Rămâi conectat

Actualitate

Ziua Educației Nonformale a fost sărbătorită la Art Café din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

ziua-educatiei-nonformale-alba-iuliaTot Educație. NONFORMALĂ. Acesta este sloganul unui concept promovat tot mai intens în România. În 11 și 12 octombrie 2013 în toată România se sărbătorește Ziua Educației Nonformale – ZEN, pentru a treia oară în stradă, în școli sau în locuri publice.

Organizații neguvernamentale, instituții școlare și nu numai sărbătoresc această zi „cât două” prin metode de educație nonformală mai mult sau mai puțin cunoscute în scopul promovării acestui tip de educație. Cafenele Publice, Biblioteci Vii, FlashMOB-uri, Dezbateri sunt doar câteva din evenimentele care se întâmplă în țară.

ZEN – Ziua Educației Nonformale se sărbătorește și la Alba Iulia, iar organizațiile din Alba care au inițiat activități nonformale sunt Centrul Județean de Voluntariat și Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” Alba Iulia. Prima dintre activități a avut loc în 11 octombrie 2013 începând cu ora 12, în Art Café și a constat în Cafeneaua Publică V.I.P. – O metodă de educație nonformală foarte eficientă pentru multe situații și teme abordate. Această activitate este integrată în proiectul V.I.P (Voluntar Implicat și Pregătit), finanțat de Comisia Europeană prin programul Tineret în Acțiune. Acesta este implementat de către Centrul Judeţean de Voluntariat Alba în parteneriat cu Asociaţia Absolvenţilor Universităţii “1 Decembrie 1918”Alba Iulia, Universitatea  “1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba.     Proiectul are ca scop Creșterea nivelului de orientare pe piața voluntariatului a 120 de tineri cu și fără oportunități reduse cu vârsta cuprinsă între 15-25 ani din județul Alba, până la finalul proiectului.

Cafeneaua Publică V.I.P. la care au fost invitați mai mulți voluntari precum și reprezentanți ai organizațiilor care lucrează cu voluntari județul Alba (SM Speromax Alba, Fundația Comunitară Alba, Liga Studenților din Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Centrul de Informare și Orientare în Carieră din aceeași universitate etc.) are un dublu scop. În primul rând ca metodă educativă nonformală va ajuta participanții să schimbe idei între ei cu privire la conceptul de voluntariat, iar în al doilea rând va ajuta echipa de proiect să stabilească în cadrul atelierelor de lucru  ce vor urma ca activități în cadrul proiectului V.I.P. care sunt nevoile tinerilor în ce privește activitatea de voluntariat. Mesele din cadrul Cafenelei Publice au avut ca teme: I. Ce Este Voluntariatul azi? II. De ce să facem Voluntariat? III. Unde s-ar putea face voluntariat? IV. Care sunt domeniile unde se dorește să se facă voluntariat? urmând ca participanții să treacă pe la fiecare dintre mese și să discute pe tematica propusă. Concluziile acestei cafenele sunt foarte importante în derularea mai departe a proiectului V.I.P., echipa de proiect centralizându-le și transmiţând dorințele tinerilor lectorilor care vor susține atelierele de lucru, dar le vor folosi și ca materiale pentru o broșură ce vrea să stabilească anumite criterii ale muncii voluntarilor în județul Alba. Din discuțiile purtate de tineri s-au stabilit mai multe aspecte și anume că voluntariatul se face pentru socializarea între tineri sau persoane de mai multe vârste, pentru a se ajuta mai multe persoane, pentru ca voluntarii să se facă remarcați, pentru a petrece timpul într-un mod constructiv, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru integrarea mai bine în societate, pentru certificare și recunoaștere, pentru a depăși granițele impuse de sistemele comuniste, pentru a încerca să schimbe mentalități, pentru a umple niște goluri și pentru a stimula simțul civic. Voluntariatul se poate face în aer liber, școli, spații de agreement, la sediile organizațiilor, cămine de vârstnici, în bibliotecă, online, individual, în alte țară, șantiere arheologice, centre academice, biserici, organizare de tabere etc. În ce privește domeniile în care se poate face voluntariat în primul rând a fost menționat domeniul social care este conectat cu mai multe sectoare de activitate, sănătate, politică, educație, religie etc. În ce privește Voluntuntariatul azi, s-a menționat că acesta este un deschizător de drumuri, un factor de  formare profesională și personală și un mod de a alege.

Tot cu ocazia Zilei Educației Nonformale, în perioada 11-13 octombrie se desfășoară la Roica, jud. Alba, un atelier de autocunoaștere și dezvoltare personală, atelier inclus în cadrul proiectului „Știu cine sunt, știu ce vreau!”, proiect implementat de Asociația Absolvenților Universității „1 Decembrie 1918” și finanțat de Direcția Județeană pentru Tineret și Sport Alba și are ca scop „Stimularea tinerilor din Alba Iulia spre a-și alege corect un pachet educațional adaptat la piața muncii și la propria personalitate.” Pentru a atinge acest scop unul dintre obiective este creșterea nivelului de autocunoaștere și dezvoltare personală a 50 de tineri în scopul orientării acestora spre un pachet educațional potrivit propriei personalități.

Atelierul „Știu cine sunt, știu ce vreau” îi va privi în mod deosebit pe participanții la ateliere, care pentru o coeziune de grup și eficiență maximă în derularea următoarelor activități vor participa la ateliere de lucru în afara orașului, într-o locație liniștită unde să poată avea o experiență de dezvoltare a propriei personalități. În cadrul acestor ateliere care se va desfășura pe mai multe sesiuni, tinerii vor avea parte de metode de educație noformală ce se vor axa pe: 1. Comunicare (Exerciții de comunicare, Barierele în comunicare, importanța feedback-ului etc.), 2. Inteligența Emoțională (Exerciții și discuții care se vor axa pe capitolul autocunoaștere – vor fi abordate unele tehnici de psihologie a individului precum semnificația unor forme geometrice, exerciții de imaginație și explicarea acestora  etc.), 3. Încredere (Importanța încrederii în sine și de asumare a deciziilor, exerciții de încredere – „cercul încrederii”, „saltul încrederii”), 4. Managementul conflictelor (metode de aplanare a conflictelor, dreptul la liberă exprimare, exerciții ce pun în evidență includerea tinerilor cu oportunități reduse) 5. Lucru în Echipă (coeziunea echipei, jocuri de echipă etc.) 6. Evaluare atelier. Aceste sesiuni vor fi presărate cu exerciții de energizare a grupului și de spargere a gheții. Participanții vor fi puși în fața unor situații inedite asupra cărora vor trebui să găsească soluții. Vor fi abordate și jocuri individuale de stimulare a inteligenței și creativității dar și exerciții de grup cu rol de dezvoltare a abilităților de lucru în echipă. Vor fi aplicate și mai multe teste de cunoaștere a locului fiecăruia în cadrul unei echipei și a rolului pe care l-ar putea ocupa într-o echipă de voluntar (Teste Belbin, Holand etc.)


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Peste 5.000 de vizitatori, de Noaptea Muzeelor, la Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai, ediția 2024 a Nopții Muzeelor a adus peste 5.000 de vizitatori la cele două muzee din subordinea Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.

Astfel, între orele 18.00 și 02.00, s-au bucurat de intrare gratuită la expozițiile permanente și temporare din spațiile muzeale, dar și de momentele special pregătite pentru această ocazie atât albaiulienii, cât și turiștii care au ales Muzeul Principia și Palatul Principilor Transilvaniei, singurele instituții de profil din oraș care au luat parte la manifestările din acest an.

Concerte, dansuri, ateliere, spectacole de reconstituire istorică, toate au contribuit la succesul acestei manifestări care a făcut deliciul publicului vizitator. Dacă la Muzeul Principia vizitatorii au fost întâmpinați de centurionul Legiunii a XIII-a Gemina, de gladiatori și nimfe, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și-a făcut apariția Mihai Viteazul, împreună cu un număr însemnat de oșteni. Punerea în scenă, prezentată de istoricul Andrei Pogăciaș s-a bucurat de un real succes.

„Răspunsul publicului la programul oferit de Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia, cu ocazia Nopții Muzeelor, ediția 2024, entuziasmul, interesul și prezența numeroasă au depășit orice așteptare. Am primit, practic, confirmarea că am avut dreptate atunci când am pus interesul comunității înaintea celui personal. Am confirmat și noi, la rândul nostru, prin conținut de calitate și, una peste alta, sentimentul de împlinire nu mai lasă loc de niciun dubiu: niciun an fără Noaptea Muzeelor la Alba Iulia!”, a transmis managerul Centrului Cultural Palatul Principilor, Robert Roman.

Organizatorii țin să mulțumească atât publicului vizitator, cât și angajaților, colaboratorilor și voluntarilor care au făcut posibilă această noaptea magică, în inima Cetății Alba Carolina.

Noaptea Muzeelor este un eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2024. În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica | albaiuliainfo.ro

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena 2024 şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica | albaiuliainfo.ro

sampanieSfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Sfântul Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin şi Elena

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Alba Iulia cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Cloșca

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Luni, 20 mai 2024, în jurul orei 01.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un tânăr de 28 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Cloșca din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia