Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Sorin Cîmpeanu: „Doar 66% dintre absolvenții de clasa a XII-a şi a XIII-a s-au înscris la ediția din acest an a examenului de Bacalaureat”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Doar două treimi – adică 66% – din elevii de clasa a XII-a şi a XIII-a ai promoției 2021 s-au înscris la examenul de Bacalaureat din acest an, în proporţie mai mică faţă de anii anteriori, anunță ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Cîmpeanu a spus că numărul celor înscrişi la examenul de Bacalaureat este de 114.000 din promoţia curentă, care este formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a şi a XIII-a.

”Dificultățile întâmpinate au fost foarte mari, s-au suprapus peste problemele cronice din învățământul românesc, sau suprapus peste discrepanțele mult prea mari între urban și rural și au amplificat aceste diferențe. Amplificarea acestor diferențe a generat pe deoparte renunțare la școală, vedem din păcate și numărul celor înscriși pentru examenul de Bacalaureat, care sunt doar 114.000 din promoția curentă, care este formată din 173.000 de elevi de clasa a XII-a și a XIII-a. Este vorba despre două treimi, de 66% înscriși la examenul de Bacalaureat din promoția curentă, vorbesc despre 152.000 de elevi de clasa a XII-a și 21.000 de a XIII-a. Deci este un procent mai mic decât anii anteriori procentul celor înscriși la Bacalaureat. Asta generează îngrijorări cu privire la creșterea nivelului de abandon școlar”, a precizat vineri seară Sorin Cîmpeanu la Digi 24.

Probele scrise ale examenului de Bacalaureat încep pe data de 28 iunie 2021 cu Limba şi literatura română – proba E.a), urmată pe 29 iunie 2021 de proba obligatorie a profilului – proba E.c), pe 30 iunie 2021 este programată proba la alegere a profilului şi specializării – proba E.d) şi pe 1 iulie 2021 cea de Limba şi literatura maternă – proba E.b).

Primele rezultate vor fi afişate pe 5 iulie 2021 – până la ora 12,00, iar contestaţiile pot fi depuse în aceeaşi zi în intervalul orar 12,00 – 18,00.

Pe 9 iulie 2021 vor fi afişate rezultatele finale.

sursa: edupedu.ro


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Carina Zbutea, elevă a Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, premiul special la faza națională a olimpiadei de religie

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Carina Zbutea, elevă la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia, a obținut premiul special la olimpiada de religie, etapa națională.

„În perioada 8-12 mai 2024 s-a desfășurat la Focșani faza națională a Olimpiadei de Religie pentru nivelul gimnazial. Unitatea noastră a fost reprezentată de către eleva Zbutea Carina din clasa a VII-a A, coordonată cu măiestrie de către doamna prof. dr. Opriș Monica.

Talentata elevă, olimpică la mai multe discipline, a reușit să obțină Premiul Special cu nota 9.50, motiv pentru care dorim să o felicităm, urându-i mult succes la viitoarele competiții!”, au transmis reprezentanții Seminarului Teologic Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Marți, 14 mai 2024, au continuat lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ediția a XXIII-a), organizat la Alba Iulia. Momentul special programat în a doua zi a manifestării a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg.

În cadrul sesiunii plenare, au susținut referate pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi („Teologie și medicină în viața și opera Sfântului Atanasie Sinaitul”), diac. prof. univ. dr. Ryan Samson Nash („Necesitatea suferinței: o relatare duhovnicească a unui medic – pacient”), prof. univ. dr. Pascal (Capodistrias) Hämmerli („Eutanasia și sinuciderea asistată medical în Europa. O perspectivă ortodoxă”) și dr. Andrei Dîrlău („Biserica Ortodoxă în viziunea lui Herman Engelhardt Jr., în contextul provocărilor lumii secularizate”).

Momentul special programat în a doua zi a Simpozionului a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg. Evenimentul s-a derulat de la ora 11.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, în prezența membrilor Senatului UAB și a participanților ISSTA 2024.

În prima parte a festivității, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi a dat citire cuvântului de Laudatio, intitulat „Dimensiunea terapeutică a teologiei și spiritualității ortodoxe – Prolegomene asupra operei teologului Jean-Claude Larchet”, în cuprinsul căruia a elogiat personalitatea academică și activitatea științifică de excepție a profesorului francez. De asemenea, părintele Oliviu Botoi i-a mulțumit profesorului Jean-Claude Larchet pentru bucuria și deschiderea cu care a acceptat să devină membru al comunității academice a Universității din Alba Iulia. Apoi, prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, a prezentat hotărârea Senatului UAB privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

În continuare, domnul prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a rostit o prelegere festivă, cu ocazia acestui moment solemn. Profesorul și cercetătorul francez a subliniat faptul că este deosebit de onorat și emoționat ca urmare a atribuirii titlului academic de Doctor Honoris Causa la Alba Iulia, capitala unității spirituale și naționale a tuturor românilor. Totodată, domnia sa a remarcat legătura științifică și spirituală cultivată pe parcursul deceniilor cu mediul teologic academic din România. De asemenea, profesorul Jean-Claude Larchet a mulțumit pentru considerația și generozitatea cu care a fost primit de către corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În ultima parte a evenimentului, în semn de apreciere, prof. univ. dr. Daniel Breaz i-a oferit profesorului și cercetătorului francez Jean-Claude Larchet o plachetă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Apoi, în semn de aleasă prețuire, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi i-a dăruit prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, în numele corpului academic al Facultății de Teologie Ortodoxă, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. Părintele decan i-a mulțumit distinsului invitat pentru bucuria deosebită prilejuită de participarea la acest eveniment științific și duhovnicesc.

Profesorul și cercetătorul francez Jean-Claude Larchet (n. 9 august 1949) este unul dintre cei mai apreciați teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, îmbinând armonios, în lucrările sale, cercetarea științifică riguroasă cu profunzimea înțelegerii și trăirii vieții duhovnicești și liturgice, în duhul Tradiției Sfinților Părinți. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde 35 de lucrări teologice originale și numeroase studii de specialitate și recenzii publicate în reviste academice prestigioase, abordând teme de teologie dogmatică, patristică, morală, bioetică și ecologie.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Performanțe excelente obținute de elevii Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Clasice

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie 2024, la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia au reușit performanțe remarcabile.

„Pregătiți cu deosebit profesionalism și abnegație de domnii profesori Angela Rîșteiu și Gheorghe Popa, elevii noștri au concurat alături de alți 302 elevi din 36 de județe ale țării și sectoarele Municipiului București, iar șapte dintre ei au obținut premii, astfel:

– Premiul III: BERCEA R. G. CODRIN ROMULUS – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul III: ȚUCHEL V. IOAN – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Mențiune: PÎCLIȘAN G. A. IOAN CRISTIAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Mențiune: NICULA G. GABRIEL-MIHAI – clasa a XI-a, Limba greacă veche

– Medalie de bronz: VLĂZAN N. ANDREI IOAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul special: NEAG A. BOGDAN-IONUȚ – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Premiul special: DAN C. RIAN-CONSTANTIN – clasa a XI-a, Limba greacă veche

Felicitări, elevilor și profesorilor îndrumători, pentru aceste rezultate de excepție!”, au transmis reprezentanții școlii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia