seriozitatea și perseverența de care a dat dovadă i-au adus lui Eduard performanțe extraordinare și motivația de se pregăti pentru lotul Olimpiadei internaționale de matematică. Edi este primul și singurul elev din județ care a reușit să obțină punctajul maxim la Olimpiada Națională de Matematică din 2023, reprezentând cu cinste atât Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, cât și județul Alba la această competiție dificilă.

Și la etapa națională a Olimpiadei de fizică, care s-a desfășurat recent la Brașov, Edi a reușit să obțină medalia de argint, rezultat care confirmă totodată pasiunea și dăruirea lui Edi pentru științele exacte. Această performanță se datorează muncii depuse, dar mai ales pasiunii pentru această disciplină, care a fost descoperită și dezvoltată de către doamna profesoară Maria Atanasiu. Perseverența lui a fost răsplătită cu numeroase premii și distincții, reușind să dobândească un palmares impresionant și în anii anteriori- mențiune și medalii de argint obținute în clasele a VI-a și a VII-a.

Toate rezultatele sale reprezintă o confirmare a faptului că excelența în pregătire  poate fi atinsă prin foarte multă muncă, pasiune, dedicare și determinare. De asemenea, Eduard se remarcă și prin rezultatele deosebite obținute la clasă, fiind un real exemplu de seriozitate, ambiție și perseverență, iar dascălii și elevii Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” sunt mândri de performanțele obținute de acest elev de excepție.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Costea Carina, elevă a Școlii Gimnaziale „Vasile Goldiș” Alba Iulia, premiul special la Olimpiada Națională de Geografie

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Olimpiada Națională de Geografie a avut loc la Constanța și a durat 5 zile, la finalul cărora elva Costea Carina de la Școala Gimnazială „Vasile Goldiș” din Alba Iulia a obținut premiul special.

„La Olimpiada Națională de Geografie 2024 (25 – 30 aprilie 2024) ce a avut loc la Constanța, eleva COSTEA CARINA, clasa a VIII-a D, Școala Gimnazială ”Vasile Goldiș”, Alba Iulia, pregătită de d-na profesoară LĂNCRĂNJAN FLOARE, a obținut PREMIUL SPECIAL.

Felicitări elevei, părinților și doamnei profesoare !”, au transmis pe o rețea de socializare reprezentanții Școlii Gimnaziale Vasile Goldiș din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia