Rămâi conectat

Actualitate

Omul de afaceri albaiulian Dorin Șerdean, trimis în judecată pentru fraudă cu fonduri europene

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Omul de afaceri Dorin Șerdean, originar din Alba Iulia și fost acționar majoritar al clubului Dinamo București, a fost pus sub acuzare pentru fraudă, se arată într-un comunicat al parchetului condus de Laura Codruța Kovesi.

Acest lucru survine în urma perchezițiilor domiciliare efectuate în România și Franța în luna mai a acestui an, în cadrul unei anchete privind o fraudă de 30 de milioane de euro care implică fonduri europene și naționale.

Se presupune că inculpatul, care se află în prezent în arest preventiv, a emis 18 scrisori de garanție false pentru adjudecatarii unor proiecte finanțate din fonduri UE și naționale, prin care pretindea că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune. Se crede că acesta a desfășurat această activitate în numele unei societăți înregistrate în Spania sub controlul său, folosind documente false și inexacte.

Potrivit probelor colectate în timpul perchezițiilor, între mai 2020 și martie 2022, inculpatul a reușit să prezinte, prin diverși intermediari și reprezentanți ai șase societăți comerciale, documente inexacte și false autorităților contractante în cadrul unor proiecte finanțate în principal din fonduri UE.

Se înțelege că utilizarea acestor documente a dus la obținerea nejustificată a aproximativ 13 milioane de euro – din care 11 milioane de euro din Fondul european de dezvoltare regională (FEDR) al UE.

• Context

Patruzeci de percheziții domiciliare a avut loc la data 16 mai 2023, în mai multe localități din România și Franța, în cadrul unei anchete conduse de Parchetul European (EPPO) din București privind suspiciuni de fraudă cu fonduri europene și naționale, în valoare de peste 30 de milioane de euro.

Este vorba despre o presupusă schemă infracțională de furnizare de scrisori de garanție false către beneficiarii de proiecte finanțate din fonduri UE, care pretindeau că asigură proiectele împotriva unor eventuale daune.

În România, perchezițiile au avut loc în București, Alba, Arad, Cluj, Constanța, Hunedoara, Hunedoara, Iași, Mureș și Olt. De asemenea, se efectuează percheziții și în Roquebrune-Cap-Martin, în sudul Franței.

Potrivit anchetei, în perioada 2020-2023, în cadrul mai multor proiecte care beneficiau de finanțare europeană, au fost emise mai multe scrisori de garanție de către bănci fictive sau entități financiare dubioase care nu dispuneau de lichiditățile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

În special, o bancă fictivă care aparent funcționa în Insulele Comore a emis scrisori de garanție prin care a asigurat autorităților publice din România plata unor sume în valoare totală de aproape 20 de milioane de euro. În mod similar, instituții financiare care aparent operează în Cehia, Letonia și Spania au emis scrisori de garanție care urmau să fie utilizate în România, fără a avea dreptul de a face acest lucru și fără a dispune de fondurile necesare pentru a acoperi daunele asigurate.

• Cum funcționează

În cazul proiectelor care beneficiază de finanțare europeană, câștigătorul contractului finanțat de UE trebuie să prezinte o scrisoare de garanție de bună execuție, emisă de o instituție financiară care se angajează să plătească anumite sume de bani (valoarea garanției), în cazul în care serviciile nu sunt executate corespunzător. În plus, în cazul în care beneficiarul fondurilor primește un avans, acesta trebuie să prezinte, de asemenea, o scrisoare de garanție către autoritatea contractantă, care să asigure recuperarea avansului.

Se crede că autorii suspectați au emis scrisori de garanție în numele unor entități financiare fictive sau cu resurse financiare fictive. În schimbul emiterii scrisorilor de garanție, se presupune că suspecții au încasat sume mari de bani, pe care le-au folosit în interes propriu.

În cazul în care un contractant nu își îndeplinea obligațiile contractuale, autoritățile contractante nu puteau executa aceste scrisori de garanție, deoarece entitățile emitente nu dispuneau de resursele financiare necesare.

sursa: g4media.ro


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Patronii Carolina Mall și-au inspectat investiția din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Patronii Carolina Mall au efectuat o vizită luni, 13 mai 2024, la centrul comercial din Alba Iulia. Aceștia au aterizat cu un elicopter în parcarea din cartierul Ampoi.

Carolina Mall a fost inaugurat pe data de 31 august 2023, pe strada Alexandru Ioan Cuza, nr. 2, în cartierul Ampoi, din municipiul Alba Iulia.

Prime Kapital este un dezvoltator, investitor și operator imobiliar, activ în Europa Centrală și de Est. Fondatorii companiei activează în piața imobiliară din România și din regiune de mai bine de un deceniu și au o reputație de neegalat cu privire la calitatea și sustenabilitatea pe termen lung a dezvoltărilor realizate. Prime Kapital are o prezență amplă pe piața din România și este integrat pe verticală, având o echipă de peste 300 de specialiști în domeniul imobiliar, ce îmbină competențe multi-disciplinare și acoperă întregul lanț valoric, specific dezvoltărilor imobiliare, de la achiziția, designul și construcția proiectelor, la închirierea, vânzarea și administrarea proprietăților.

Centrul comercial de la Alba Iulia are o suprafață construită totală de peste 33.100 mp și peste 1.100 de locuri de parcare. În fața intrării principale se întinde un parc generos și contemporan, care completează perfect experiența oferită de noul centru comercial.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Un minor de 16 ani a ajuns la spital, în urma unui accident rutier pe care l-a provocat pe Bulevardul Ferdinand I, din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Duminică, 12 mai 2024, în jurul orei 14.45, polițiștii rutieri din Alba Iulia au intervenit pe Bulevardul Ferdinand I din Municipiu, unde a fost sesizată producerea unui accident rutier.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat faptul că un tânăr de 16 ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autovehicul, pe direcția Alba Iulia-Sebeș, a pierdut controlul asupra acestuia și a intrat în coliziune cu un autoturism condus, din sens opus, de un bărbat de 39 de ani, din Alba Iulia.

În urma accidentului, tânărul a suferit leziuni corporale ușoare și a fost transportat la spital, pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Ambii conducători auto au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

Cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de vătămare corporală din culpă.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

„Sărbătoarea primăverii”, un eveniment cultural organizat de Centrul Județean de Excelență Alba

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Vineri, 10 mai 2024, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, a avut loc spectacolul „Sărbătoarea primăverii”.

Organizat de către Centrul Județean de Excelență Alba, alături de Asociația E.Club Rotary Arieșeni Alpin, evenimentul cultural a avut ca principal scop strângerea de fonduri pentru premierea elevilor din cadrul Centrului, care în acest an școlar au obținut rezultate foarte bune la olimpiade și concursuri școlare. Partenerii organizatorilor au fost Primăria Municipiului Alba Iulia, Consiliul Județean Alba, Inspectoratul Școlar Județean Alba și Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.

Spectacolul, prezentat de doamna profesoară Teodora Zărnescu Craiu, de la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia, a avut mai multe părți, astfel încât spectatorii să se bucure de o varietate de momente artistice. Mai întâi au urcat pe scenă elevi de la Liceul de Arte „Regina Maria” Alba Iulia care, într-un regal muzical denumit sugestiv „Fascinația muzicii”, au delectat audiența cu momente de muzică instrumentală, corală și populară. A urmat un moment artistic susținut de elevi de la Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Alba Iulia, care au prezentat o piesă de teatru, o adaptare modernă după „Un pedagog de școală nouă” de I. L. Caragiale. „Frumusețea tradiției”, un moment artistic susținut de grupul vocal tradițional al Palatului Copiilor Alba Iulia, a încheiat partea artistică a spectacolului. La final s-a realizat o o licitație pentru achiziția de tablouri realizate de artista Teodora Lazăr și o tombolă cu premii oferite de Primăria Municipiului Alba Iulia, constând în biciclete și rucsacuri echipate pentru ieșirea în natură.

La final, directorul Centrului Județean de Excelență Alba, prof. Adrian Simion, a declarat: „Ne bucură faptul că am mai adăugat un punct important pe lista evenimentelor «marca CJEx Alba» și suntem extrem de bucuroși că sala a fost plină, acest fapt dovedind interesul crescut pe care îl generează evenimentele noastre în rândul elevilor, profesorilor, părinților, dar nu numai. Și afirm acest fapt gândindu-mă că s-au aflat alături de noi oameni din mediul de afaceri din oraș, dar și reprezentanți ai Primăriei Municipiului Alba Iulia, în frunte cu domnul primar Gabriel Pleșa. Tuturor le adresez, în numele meu și al colegilor, un mare MULȚUMESC. Fără ajutorul dânșilor ne-ar fi fost mult mai greu să reușim ceea ce am realizat. Bucuria de pe fețele copiilor, atât cei de pe scenă, cât și cei din sală, ne stimulează și ne obligă să ne gândim deja la o a doua ediție, anul viitor. Personal vreau, de asemenea, să mulțumesc părinților din comitetul de organizare, un grup de oameni inimoși pe care de mai bine de două luni îi simt atât de aproape de mine și de noi, ca insituție. Și mă bucură faptul că toată această muncă pe care am făcut-o împreună dovedește faptul că atunci când colaborarea școală – familie – autorități publice – comunitate locală este una eficientă, elevii, ca principali beneficiari ai educației, au numai de câștigat. Încă o dată, le mulțumesc tuturor celor care ne-au fost alături și le doresc să le dea bunul Dumnezeu multă sănătate și putere de muncă. Iar pentru noi, ca instituție, îmi doresc să continuăm să mergem din bine în mai bine, pe acest drum foarte greu, dar cu realizări profesionale și, mai ales, sufletești, care uneori nici nu se pot descrie în cuvinte.”


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia