Rămâi conectat

Actualitate

Irineu Pop, Arhieposcop al Alba Iuliei: „Astăzi, când iureşul nimicitor se extinde pretutindeni, izbânda o găsim doar în Iisus Hristos!”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Iubiţi fii duhovniceşti, Hristos a înviat!

 Viaţa şi lucrarea de mântuire a Domnului nostru Iisus Hristos nu se încheie cu moartea şi îngroparea Sa, în Vinerea dramatică a Pătimirilor Sale. Peste trei zile, în zorii acelei Duminici memorabile, Mântuitorul nostru Se ridică biruitor din mormânt, trecând cu trupul Său din moarte la viaţă. Învierea Domnului este sărbătoarea sărbătorilor, evenimentul de o importanţă majoră pentru credinţa creştină (cf. I Corintieni 15, 14-22). Din acest motiv, o cântare pascală invită cerul şi pământul la bucurie entuziastă, „pentru că a înviat Hristos, bucuria cea veşnică”.

Învierea din morţi a veşnicului Răscumpărător este cea mai mare şi mai uimitoare minune a Sa, dar este şi dovada cea mai puternică despre dumnezeirea Sa. Din păcate, în timpurile moderne, s-au ridicat unii oameni raţionalişti care contestă Învierea lui Hristos, socotind-o un mit. Noi, însă, îi credem pe Apostolii Domnului Iisus, care s-au prezentat drept „martori ai Învierii Lui” (Fapte 1, 22), afirmând că „pe Începătorul vieţii Dumnezeu L-a înviat din morţi” (Fapte 3, 15). În Sfânta Scriptură, avem dovezi care atestă realitatea Învierii Mântuitorului nostru.

Dreptmăritori creştini,

Adevărul Învierii lui Hristos este dovedit, în primul rând, de Mormântul gol din Ierusalim. Mai marii preoţilor, ştiind că Iisus spusese că după trei zile Se va scula din morţi, au cerut guvernatorului Pilat să pună pază la mormânt. Când mironosiţele au venit aici cu aromate, un înger le dă vestea Învierii şi le arată mormântul gol. Soldaţii romani venind în cetate au raportat căpeteniilor iudeilor Învierea Celui pe Care-L păziseră la mormânt. Atunci, conducătorii religioşi i-au mituit pe soldaţi ca să lanseze zvonul că, pe când ei dormeau, ucenicii au furat trupul lui Iisus din mormânt. Dacă străjerii dormeau, de unde au ştiut ei că L-au furat ucenicii? Cine, oare, ar fi îndrăznit să se apropie de un mormânt bine păzit şi sigilat? Dacă ucenicii l-au furat, cum s-ar mai explica elanul şi certitudinea lor în dumnezeirea Celui pe Care, de acum înainte, Îl vor propovădui, fără frică, drept biruitor al morţii?

În al doilea rând, realitatea ridicării lui Hristos din morți este confirmată de numeroasele Sale arătări, după Înviere. În dimineața zilei de duminică, El S-a arătat femeilor purtătoare de mir (Matei 28, 9-10). În aceeaşi zi, S-a arătat lui Luca şi lui Cleopa spre Emaus (Luca 24, 13-32). Spre seară, S-a arătat Apostolilor în lipsa lui Toma (Ioan 20, 21-25). După opt zile, S-a arătat Apostolilor în prezenţa lui Toma (Ioan 20, 26-29). Iisus S-a mai arătat unora dintre Apostoli la Marea Tiberiadei (Ioan 21, 1-14). De asemenea, „S-a arătat la peste cinci sute de fraţi” (I Corintieni 15, 6) şi, în sfârşit, după câţiva ani, S-a arătat lui Saul din Tars, viitorul Apostol Pavel (I Corintieni 15, 8). Apostolii au fost pe deplin convinşi, prin propriile lor simţuri, că nu au înaintea lor o nălucă, ci o fiinţă corporală, Îl au pe Hristos Cel înviat. Aşadar, Învierea nu este legendă, iluzie ori halucinaţie a ucenicilor, ci un fapt real.

Despre realitatea Învierii Domnului vorbesc, în al treilea rând, mărturiile şi predica Sfinţilor Apostoli. Văzându-L înviat, aceştia au considerat că au datoria să mărturisească adevărul Învierii lui Hristos, în orice împrejurări, indiferent de consecinţele pe care urmau să le suporte. Sfântul Apostol Petru spunea: „Dumnezeu L-a înviat pe Acest Iisus, Căruia noi toţi Îi suntem martori” (Fapte 2, 32). Când membrii Sinedriului i-au oprit să înveţe în numele lui Iisus, Apostolii Petru şi Ioan au răspuns: „Noi nu putem să nu vorbim despre cele ce am văzut şi am auzit” (Fapte 4, 20). Din oameni cuprinşi de frică, neîncredere şi îndoială, Apostolii sunt transformaţi în oameni plini de curaj, încrezători şi convinşi total de realitatea Învierii şi de dumnezeirea Celui înviat. O astfel de convingere manifestă şi Sfântul Apostol Pavel în Areopagul Atenei, când vorbeşte despre Învierea lui Hristos (cf. Fapte 17, 31). În ciuda persecuţiilor la care sunt supuşi ucenicii Domnului, nimic nu poate să-i abată de la misiunea sfântă.

În al patrulea rând, adevărul Învierii lui Hristos îl atestă Lumina care coboară din cer, în fiecare an, la Sfântul Mormânt. După rugăciunea smerită, făcută acolo de către Patriarhul Ierusalimului, prin cupola marii Bazilici, se revarsă de sus, ca un fulger puternic, Lumina Dumnezeului Celui viu. O rază subţire de foc, intrând înăuntrul Mormântului, aprinde lumânările şi candelele, încât cripta întunecată se umple de flăcări cereşti. Ieşind în faţa credincioşilor cu făclii aprinse, Părintele Patriarh le zice: „Veniţi de luaţi lumină!”, în timp ce focul continuă să coboare din cer peste mulţimile care freamătă. În dangătul duios al clopotelor, Lumina sfântă pe care au primit-o se răspândeşte rapid şi întreaga biserică devine, numaidecât, o mare de foc. Pentru câteva minute, Lumina îşi menţine caracterul divin, adică nu arde. Credincioşii o pot atinge umplându-se de bucurie, de pace şi de energii necreate. Izvorând din trupul preamărit al lui Hristos, Lumina întrece orice speculaţie sau interpretare ştiinţifică. Ea este dovada incontestabilă a realităţilor cereşti supranaturale, dovada Învierii Celui Ce este „Lumina cea adevărată” (Ioan 1, 9).

Iubiţi credincioşi,

Anul 2021 a fost proclamat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul comemorativ al celor adormiţi în Domnul. Ştiind că Învierea lui Hristos este garanţia propriei noastre învieri, se cuvine „să ne rugăm lui Dumnezeu pentru cei adormiţi, să aducem jertfe nesângeroase şi să dăm milostenii pentru ei, deoarece sunt neputincioşi să mai facă ceva pentru mântuirea lor”, cum ne îndeamnă Sfântul Nectarie din Eghina. Totodată, ni se cere să avem grijă de mormintele scumpilor noştri răposaţi, aflate în cimitir, acesta fiind locul lor de odihnă sau dormitorul lor. De aici, la glasul trâmbiţei învierii de obşte, se vor trezi din somnul morţii. Iată de ce Sfântul Ioan Gură de Aur adresează fiecărui creştin aceste cuvinte: „Dacă pentru tine învierea nu e un basm, nu boci! Dacă tu crezi în înviere, nu lăcrima! Iar dacă lăcrimezi, cum vei putea convinge pe păgân că tu crezi în înviere?”.

Credința în Învierea Mântuitorului ne-a fost far călăuzitor, nouă, românilor, şi ne-a ţinut mereu în comuniune iubitoare cu înaintaşii noştri adormiţi în Domnul. În acelaşi timp, ne-a dat imbold să păstrăm zestrea spirituală pe care ei ne-au lăsat-o. Astăzi, când ura, egoismul şi violenţa tulbură ca niciodată întreaga planetă, numai speranţa învierii noastre din morţi ne oferă tăria necesară să înfruntăm avalanşa răutăţilor şi a crizelor de tot felul. Astăzi, când iureşul nimicitor se extinde pretutindeni, izbânda o găsim în Hristos, Care le ţine pe toate sub control, o găsim în Biserica Sa cea nebiruită de porţile iadului (cf. Mt. 16, 18), o adevărată cetate de scăpare şi o sursă nesecată de înnoire universală. Vrăjmaşilor umanităţii, duhurilor răutăţii şi lumii decadente Biruitorul morţii le spune răspicat: „Eu sunt Cel dintâi şi Cel de pe urmă; Iată, Eu pe toate le fac noi” (Apocalipsa 1, 17; 21, 5). Vă doresc tuturor un Paşte binecuvântat şi cu alese împliniri!

Al vostru către Hristos-Domnul rugător,
† IRINEU, Arhiepiscop al Alba Iuliei


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Sâmbătă, 18 mai 2024: Noapte albă cu expoziție de pictură, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 18.05.2024, începând cu ora 18.00, la Palatul Apor, va avea loc vernisajul expoziției de pictură, intitulată: Traian Achim, un pictor albaiulian interbelic.

Cu această ocazie, vor fi expuse 18 lucrări, provenite dintr-o colecție privată, realizate de artistul albaiulian în diferite etape ale activității sale, cuprinzând peisaje, portrete, scene de gen, crochiuri. Cele mai multe dintre operele expuse sunt influențate, în maniera de execuție, de Școala de la Baia Mare, al cărui colonist a fost în anii 1919 și 1921, etapă din viața și cariera sa, în care se observă influența maestrului János Thorma.

Originar din județul Alba, satul Bucium, Traian Achim (1885-1945) a fost singurul pictor interbelic care a activat constant în viața orașului Alba Iulia. Artistul a studiat la Școala de Arte Frumoase din București, între 1919-1922, cu profesorii Costin Petrescu și Ipolit Strâmbu. Împreună cu Costin Petrescu a contribuit în 1922 și 1923 la realizarea picturii murale a Catedralei Încoronării din Alba Iulia. Criticul Tiberiu Alexa i-a atribuit opera primului val tradiționalist, iar Tudor Octavian îl numea pe Traian Achim un „pictor emancipat și sigur pe mijloace”. Artistul a pictat mai multe biserici din zona Albei (Biserica Maieri I, Pâclişa, Meteş, Coşlariu, Cioara). A predat desenul la Liceul „Mihai Viteazul” din Alba Iulia, a contribuit ca ilustrator la ziarul Vestea, dar a scris și numeroase povestiri, precum și romanul „Caterina, doamna noastră”, fiind, în egală măsură, unul dintre primii culegători de folclor și tradiții din zona Albei Iulia. Casa acestuia era cunoscută în trecut prin frescele sale interioare.

Expoziția va putea fi vizitată, începând cu data de 18 mai 2024, până în data de 19 iulie 2024.

Programul de vizitare al expoziției în data de 18 mai 2024 este între orele 18.00-23.00, intrarea fiind liberă.

Tot în cadrul aceluiași spațiu vor putea fi admirate și alte expoziții temporare de artă sacră şi numismatică, care vor fi deschise publicului larg până la finalul lunii iulie.

Evenimentul este organizat de Departamentul de Istorie, Arheologie și Muzeologie din cadrul Facultății de Istorie, Litere și Științe ale Educației a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Veta Biriș, omagiată de Televiziunea Română la împlinirea vârstei de 75 de ani

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Iuliana Tudor ne invită să omagiem viaţa şi cariera artistei Veta Biriș, împreună cu Mariana Anghel, Niculina Stoican, Ilie Medrea, alături de Ansamblul Folcloric al Județului Alba dirijat cu măiestrie de Alexandru Pal, precum şi cu reprezentanţi ai tinerei generații de interpreţi. Emisiunea se vede pe 19 mai 2024, de la ora 21.00, la TVR 1.

75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani aici, la Televiziunea Română. Duminică, dragi prieteni, avem multe motive pentru care o sărbătorim pe Veta Biriş, artista care trezeşte conştiinţa naţională şi aduce împreună românii cu muzica sa. Prieteni dragi, mari interpreţi o vor însoţi pe artistă la Petrecere… cu cântec! Vino alături de noi pentru un spectacol complet!”, ne invită Iuliana Tudor la ediţia de săptămâna aceasta a emisiunii pe care o realizează şi prezintă la TVR 1.

Artişti care au devenit modele pentru multe generații de tineri și care, prin tot ce au făcut de-a lungul carierei lor, lasă o moștenire culturală importantă, sunt protagoniştii emisiunii „Petrecere… cu cântec!”, pe care vedeta TVR ne-o propune în fiecare duminică seară, la TVR 1. Cea de-a şasea ediţie, difuzată pe 19 mai, de la ora 21.00, o aniversează pe Veta Biriş. Anul acesta, îndrăgita solistă are, după cum dezvăluie şi gazda emisiunii, trei motive de sărbătorit: 75 de ani de viaţă, 55 de ani de activitate artistică şi 50 de ani de colaborare cu Televiziunea Română.

Artistei îi sunt alături câţiva dintre cei mai iubiţi interpreţi şi prieteni: Mariana Anghel, Niculina Stoican şi Ilie Medrea, precum şi reprezentanţi ai tinerei generații, laureați ai talent-show-ului de folclor „Vedeta populară”: Ina Todoran, Maria Chivu şi Cătălina Rotaru.

 În această ediţie, acompaniamentul muzical şi coregrafia momentelor artistice sunt asigurate de Ansamblul Folcloric al județului Alba, dirijor Alexandru Pal.

Nu lipsesc imaginile din arhiva Televiziunii Române, detalii mai puţin cunoscute despre viaţa şi cariera Vetei Biriş, momentele muzicale în premieră, duetele inedite și, ca la orice aniversare, sărbătorita are parte și de surprize…

TVR onorează parcursul profesional al personalităţilor muzicii populare și contribuția lor la continuitatea culturii tradiționale din România. „Petrecere… cu cântec!” este un proiect menit să readucă în prim plan muzica populară românească și artiştii extraordinari ai folclorului nostru. Muzica interpretată live, surprizele şi emoţiile autentice ale participanţilor sunt ingrediente ce ne asigură că merită să ne petrecem serile de duminică în faţa micului ecran.

Emisiunea este gândită sub forma unei petreceri, într-o atmosferă caldă, oferind posibilitatea protagonistului să se simtă în largul său şi să se bucure de sărbătoare”, explică Iuliana Tudor, producător şi moderator al programului. „Petrecere… cu cântec!” începe în fiecare duminică seară, de la ora 21.00, la TVR 1.

Emisiune organizată și realizată de Televiziunea Română și Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba, instituție de cultură din subordinea Consiliului Județean Alba.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Bărbat cercetat de polițiști din Alba Iulia, după ce și-a agresat concubina

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Joi, 16 mai 2024, în jurul orei 18.40, Poliția Municipiului Alba Iulia a fost sesizată, prin 112, de către o femeie de 47 de ani, din Alba Iulia, cu privire la faptul că a fost victima unei infracțiuni.

Din primele cercetări efectuate de polițiști, a rezultat că, în după amiaza zilei de 16 mai, în timp ce se afla la locuința sa, femeia ar fi fost agresată de către concubinul său, pe fondul unor discuții contradictorii.

Față de bărbat, a fost emis ordin de protecție provizoriu prin care i-a fost interzis să se apropie de partenera sa și a fost întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia