Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

În acest an universitar 30 de studenți străini vor studia la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin programul Erasmus+

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

primirea-oficiala-a-studentilor-erasmus-la-uab-oct-2015În cursul primului semestru al anului educațional 2015-2016, la Universitatea ”1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, vor studia, prin programul Erasmus+, un număr de 30 de studenți sosiți din Anglia, Grecia, Italia, Polonia și Turcia.

Studenții străini sunt din Polonia – 20, Turcia – 5, Grecia – 3, Anglia și Italia – câte unul și studiază la specializările Filologie (engleză), Drept, Administrarea afacerilor sau Matematică.

Studenții au fost cazați în campusurile universitare, pentru a se putea integra cât mai bine, iar Universitatea din Alba Iulia va încerca să le ofere o ”ședere cât mai plăcută” și ”experiențe memorabile” potrivit coordonatorului instituțional Erasmus+, director al Centrului de Relații Internațional, prof. la Facultatea de Filologie, Teodora Iordăchescu.

Luni, în Sala Senatului, a avut loc primirea oficială a studenților Erasmus+, la eveniment participând oficiali ai universității și profesori, studenții străini având ocazia să se prezinte.

Teodora Iordăchescu a afirmat că UAB are parteneriate și acorduri instituționale cu peste 100 de universități, și, grație acestora, studenții din Alba Iulia pot studia în străinătate și viceversa. Coordonatorul instituțional Erasmus+ a precizat că o parte din studenții străini, când ajung în țările de origine, laudă Alba Iulia, și, astfel, colegii lor doresc să vină în anii următori. Aceștia se pot înscrie pentru un semestru, dar își pot prelungi șederea tot anul universitar.

Centrul de Relaţii Internaţionale al Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia este structura prin care se derulează programe şi se stabilesc relaţii de parteneriat cu instituţii de învăţământ superior, organizaţii sau firme din străinătate.

Printre obiectivele Centrului se numără: Lărgirea reţelei de cooperare europeană / internaţională prin participarea la programele CEEPUS; Demararea programelor de vizite pregatitoare în vederea stabilirii de noi contacte; Stimularea cooperării regionale prin schimburi de publicaţii în domeniile de interes pentru această zonă; Organizarea programelor de studii de vară cu participare internaţională; Extinderea relaţiilor de colaborare cu universităţi europene prin acorduri bilaterale; Promovarea imaginii universitare în străinătate prin prezentarea paginilor WEB dinamice, reactualizate periodic, a listelor de discuţii pe diverse domenii de interes atât pentru activitatea didactică, cât şi pentru cercetarea ştiinţifică, prin mijloace audio-video; Stimularea prezenţei cadrelor didactice la conferinţe internaţionale şi participarea lor în programele cu finanţare externă; Atragerea de studenţi străini prin prezentări făcute pe Internet, saloane internaţionale, etc.

În prezent, Universitatea colaborează cu peste 100 de instituţii de învăţământ superior şi asociaţii din străinătate (ţări membre ale Uniunii Europene dar şi Statele Unite, China, ţări europene ne-membre ale Uniunii) cu care au fost încheiate acorduri generale de colaborare didactică, ştiinţifică, culturală şi tehnică şi care prevăd schimburi de cadre didactice, cercetători, studenţi, de materiale didactice, publicaţii, precum şi intenţii de colaborare pe diferite proiecte de interes comun.

[youtube_sc url=”https://youtu.be/FgTls7hJwVY”]


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Carina Zbutea, elevă a Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, premiul special la faza națională a olimpiadei de religie

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Carina Zbutea, elevă la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia, a obținut premiul special la olimpiada de religie, etapa națională.

„În perioada 8-12 mai 2024 s-a desfășurat la Focșani faza națională a Olimpiadei de Religie pentru nivelul gimnazial. Unitatea noastră a fost reprezentată de către eleva Zbutea Carina din clasa a VII-a A, coordonată cu măiestrie de către doamna prof. dr. Opriș Monica.

Talentata elevă, olimpică la mai multe discipline, a reușit să obțină Premiul Special cu nota 9.50, motiv pentru care dorim să o felicităm, urându-i mult succes la viitoarele competiții!”, au transmis reprezentanții Seminarului Teologic Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Marți, 14 mai 2024, au continuat lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ediția a XXIII-a), organizat la Alba Iulia. Momentul special programat în a doua zi a manifestării a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg.

În cadrul sesiunii plenare, au susținut referate pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi („Teologie și medicină în viața și opera Sfântului Atanasie Sinaitul”), diac. prof. univ. dr. Ryan Samson Nash („Necesitatea suferinței: o relatare duhovnicească a unui medic – pacient”), prof. univ. dr. Pascal (Capodistrias) Hämmerli („Eutanasia și sinuciderea asistată medical în Europa. O perspectivă ortodoxă”) și dr. Andrei Dîrlău („Biserica Ortodoxă în viziunea lui Herman Engelhardt Jr., în contextul provocărilor lumii secularizate”).

Momentul special programat în a doua zi a Simpozionului a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg. Evenimentul s-a derulat de la ora 11.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, în prezența membrilor Senatului UAB și a participanților ISSTA 2024.

În prima parte a festivității, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi a dat citire cuvântului de Laudatio, intitulat „Dimensiunea terapeutică a teologiei și spiritualității ortodoxe – Prolegomene asupra operei teologului Jean-Claude Larchet”, în cuprinsul căruia a elogiat personalitatea academică și activitatea științifică de excepție a profesorului francez. De asemenea, părintele Oliviu Botoi i-a mulțumit profesorului Jean-Claude Larchet pentru bucuria și deschiderea cu care a acceptat să devină membru al comunității academice a Universității din Alba Iulia. Apoi, prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, a prezentat hotărârea Senatului UAB privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

În continuare, domnul prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a rostit o prelegere festivă, cu ocazia acestui moment solemn. Profesorul și cercetătorul francez a subliniat faptul că este deosebit de onorat și emoționat ca urmare a atribuirii titlului academic de Doctor Honoris Causa la Alba Iulia, capitala unității spirituale și naționale a tuturor românilor. Totodată, domnia sa a remarcat legătura științifică și spirituală cultivată pe parcursul deceniilor cu mediul teologic academic din România. De asemenea, profesorul Jean-Claude Larchet a mulțumit pentru considerația și generozitatea cu care a fost primit de către corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În ultima parte a evenimentului, în semn de apreciere, prof. univ. dr. Daniel Breaz i-a oferit profesorului și cercetătorului francez Jean-Claude Larchet o plachetă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Apoi, în semn de aleasă prețuire, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi i-a dăruit prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, în numele corpului academic al Facultății de Teologie Ortodoxă, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. Părintele decan i-a mulțumit distinsului invitat pentru bucuria deosebită prilejuită de participarea la acest eveniment științific și duhovnicesc.

Profesorul și cercetătorul francez Jean-Claude Larchet (n. 9 august 1949) este unul dintre cei mai apreciați teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, îmbinând armonios, în lucrările sale, cercetarea științifică riguroasă cu profunzimea înțelegerii și trăirii vieții duhovnicești și liturgice, în duhul Tradiției Sfinților Părinți. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde 35 de lucrări teologice originale și numeroase studii de specialitate și recenzii publicate în reviste academice prestigioase, abordând teme de teologie dogmatică, patristică, morală, bioetică și ecologie.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Performanțe excelente obținute de elevii Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Clasice

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie 2024, la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia au reușit performanțe remarcabile.

„Pregătiți cu deosebit profesionalism și abnegație de domnii profesori Angela Rîșteiu și Gheorghe Popa, elevii noștri au concurat alături de alți 302 elevi din 36 de județe ale țării și sectoarele Municipiului București, iar șapte dintre ei au obținut premii, astfel:

– Premiul III: BERCEA R. G. CODRIN ROMULUS – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul III: ȚUCHEL V. IOAN – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Mențiune: PÎCLIȘAN G. A. IOAN CRISTIAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Mențiune: NICULA G. GABRIEL-MIHAI – clasa a XI-a, Limba greacă veche

– Medalie de bronz: VLĂZAN N. ANDREI IOAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul special: NEAG A. BOGDAN-IONUȚ – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Premiul special: DAN C. RIAN-CONSTANTIN – clasa a XI-a, Limba greacă veche

Felicitări, elevilor și profesorilor îndrumători, pentru aceste rezultate de excepție!”, au transmis reprezentanții școlii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia