Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Proiect cultural-educativ, la Colegiul Tehnic „Apulum” și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Între 14 și 18 noiembrie 2022, 30 de elevi din Alba Iulia, însoțiți de 15 cadre didactice, iau parte la un proiect cultural-educativ, prin care se pun în valoare obiceiurile și tradițiile românești.

Parteneri în implementarea acestei activități sunt Colegiul Tehnic „Apulum”, Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, Parohiile Ortodoxe „Sfânta Ecaterina” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

Cultura, civilizaţia, istoria și spiritualitatea religioasă pot fi tratate ca o disciplină distinctă, dar are din ce în ce mai mult un caracter interdisciplinar şi transdisciplinar. Astfel, elevii sunt deprinşi cu activităţile dobândite prin lectura informativă și prin documentare, prin comunicare directă cu părinții și bunicii, pe o temă din orizontul cultural ortodox: „Lăsatul secului la prinderea postului”.

Proiectul, conceput și implementat în două prestigioase unități de învățământ din județul Alba, Colegiul Tehnic „Apulum” și Colegiul Economic „Dionisie Pop Marțian”, cărora li se alătură și Parohiile Ortodoxe „Sfânta Ecaterina” și „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia, are ca scop implicarea elevilor de diferite vârste în activități care să le stimuleze simțul critic și creativitatea, să le dezvolte spiritul practic, prin activități culinare, să-i ghideze în arta cunoașterii și descoperirii tezaurului de obiceiuri și tradiții autohtone și ale bucătăriei românești, în prag de Postul Nașterii Domnului.

Deschiderea proiectului s-a făcut prin prezentările prof. Mihaela Jurcan (Religie), „Importanța obiceiurilor și a tradițiilor”, și prof. Simona Himcinschi (Religie), despre „Post ca jertfă”. A urmat un moment artistic „Pricesnele sufletului meu”, coordonat de prof. Simona Himcinschi. Elevii Cercului de folclor „Ion Blăjan”, coordonați de către doamnele Irina Ungureanu și Cristina Toth, au prezentat „Obiceiuri și tradiții de lăsatul secului” din zona Alba. A urmat o expoziție culinară, unde elevii și-au etalat preparatele culinare, evidențiind modul în care s-au documentat în alegerea rețetelor, precum și modul în care le-au realizat, urmate de o degustare. La finalul activității, doamna Lavinia Dobra a prezentat expoziția de carte de folclor „Obiceiuri și tradiții”.

Proiectul continuă în prima săptămână din postul Crăciunului cu un cuvânt de învățătură adresat elevilor de către părintele Mihai Himcinschi, preot al parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, și părintele Nicolae Popescu de la parohia „Sfânta Ecaterina”.

Prof. Mihaela Jurcan


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Carina Zbutea, elevă a Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, premiul special la faza națională a olimpiadei de religie

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Carina Zbutea, elevă la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia, a obținut premiul special la olimpiada de religie, etapa națională.

„În perioada 8-12 mai 2024 s-a desfășurat la Focșani faza națională a Olimpiadei de Religie pentru nivelul gimnazial. Unitatea noastră a fost reprezentată de către eleva Zbutea Carina din clasa a VII-a A, coordonată cu măiestrie de către doamna prof. dr. Opriș Monica.

Talentata elevă, olimpică la mai multe discipline, a reușit să obțină Premiul Special cu nota 9.50, motiv pentru care dorim să o felicităm, urându-i mult succes la viitoarele competiții!”, au transmis reprezentanții Seminarului Teologic Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Marți, 14 mai 2024, au continuat lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ediția a XXIII-a), organizat la Alba Iulia. Momentul special programat în a doua zi a manifestării a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg.

În cadrul sesiunii plenare, au susținut referate pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi („Teologie și medicină în viața și opera Sfântului Atanasie Sinaitul”), diac. prof. univ. dr. Ryan Samson Nash („Necesitatea suferinței: o relatare duhovnicească a unui medic – pacient”), prof. univ. dr. Pascal (Capodistrias) Hämmerli („Eutanasia și sinuciderea asistată medical în Europa. O perspectivă ortodoxă”) și dr. Andrei Dîrlău („Biserica Ortodoxă în viziunea lui Herman Engelhardt Jr., în contextul provocărilor lumii secularizate”).

Momentul special programat în a doua zi a Simpozionului a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg. Evenimentul s-a derulat de la ora 11.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, în prezența membrilor Senatului UAB și a participanților ISSTA 2024.

În prima parte a festivității, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi a dat citire cuvântului de Laudatio, intitulat „Dimensiunea terapeutică a teologiei și spiritualității ortodoxe – Prolegomene asupra operei teologului Jean-Claude Larchet”, în cuprinsul căruia a elogiat personalitatea academică și activitatea științifică de excepție a profesorului francez. De asemenea, părintele Oliviu Botoi i-a mulțumit profesorului Jean-Claude Larchet pentru bucuria și deschiderea cu care a acceptat să devină membru al comunității academice a Universității din Alba Iulia. Apoi, prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, a prezentat hotărârea Senatului UAB privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

În continuare, domnul prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a rostit o prelegere festivă, cu ocazia acestui moment solemn. Profesorul și cercetătorul francez a subliniat faptul că este deosebit de onorat și emoționat ca urmare a atribuirii titlului academic de Doctor Honoris Causa la Alba Iulia, capitala unității spirituale și naționale a tuturor românilor. Totodată, domnia sa a remarcat legătura științifică și spirituală cultivată pe parcursul deceniilor cu mediul teologic academic din România. De asemenea, profesorul Jean-Claude Larchet a mulțumit pentru considerația și generozitatea cu care a fost primit de către corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În ultima parte a evenimentului, în semn de apreciere, prof. univ. dr. Daniel Breaz i-a oferit profesorului și cercetătorului francez Jean-Claude Larchet o plachetă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Apoi, în semn de aleasă prețuire, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi i-a dăruit prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, în numele corpului academic al Facultății de Teologie Ortodoxă, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. Părintele decan i-a mulțumit distinsului invitat pentru bucuria deosebită prilejuită de participarea la acest eveniment științific și duhovnicesc.

Profesorul și cercetătorul francez Jean-Claude Larchet (n. 9 august 1949) este unul dintre cei mai apreciați teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, îmbinând armonios, în lucrările sale, cercetarea științifică riguroasă cu profunzimea înțelegerii și trăirii vieții duhovnicești și liturgice, în duhul Tradiției Sfinților Părinți. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde 35 de lucrări teologice originale și numeroase studii de specialitate și recenzii publicate în reviste academice prestigioase, abordând teme de teologie dogmatică, patristică, morală, bioetică și ecologie.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Performanțe excelente obținute de elevii Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Clasice

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie 2024, la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia au reușit performanțe remarcabile.

„Pregătiți cu deosebit profesionalism și abnegație de domnii profesori Angela Rîșteiu și Gheorghe Popa, elevii noștri au concurat alături de alți 302 elevi din 36 de județe ale țării și sectoarele Municipiului București, iar șapte dintre ei au obținut premii, astfel:

– Premiul III: BERCEA R. G. CODRIN ROMULUS – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul III: ȚUCHEL V. IOAN – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Mențiune: PÎCLIȘAN G. A. IOAN CRISTIAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Mențiune: NICULA G. GABRIEL-MIHAI – clasa a XI-a, Limba greacă veche

– Medalie de bronz: VLĂZAN N. ANDREI IOAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul special: NEAG A. BOGDAN-IONUȚ – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Premiul special: DAN C. RIAN-CONSTANTIN – clasa a XI-a, Limba greacă veche

Felicitări, elevilor și profesorilor îndrumători, pentru aceste rezultate de excepție!”, au transmis reprezentanții școlii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia