Rămâi conectat

Actualitate

Un nou aliment sintetic extrem de toxic a invadat piețele asiatice, însă nu este exclus să fi ajuns și în Europa

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

orez_din_plasticȘtirile cu privire la existenţa pe piața asiatică a unui orez sintetic care ar proveni din China au început să apară treptat zilele trecute pe reţelele de socializare Facebook şi WhatsApp.

Se speculează că, în prezent, orezul din plastic a început să pună stăpânire inclusiv pe piaţa de larg consum din Singapore, nefiind exclusă posibilitatea exportului către Occident!

Orezul sintetic vândut pe pieţele din China şi-a găsit, probabil, drumul şi către alte ţări asiatice, printre care Vietnam, Indonezia şi India. Potrivit multor consumatori, orezul sintetic se regăseşte şi în multe produse ale brandurilor de renume. În urma consumului acestui orez s-au raportat numeroase probleme de sănătate, inclusiv boli de stomac şi gastrită.

Fiind amestecat cu orez obişnuit, orezul sintetic este aproape imposibil de detectat! Medicii avertizează că orezul din plastic, înmulţit cu răşini toxice, poate provoca leziuni grave la nivelul sistemului digestiv.

International Business Times susţine că orezul contrafăcut este fabricat dintr-un amestec de cartofi obişnuiţi, cartofi dulci şi răşini sintetice. Această escrocherie s-a înfiripat şi, o bună bucată de vreme, a continuat nestingherită în pieţele din Taiyuan şi Shaanxi. E greu de depistat, orezul având un aspect normal la prima vedere. De asemenea ziarul The Korea Times scrie că în China s-ar produce și vinde orez din plastic, ceea ce poate fi extrem de periculos pentru sănătatea consumatorilor.

Un reprezentant al Asociației Restaurantelor din China a spus că dacă se consumă trei farfurii din acest orez ar fi ca și cum s-ar consuma o plasă din material plastic. Acesta a adaugat că se va face o investigație de urgență la companiile despre care se presupune că produc acest aliment.

sursa: stirileprotv.ro


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Înfrângere pentru „studenții albaiulieni”, în ultima runda din play-off: ACS Mediaș – CSU Alba Iulia 3-1 (2-0)

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

CSU Alba Iulia a pierdut duelul pentru treapta a treia a podiumului 1-3 (0-2) cu ACS Mediaș, în ultima rundă a play-off-ului. Universitarii aveau nevoie de o remiză pentru a încheia al doilea sezon din eșalonul terț pe podium, dar au făcut schimb de locuri cu oponenții.

Golurile gazdelor au fost marcate de Avram (16, penalty) și Pajco (31), în mitanul inaugural. În actul secund, debutantul Orlandea (ACS Mediaș) a șutat în transversală (63), iar Kilyen a fost eliminat în minutul 77 pentru cumul de avertismente (al doilea „roșu” în ultimele 4 etape, abia revenit după suspendare!). Ecartul a fost redus de Trifu (86), vizitatorii punctând în inferioritate numerică, dar Noian (87) a parafat rezultatul final (a mai fost o bară Magyari, 90).

Au evoluat formațiile:

ACS Mediaș: Blaga – Maxim, Cr. Avram/ cpt, A. Vlad, S. Șerban, Hanzu, P. Stan, Noian, Pajco, C. Tineiu, Magyari; rezerve Ciupercean, Cr. Vodă, Frîncu, Rotar, Al. Luca, Berkeczi, Orlandea, An. Bârsan, Gurei. Antrenor Mihai Ianc.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Sâmbătă, 18 mai 2024: Noapte albă cu expoziție de pictură, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 18.05.2024, începând cu ora 18.00, la Palatul Apor, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, intitulată: Traian Achim, un pictor albaiulian interbelic.

Cu această ocazie, vor fi expuse 18 lucrări, provenite dintr-o colecție privată, realizate de artistul albaiulian în diferite etape ale activității sale, cuprinzând peisaje, portrete, scene de gen, crochiuri. Cele mai multe dintre operele expuse sunt influențate, în maniera de execuție, de Școala de la Baia Mare, al cărui colonist a fost în anii 1919 și 1921, etapă din viața și cariera sa, în care se observă influența maestrului János Thorma.

Originar din județul Alba, satul Bucium, Traian Achim (1885-1945) a fost singurul pictor interbelic care a activat constant în viața orașului Alba Iulia. Artistul a studiat la Școala de Arte Frumoase din București, între 1919-1922, cu profesorii Costin Petrescu și Ipolit Strâmbu. Împreună cu Costin Petrescu a contribuit în 1922 și 1923 la realizarea picturii murale a Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Criticul Tiberiu Alexa i-a atribuit opera primului val tradiționalist, iar Tudor Octavian îl numea pe Traian Achim un „pictor emancipat și sigur pe mijloace”. Artistul a pictat mai multe biserici din zona Albei (Biserica Maieri I, Pâclişa, Meteş, Coşlariu, Cioara). A predat desenul la Liceul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a contribuit ca ilustrator la ziarul Vestea, dar a scris și numeroase povestiri, precum și romanul „Caterina, doamna noastră”, fiind, în egală măsură, unul dintre primii culegători de folclor și tradiții din zona Albei Iulia. Casa acestuia era cunoscută în trecut prin frescele sale interioare.

Expoziția va putea fi vizitată, începând cu data de 18 mai 2024, până în data de 19 iulie 2024.

Programul de vizitare al expoziției în data de 18 mai 2024 este între orele 18.00-23.00, intrarea fiind liberă.

Tot în cadrul aceluiași spațiu vor putea fi admirate și alte expoziții temporare de artă sacră şi numismatică, care vor fi deschise publicului larg până la finalul lunii iulie.

Evenimentul este organizat de Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie din cadrul Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Veta Biriș, omagiată de Televiziunea Română la împlinirea vârstei de 75 de ani

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei Veta Biriș, împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat cu măiestrie de Alexandru Pal, precum şi cu reprezentanţi ai tinerei generații de interpreţi. Emisiunea se vede pe 19 mai 2024, de la ora 21.00, la TVR 1.

75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani aici, la Televiziunea Română. Duminică, dragi prieteni, avem multe motive pentru care o sărbătorim pe Veta Biriş, artista care trezeşte conştiinţa naţională şi aduce împreună românii cu muzica sa. Prieteni dragi, mari interpreţi o vor însoţi pe artistă la Petrecere… cu cântec! Vino alături de noi pentru un spectacol complet!”, ne invită Iuliana Tudor la ediţia de săptămâna aceasta a emisiunii pe care o realizează şi prezintă la TVR 1.

Artişti care au devenit modele pentru multe generații de tineri și care, prin tot ce au făcut de-a lungul carierei lor, lasă o moștenire culturală importantă, sunt protagoniştii emisiunii „Petrecere… cu cântec!”, pe care vedeta TVR ne-o propune în fiecare duminică seară, la TVR 1. Cea de-a şasea ediţie, difuzată pe 19 mai, de la ora 21.00, o aniversează pe Veta Biriş. Anul acesta, îndrăgita solistă are, după cum dezvăluie şi gazda emisiunii, trei motive de sărbătorit: 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română.

Artistei îi sunt alături câţiva dintre cei mai iubiţi interpreţi şi prieteni: Mariana Anghel, Niculina Stoican şi Ilie Medrea, precum şi reprezentanţi ai tinerei generații, laureați ai talent-show-ului de folclor „Vedeta populară”: Ina Todoran, Maria Chivu şi Cătălina Rotaru.

 În această ediţie, acompaniamentul muzical şi coregrafia momentelor artistice sunt asigurate de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Nu lipsesc imaginile din arhiva Televiziunii Române, detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi cariera Vetei Biriş, momentele muzicale în premieră, duetele inedite și, ca la orice aniversare, sărbătorita are parte și de surprize…

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. „Petrecere… cu cântec!” este un proiect menit să readucă în prim plan muzica populară românească și artiştii extraordinari ai folclorului nostru. Muzica interpretată live, surprizele şi emoţiile autentice ale participanţilor sunt ingrediente ce ne asigură că merită să ne petrecem serile de duminică în faţa micului ecran.

Emisiunea este gândită sub forma unei petreceri, într-o atmosferă caldă, oferind posibilitatea protagonistului să se simtă în largul său şi să se bucure de sărbătoare”, explică Iuliana Tudor, producător şi moderator al programului. „Petrecere… cu cântec!” începe în fiecare duminică seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

Emisiune organizată și realizată de Televiziunea Română și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia