Rămâi conectat

Actualitate

Fond în valoare de 20.000 lei pus la dispoziția liceenilor care studiază în Alba Iulia de către Fundația Comunitară Alba

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Youthbank-2016Fundația Comunitară Alba a lansat acum câteva zile cel de-al șaptelea concurs de finanțare YouthBank. Astfel, până la 10 martie 2016, fundația pune la dispoziția liceenilor care studiază în Alba Iulia un fond în valoare de 20.000 lei.

Acest fond va fi folosit pentru a finanța proiecte inițiate și implementate de către liceenii albaiulieni. Proiectele trebuie să aibă impact în comunitate și să reprezinte o soluție la o nevoie identificată de liceeni.

Pentru a aplica la această rundă de finanțare a programului:

  • liceenii trebuie să facă parte dintr-o echipă (minim 3 persoane);
  • proiectele propuse trebuie să se desfășoare în aria geografică a județului Alba;
  • proiectele propuse trebuie să raspundă într-un mod inovator unor nevoi identificate la nivelul comunității și pot acoperi orice domeniu, de la orientare în carieră la sănătate, sport, educație, schimbarea mentalității, cultură, artă, mediu, social, voluntariat, etc.;
  • suma solicitată poate fi de minimum 3.000 lei și maximum 4.000 lei pentru un proiect;
  • proiectele trebuie să poată fi implementate în perioada 1 aprilie – 2 iunie 2016.

Pentru a intra în concurs, liceenii trebuie să descarce de pe una din paginile de facebook “Fundația Comunitară Alba” sau ”YouthBank Alba”, ghidul de finanțare și formularul de aplicare, pe care îl vor trimite, după completare, pe adresa yb@fundatiacomunitaraalba.ro până cel târziu joi, 10 martie 2016, orele 23:59!

Fundația Comunitară Alba are ca principali parteneri locali, în cadrul programului YouthBank Alba 2015-2016, Municipiul Alba Iulia, Ancău Company și Casa de Cultură a Studenților, ca finanțatori Pensiunea Select, Restaurant Medieval Pub13, Il Tartufo Alba, Vair Auto Ro și Impact Design, iar ca susținători Tipo-Rex și Societatea de Transport Public S.A. Fundația Comunitară Alba beneficiază de sprijinul financiar al Romanian-American Foundation, Charles Stewart Mott Foundation și Trust for Civil Society in CEE, în cadrul programului „Fundații Comunitare”, inițiat de Asociația pentru Relații Comunitare în parteneriat cu Fundația pentru Parteneriat și PACT.

Din 2010 și până în prezent, Fundația Comunitară Alba a finanțat cu peste 106.000 lei un număr de 54 de proiecte ale liceenilor din municipiul Alba Iulia, care au avut peste 22.000 de beneficiari direcți sau indirecți. Programul YouthBank încurajează implicarea directă a tinerilor în viaţa comunităţii, ei câştigând, în acest fel, încredere în propriile forţe, dobândind abilităţi de comunicare, negociere, administrare financiară şi de conducere.

La ultimele două Gale Anuale ale Voluntarilor din Alba, Programul YouthBank Alba a fost desemnat cel mai bun program de voluntariat în educaţie din județul Alba, ca o recunoaștere a rezultatelor sale și a schimbării pe care o produce în rândul generației tinere și comunității. Programul YouthBank este coordonat la nivel național de Fundația pentru Implicarea Tinerilor.

Asociația pentru Relații Comunitare a inițiat în România în anul 2006 programul YouthBank, adaptând și dezvoltând cu sprijinul Fundației Comunitare din Irlanda de Nord un model de implicare a tinerilor în viața comunității prin acordarea de finanțări locale. Programul a fost pus în practică în etapa pilot în Cluj‐Napoca, fiind continuat și dezvoltat local de către Fundația Comunitară Cluj începând cu anul 2008. Din 2009, Asociația pentru Relații Comunitare a sprijinit extinderea și consolidarea unei rețele de parteneri locali și echipe locale YouthBank în mai multe comunități. În prezent, programul se derulează în Alba Iulia, Bacău, București, Cluj-Napoca, Făgăraș, Galați, Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Reghin, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Sibiu și Tîrgoviște, pe baza unui set comun de principii și standarde agreate de către partenerii locali și naționali ai programului. Alba Iulia, 7 martie 2016.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Bărbat de 38 de ani cercetat de polițiștii din Alba Iulia, după ce a fost depistat conducând cu permisul suspendat, pe strada Regimentul V Vânători

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Astăzi, 19 mai 2024, în jurul orei 02.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un bărbat de 38 de ani, din Cugir, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Regimentul V Vânători din Alba Iulia, având permisul de conducere suspendat.

Față de bărbat, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere cu permisul suspendat.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 18 mai 2024: Noapte albă cu expoziție de pictură, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 18.05.2024, începând cu ora 18.00, la Palatul Apor, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, intitulată: Traian Achim, un pictor albaiulian interbelic.

Cu această ocazie, vor fi expuse 18 lucrări, provenite dintr-o colecție privată, realizate de artistul albaiulian în diferite etape ale activității sale, cuprinzând peisaje, portrete, scene de gen, crochiuri. Cele mai multe dintre operele expuse sunt influențate, în maniera de execuție, de Școala de la Baia Mare, al cărui colonist a fost în anii 1919 și 1921, etapă din viața și cariera sa, în care se observă influența maestrului János Thorma.

Originar din județul Alba, satul Bucium, Traian Achim (1885-1945) a fost singurul pictor interbelic care a activat constant în viața orașului Alba Iulia. Artistul a studiat la Școala de Arte Frumoase din București, între 1919-1922, cu profesorii Costin Petrescu și Ipolit Strâmbu. Împreună cu Costin Petrescu a contribuit în 1922 și 1923 la realizarea picturii murale a Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Criticul Tiberiu Alexa i-a atribuit opera primului val tradiționalist, iar Tudor Octavian îl numea pe Traian Achim un „pictor emancipat și sigur pe mijloace”. Artistul a pictat mai multe biserici din zona Albei (Biserica Maieri I, Pâclişa, Meteş, Coşlariu, Cioara). A predat desenul la Liceul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a contribuit ca ilustrator la ziarul Vestea, dar a scris și numeroase povestiri, precum și romanul „Caterina, doamna noastră”, fiind, în egală măsură, unul dintre primii culegători de folclor și tradiții din zona Albei Iulia. Casa acestuia era cunoscută în trecut prin frescele sale interioare.

Expoziția va putea fi vizitată, începând cu data de 18 mai 2024, până în data de 19 iulie 2024.

Programul de vizitare al expoziției în data de 18 mai 2024 este între orele 18.00-23.00, intrarea fiind liberă.

Tot în cadrul aceluiași spațiu vor putea fi admirate și alte expoziții temporare de artă sacră şi numismatică, care vor fi deschise publicului larg până la finalul lunii iulie.

Evenimentul este organizat de Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie din cadrul Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Veta Biriș, omagiată de Televiziunea Română la împlinirea vârstei de 75 de ani

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei Veta Biriș, împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat cu măiestrie de Alexandru Pal, precum şi cu reprezentanţi ai tinerei generații de interpreţi. Emisiunea se vede pe 19 mai 2024, de la ora 21.00, la TVR 1.

75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani aici, la Televiziunea Română. Duminică, dragi prieteni, avem multe motive pentru care o sărbătorim pe Veta Biriş, artista care trezeşte conştiinţa naţională şi aduce împreună românii cu muzica sa. Prieteni dragi, mari interpreţi o vor însoţi pe artistă la Petrecere… cu cântec! Vino alături de noi pentru un spectacol complet!”, ne invită Iuliana Tudor la ediţia de săptămâna aceasta a emisiunii pe care o realizează şi prezintă la TVR 1.

Artişti care au devenit modele pentru multe generații de tineri și care, prin tot ce au făcut de-a lungul carierei lor, lasă o moștenire culturală importantă, sunt protagoniştii emisiunii „Petrecere… cu cântec!”, pe care vedeta TVR ne-o propune în fiecare duminică seară, la TVR 1. Cea de-a şasea ediţie, difuzată pe 19 mai, de la ora 21.00, o aniversează pe Veta Biriş. Anul acesta, îndrăgita solistă are, după cum dezvăluie şi gazda emisiunii, trei motive de sărbătorit: 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română.

Artistei îi sunt alături câţiva dintre cei mai iubiţi interpreţi şi prieteni: Mariana Anghel, Niculina Stoican şi Ilie Medrea, precum şi reprezentanţi ai tinerei generații, laureați ai talent-show-ului de folclor „Vedeta populară”: Ina Todoran, Maria Chivu şi Cătălina Rotaru.

 În această ediţie, acompaniamentul muzical şi coregrafia momentelor artistice sunt asigurate de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Nu lipsesc imaginile din arhiva Televiziunii Române, detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi cariera Vetei Biriş, momentele muzicale în premieră, duetele inedite și, ca la orice aniversare, sărbătorita are parte și de surprize…

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. „Petrecere… cu cântec!” este un proiect menit să readucă în prim plan muzica populară românească și artiştii extraordinari ai folclorului nostru. Muzica interpretată live, surprizele şi emoţiile autentice ale participanţilor sunt ingrediente ce ne asigură că merită să ne petrecem serile de duminică în faţa micului ecran.

Emisiunea este gândită sub forma unei petreceri, într-o atmosferă caldă, oferind posibilitatea protagonistului să se simtă în largul său şi să se bucure de sărbătoare”, explică Iuliana Tudor, producător şi moderator al programului. „Petrecere… cu cântec!” începe în fiecare duminică seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

Emisiune organizată și realizată de Televiziunea Română și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia