Rămâi conectat

Actualitate

Slujbe de pomenire și depuneri de jerbe de flori, la mormintele lui Samoilă Mârza, Ion Arion, Florian și Dominic Medrea, din Cimitirul Maieri, din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În cadrul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a României 2021 și a 103 ani de la marea unire, marți, 30 noiembrie, în Cimitirul Municipal din Alba Iulia, au fost depuse jerbe de flori și coroane în onoarea și amintirea celor ce au fost Samoilă Mârza, Ion Arion și Florian Medrea personalități marcante ale marii uniri din 1 Decembrie 1918.

Momentul solemn a început la ora 13:30, în amintirea celor pe care istoria i-a consemnat și are să îi onoreze în veci, au participat reprezentanți ai Instituției Prefectului, Consiliului județean Alba, Primăriei și Consiliul local Alba Iulia, a partidelor politice și a altor instituții executive și administrative.

• Samoilă Mârza s-a născut în 18 septembrie 1886 în satul Galtiu, județul Alba, fiind numit „fotograful Marii Uniri” deoarece a realizat singurele clișee fotografice care surprind momente din cadrul Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918. În timpul Primului Război Mondial, Samoilă Mârza a fost recrutat în armata austro-ungară și trimis pe front, unde a fost încadrat în serviciul topografic și fotografic al armatei. Fotografiile acestuia din 1 Decembrie 1918 sunt singurele mărturii fotografice ale actului istoric de la Alba Iulia, fiind folosite de autoritățile române ca argument al Marii Uniri.

Samoilă Mârza a rămas în istorie ca fiind singurul fotograf al evenimentelor de la 1 Decembrie 1918, aparatul fiind cumpărat după ce tatăl lui a vândut o pereche de boi. Proaspăt întors din război, el a ajuns din întâmplare ”fotograful Unirii”, după ce a mers 11 kilometri cu aparatul pe bicicletă.

• Ion Arion rămâne singurul ”erou martir al Marii Uniri”, fiind împușcat la 30 noiembrie 1918 pentru că flutura, pe geamul trenului care ducea spre Alba Iulia, steagul tricolor și milita pentru unirea Transilvaniei cu România. Suspect a fost un maghiar, însă nu a existat niciun condamnat. Ion Arion a murit la vârsta de 24 de ani după ce a fost împușcat de mai multe ori în zona pieptului, focurile fiind trase de la etajul Gării CFR din Teiuș, dar și dintr-o garnitură de tren germană de pe liniile inferioare.

”Când trenul a ajuns la Alba Iulia, Ion Arion era deja mort, trupul său a fost depus pe catafalc la biserica din cartierul Maieri, în zona gării din Alba Iulia. Ulterior, a fost înmormântat în cimitirul Maieri, la 2 decembrie 1918, după un ceremonial special la care au participat diverse personalităţi ale vremii. Există şi o fotografie realizată de Samoilă Mârza cu sicriul deschis al lui Ion Arion. Cel care a oficiat slujba religioasă a fost Florian Rusan, preotul paroh din Maieri, un preot cunoscut la vremea respectivă, cel care s-a şi îngrijit ulterior de ridicarea monumentului funerar şi de organizarea parastaselor”, a afirmat Tudor Roşu.

• Florian Medrea, Comandantul Gărzii Naționale de la Alba Iulia,  a fost unul dintre marii remarcați ai zilei de 1 decembrie 1918, elaborând planul de apărare a orașului și protejarea celor 100.000 de participanți, veniți din întreaga Transilvanie la Alba Iulia, într-un timp foarte scurt, “Chemarea” la Alba Iulia fiind lansată abia în 20 noiembrie.

Florian Medrea, venit în permisie, la Țelna, unde a fost surprins de ritmul alert al evenimentelor de la finalul toamnei din 1918, astfel nu s-a mai întors la Viena, la sediul unității sale. În luna noiembrie, acesta s-a ocupat de organizarea și dotarea gărzilor atât din Alba Iulia cât și din comitat.

Totul a decurs conform planului, fără incidente, Iuliu Maniu remarcând „ordinea frumoasă și exemplară care a domnit în decursul adunării”. Florian Medrea, altruist precum orice comandant, nu a lăsat munca gardiștilor neremarcată, astfel în presa vremii a transmis „Gardist român! Serviciul vostru prestat întreg neamului în această zi în veci memorabilă, fii de fii va fi pomenit!”.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Vineri, 3 mai 2024, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a săvârșit Denia Prohodului Domnului

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Vineri, 3 mai 2024, în a cincea zi a Săptămânii Sfintelor Pătimiri, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a fost prezent la Catedrala Arhiepiscopală din Alba Iulia.

Începând cu ora 18.00, acesta, înconjurat de un sobor de clerici, a oficiat Denia Prohodului Domnului (Utrenia Sâmbetei celei Mari), slujbă în care ne este pusă înainte îngroparea Mântuitorului Hristos și Pogorârea Sa la iad. De asemenea, în prezența a numeroși credincioși albaiulieni, Chiriarhul nostru a rostit cuvântul de învățătură.

Adresându-se celor prezenți, Ierarhul Alba Iuliei a spus: „Mântuitorul nostru Iisus Hristos, venind în lume, a luat asupra Sa toată tragedia omenirii, pentru a-l salva pe om. Venind în lume, a asumat toate păcatele noastre, oarecum pentru a ne elibera de ele. Atunci, El era Omul abandonat, Omul părăsit, Care nu avea pe nimeni. Doar Mama îndurerată și ucenicul iubit erau lângă El. Dar Hristos S-a dovedit puternic: Omul tare, Omul la capătul istoriei, Omul pentru oameni, pentru a-i salva pe oameni. De aceea, în această seară, noi, privind spre Mama durerii, putem să-i zicem: «Robilor tăi, Maică, dă-le ca să vadă Învierea Fiului Tău». Și privindu-L pe Cel răstignit și îngropat, acum să-I zicem: «Ne închinăm Pătimirilor Tale, Hristoase. Arată-ne nouă și sfântă Învierea Ta»”.

În ultima parte a Deniei, după Doxologia mare, a avut loc procesiunea cu Sfântul Epitaf în jurul Catedralei Încoronării, ceremonie care înfățișează și, totodată, actualizează drumul de la Golgota la mormântul Domnului Hristos. În cadrul ritualului au avut loc patru opriri, ocazie cu care au fost rostite patru ectenii speciale. La finalul procesiunii, în momentul intrării în locașul de închinare, credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, evidențiind prin acest gest dorința de a deveni părtași ai morții și ai Învierii Mântuitorului Hristos.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Procurorul Ioan Mureșan, supendat din funcție timp de aproape zece ani, a revenit la DIICOT Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Supendat din funcție timp de aproape zece ani, Ioan Mureșan a revenit la DIICOT Alba Iulia. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât repunerea în situaţia anterioară a procurorului.

Procurorul Ioan Mureșan a revenit la DIICOT Alba Iulia, după aproape 10 ani de la momentul suspendării din funcție. Secția pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a constatat în ședința desfășurată în 25 aprilie 2024, încetarea suspendării din funcţia de procuror, începând cu data pronunţării hotărârii definitive de achitare, respectiv 22 aprilie 2024.

„Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât repunerea în situaţia anterioară a domnului procuror, prin recunoaşterea vechimii în muncă şi în magistratură pe perioada 17.07.2014 – prezent. De asemenea, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât înaintarea măsurilor dispuse către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea stabilirii şi acordării drepturilor băneşti cuvenite”, se mai precizează în hotărârea CSM, care a fost luată în unanimitate.

Ioan Mureșan va încasa retroactiv toate salariile de care nu a beneficiat, suma totală fiind de ordinul milioanelor de lei.

Ioan Mureșan a fost achitat definitiv de completul de cinci judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție în procesul în care a fost acuzat de represiune nedreaptă la adresa fostului comisar șef Traian Berbeceanu, fost șef al BCCO Alba Iulia. La instanța de fond, Ioan Mureșan a fost condamnat la 7 ani de închisoare. Au fost achitați și ofițerul de poliție Alin Muntean, precum și un alt fost procuror de la DIICOT Alba Iulia, Nicolaie Cean, în prezent pensionar, temeiul juridic fiind acela că fapta nu este prevăzută de legea penală.

Hotărârea a fost luată cu „majoritate” de trei din cinci judecători. Magistrații au menținut hotărârea de achitare a lui Traian Berbeceanu.

• „Neglijențe” în anchetă

„Completul de 5 judecători reține că perpetuarea erorii referitoare la titularul postului telefonic, de către inculpatul Mureșan Ioan, în propunerea de arestare preventivă, nu conduce la concluzia unei rele-credințe sau a unei intenții cu privire la acuzarea nereală a lui Berbeceanu Traian și, astfel, o intenție de a consemna aspecte necorespunzătoare realității ori false, ci poate fi explicată prin preluarea copy-paste a unor aspecte referitoare la probațiune, cuprinse în referate întocmite anterior, în raport cu care inculpatului Mureșan Ioan îi poate fi imputată o neglijență profesională, atât din perspectiva lipsei verificării actelor întocmite de ofițerii de poliție delegați în cauză, cât și a modalității de întocmire a propunerii de arestare preventivă”, se arată în motivarea deciziei ÎCCJ din 22 aprilie 2024.

Pasajul se referă la o presupusă convorbire telefonică cu un afacerist din Hunedoara, care a fost folosită în mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Traian Berbeceanu în 2013.

Completul de judecată a apreciat, în final, că „nu există elemente în raport cu care să se poată aprecia în sensul că inculpații au încercat să inventeze probe sau să construiască o acuzație nereală împotriva lui Berbeceanu.

Cu alte cuvinte, cei trei au greșit și au fost superficiali în anchetă, dar aceste lucruri nu sunt fapte penale, chiar dacă au dus, în final, la arestarea preventivă a polițistului și la trimiterea acestuia în judecată.

„Înalta Curte – Completul de 5 judecători reține că ansamblul informațiilor aflate în posesia inculpatului Mureșan Ioan i-a determinat acestuia convingerea că Berbeceanu Traian ar fi comis faptele de care era suspectat, iar deficiențele constatate în ceea ce privește strângerea probelor nu au semnificația «inventării» lor și nici a unor acuzații false, independent de rezultatul la care s-a ajuns în urma administrării probatoriului în prezenta cauză și care a revelat nevinovăția lui Berbeceanu Traian”, se mai afirmă în documentul citat.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Minoră de 15 ani din Alba Iulia căutată de polițiști și familie, după ce a plecat de acasă și nu a mai revenit

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Polițiștii din Alba caută o minoră care a plecat de la domiciliu și nu a mai revenit. Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea sa, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.

La data de 2 mai 2024, în jurul orei 20.00, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată de către o femeie de 54 de ani, din Alba Iulia, cu privire la faptul că, în aceeași zi, în jurul orei 19.00, nepoata sa TOMA ELENA CĂTĂLINA, în vârstă de 15 de ani, a plecat de acasă, fără a spune unde se duce și nu a mai revenit.

Minora are următoarele semnalmente:

• 1,60 cm înălțime;
• 56 kg;
• păr șaten;
• ochi căprui;
• față ovală;

Purta geacă neagră cu mâneci albe, pantofi sport de culoare albă și un ghiozdan cu Mickey Mouse.

Polițiștii desfășoară cercetări în vederea identificării ei, iar aceasta a fost dată în urmărire.

Persoanele care pot da informații care să conducă la identificarea minorei, sunt rugate să anunțe cea mai apropiată unitate de poliție sau să sune la 112.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia