Rămâi conectat

Actualitate

Tone de excremente de porumbel strânse din podul Bibliotecii Batthyaneum, din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sute de saci plini cu excremente provenite de la porumbei s-au strâns din podul Observatorului Astronomic al Bibliotecii Batthyaneum din Alba Iulia, o zonă care nu a mai fost curăţată de peste o jumătate de secol.

„Oare ce înseamnă pentru noi «Ziua Culturii Naționale»? Iată ce înseamnă pentru mine: S-au încheiat lucrările de curățare a podului Observatorului. Asta e realitatea la numărat: 315 saci de excremente, cu o greutate medie de 22 de kg per sac. (…). Dacă vă e greu să realizați proporțiile situației, atunci imaginați-vă 3 Dacii pe tavanul Observatorului astronomic”, a scris pe pagina sa de socializare şeful Filialei Batthyaneum a Bibliotecii Naţionale a României, Cristian Mladin. Acesta a publicat şi imagini înainte şi după curăţarea spaţiului, din care se poate observa foarte clar câtă mizerie exista în acel pod şi cum arată acum locul odată eliberat de tonele de găinaţ.

Curăţarea podului, care nu s-a mai realizat din anii ’50 – ’60, era o etapă absolut necesară înainte de restaurarea Observatorului.

La sfârşitul anului trecut, reprezentanţii Batthyaneum au anunţat că toată tabla acoperișului camerei Urania, din zona de sud-est a Observatorului, a fost schimbată.

„Sperăm ca în anul ce vine să pornim concret și primii pași pentru restaurarea Bibliotecii”, au transmis aceştia.

Prezent în noiembrie anul trecut la Alba Iulia, managerul interimar al Bibliotecii Naţionale a României, Adrian Cioroianu, a spus că turnul în care a funcţionat Observatorul Astronomic reprezintă „partea vulnerabilă” a clădirii Bibliotecii Batthyaneum.

„Observatorul Astronomic este partea vulnerabilă a clădirii în momentul de faţă. Observatorul necesită lucrări serioase atât la nivelul acoperişului, cât şi la nivelul ferestrelor în principal, pentru că, în decursul timpului, s-a infiltrat apa şi diferenţele de temperatură dintre vară şi iarnă, aşa cum se întâmplă la noi, în condiţii de umezeală au dus la deteriorarea unor ziduri şi a tocăriei. Văruiala, care, de asemenea, este cea originală. Ori, eforturile noastre trebuie concentrate asupra observatorului”, a declarat, atunci, Adrian Cioroianu.

Observatorul Astronomic de la Batthyaneum a fost al treilea înfiinţat în Transilvania, după cele din Cluj şi Sibiu. Turnul a fost bombardat în 1849, când a ars aproape în întregime plafonul, iar telescopul principal a fost distrus. Observatorul a fost înfiinţat la sfârşitul secolului al XVIII-lea de către episcopul Ignac Batthyany.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Actualitate

Peste 5.000 de vizitatori, de Noaptea Muzeelor, la Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Sâmbătă, 18 mai, ediția 2024 a Nopții Muzeelor a adus peste 5.000 de vizitatori la cele două muzee din subordinea Centrului Cultural Palatul Principilor Alba Iulia.

Astfel, între orele 18.00 și 02.00, s-au bucurat de intrare gratuită la expozițiile permanente și temporare din spațiile muzeale, dar și de momentele special pregătite pentru această ocazie atât albaiulienii, cât și turiștii care au ales Muzeul Principia și Palatul Principilor Transilvaniei, singurele instituții de profil din oraș care au luat parte la manifestările din acest an.

Concerte, dansuri, ateliere, spectacole de reconstituire istorică, toate au contribuit la succesul acestei manifestări care a făcut deliciul publicului vizitator. Dacă la Muzeul Principia vizitatorii au fost întâmpinați de centurionul Legiunii a XIII-a Gemina, de gladiatori și nimfe, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și-a făcut apariția Mihai Viteazul, împreună cu un număr însemnat de oșteni. Punerea în scenă, prezentată de istoricul Andrei Pogăciaș s-a bucurat de un real succes.

„Răspunsul publicului la programul oferit de Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei și Muzeul Principia, cu ocazia Nopții Muzeelor, ediția 2024, entuziasmul, interesul și prezența numeroasă au depășit orice așteptare. Am primit, practic, confirmarea că am avut dreptate atunci când am pus interesul comunității înaintea celui personal. Am confirmat și noi, la rândul nostru, prin conținut de calitate și, una peste alta, sentimentul de împlinire nu mai lasă loc de niciun dubiu: niciun an fără Noaptea Muzeelor la Alba Iulia!”, a transmis managerul Centrului Cultural Palatul Principilor, Robert Roman.

Organizatorii țin să mulțumească atât publicului vizitator, cât și angajaților, colaboratorilor și voluntarilor care au făcut posibilă această noaptea magică, în inima Cetății Alba Carolina.

Noaptea Muzeelor este un eveniment anual cultural patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin și Elena 2024. În jur de 1,8 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica | albaiuliainfo.ro

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sf Constantin şi Elena 2024 şi nume derivate din Constantin şi Elena care își serbează onomastica | albaiuliainfo.ro

sampanieSfinții Constantin și Elena: Peste 1,1 milioane de femei şi peste 600.00 de bărbaţi îşi sărbătoresc onomastica în 21 mai, de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Citeşte şi: mesaje de Sfântul Constantin şi Elena

Dintre cei 1.800.634 de români care îşi serbează onomastica de Sfinţii Constantin şi Elena, 640.518 sunt bărbaţi şi 1.160.116 sunt femei, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Dintre femeile care îşi sărbătoresc onomastica, 884.229 poartă numele de Elena, 124.773 sunt Ileana şi 69.944 se numesc Lenuţa. Alte 53.613 de femei poartă numele de Constanţa, 26.811 au numele Constantina, 4.279 – Leana şi 1.467 – Nuţi.

Citește și: Ce nume se sărbătoresc de Sfinții Constantin şi Elena

Majoritatea bărbaţilor, respectiv 495.656, se numesc Constantin, alţi 80.037 poartă numele Costel, iar 33.386, Costică. De asemenea, 20.002 de bărbaţi se numesc Costin, 10.487 – Costinel, 635 – Costi şi 315 – Costeluş.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Tânăr de 20 de ani din Alba Iulia cercetat de polițiști, după ce a fost depistat conducând băut, pe strada Cloșca

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Luni, 20 mai 2024, în jurul orei 01.00, polițiștii de ordine publică din cadrul Poliției Municipiului Alba Iulia au depistat un tânăr de 28 de ani, din Alba Iulia, în timp ce conducea un autoturism, pe strada Cloșca din Alba Iulia, fiind sub influența băuturilor alcoolice.

În urma testării conducătorului auto cu aparatul etilotest, a rezultat valoarea de 0,84 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la spital unde i-au fost recoltate mostre de sânge, în vederea stabilirii alcoolemiei.

Față de conducătorul auto, cercetările sunt continuate sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența alcoolului.

FOTO: ARHIVĂ


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia