Rămâi conectat

Albaiulieni

Un medic pediatru originar din Alba Iulia a salvat viețile a peste 20 000 de copii

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Fostul purtător de cuvânt al Primăriei Alba Iulia, Mihai Coșer a împărtășit recent pe Facebook o poveste emoționantă despre un om remarcabil, Marcel Oancea (foto stânga), medic și prieten al său. Postarea lui Coșer a atras atenția asupra valorilor umane și a dedicării în slujba vieții.

„Nu amân, pentru că se întâmplă acum. Și, cum a dat frigul, vă pun în față imaginea caldă a doi oameni pe care soarta i-a împreunat, la un moment dat, la aceeași adresă”, a început Coșer, introducând cititorii în povestea captivantă a unui medic cu o carieră impresionantă.

Într-o țară plină de contraste, Mihai Coșer aduce în prim-plan un exemplu de om dedicat, în persoana doctorului Marcel Oancea. Într-o postare plină de admirație, Coșer subliniază că în România există mereu „polinoame ce adună plusuri cu minusuri”, iar în acest context, Marcel Oancea reprezintă un „plus” strălucitor.

Medicul, pe care Coșer îl descrie ca fiind „singurul meu prieten, proaspăt septuagenar” a avut o carieră impresionantă de peste 40 de ani, în timpul căreia a schimbat destinele a peste 20.000 de copii. Prin munca sa, Oancea a mutat „linia vieții” pentru sute de familii, în special pentru părinții a căror suferință s-a transformat în vindecare datorită mâinilor sale pricepute.

Coșer nu ezită să evidențieze contribuția deosebită a medicului într-un an dificil, subliniind că în „anul cel mai istovitor, 640 de copii au adormit lângă el și s-au trezit purtați din suferință spre vindecare”. O poveste emoționantă despre un „fiu de ambulanțier din Alba Iulia, devenit ocrotitor al vieții pentru generații întregi și mentor al altor câțiva chirurgi pediatri”.

Oancea, „omul provinciei,” a reușit să fie recunoscut și apreciat în București, atrăgând la spitalul Marie Curie zeci de albaiulieni. Postarea lui Coșer dezvăluie și o întâlnire recentă în cadrul unui schimb de prefixe, în prezența altor profesioniști din domeniul medical, aproape de locul unde Marcel Oancea revine adesea, cu „discreție și dragoste de familie.”

• Postarea integrală

„Nu amân, pentru că se întâmplă acum. Și, cum a dat frigul, vă pun în față imaginea caldă a doi oameni pe care soarta i-a împreunat, la un moment dat, la aceeași adresă.

În toată patria noastră, România, există permanent polinoame ce adună plusuri cu minusuri. Oameni remarcabili și restu. Bunuțul mi-a dat șansa ca-n algebra vieții să am parte de unele dintre cele mai alese caractere.

Cel pe care nu-l recunoașteți e medic. Singurul meu prieten, proaspăt septuagenar. Care, în mai mult de 40 de ani de profesie, a mutat linia vieții a peste 20 000 de copii. Iar diferența o știu și o înțeleg părinții. În anul cel mai istovitor, 640 de copii au adormit lângă el și s-au trezit purtați din suferință spre vindecare. Aș putea continua, pe rânduri întregi, povestea fiului de ambulanțier, din Alba Iulia, devenit ocrotitor al vieții pentru generații întregi și mentor al altor câteva de chirurgi pediatri.

Omul provinciei, un medic al Bucureștiului, a primit, doar de când îl cunosc, zeci de albaiulieni de-ai lui, la Marie Curie.

Azi, am avut, practic, prima întâlnire din cel mai recent schimb de prefix. Alături de alți purtători ai halatului alb, din toată țara, foarte aproape de locul unde revine adesea, cu discreție și dragoste de familie. Întotdeauna, cu inima ardeleanului plecat, dar mereu întors cu fața spre casă.

Multe lucruri le pot doar aproxima și foarte puține le pot spune cu precizie chirurgicala. Însă, Marcel Oancea merită un loc în galeria albaiulienilor care au transformat durerea în vindecare și speranța în bucurie. Acel „înger-îngerașul meu” din „eu sunt mic, TU fă-mă mare”. La mulți ani, doctore!”


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Albaiulieni

Ioana Ciortea, preocupare constantă pentru sănătatea oamenilor

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Ioana Ciortea, producător local din Alba Iulia, s-a dedicat cultivării cătinei și producției de nectar de cătină, având o preocupare constantă pentru sănătatea oamenilor.

Pornind de la o mică afacere de familie în 2011, Ioana a reușit să dezvolte o gamă variată de produse delicioase și să își extindă activitatea. Cu un background în domeniul medical, Ioana își descrie afacerea ca pe o misiune de a promova un stil de viață sănătos și de a oferi oamenilor produse de calitate, fără substanțe chimice. Prin implicarea sa în comunitate și prin donații regulate către asociații de copii cu nevoi speciale, Ioana își aduce o contribuție valoroasă în societate.

În anul 2011, Ioana Ciortea a ales să îngrijească în Gârbova, județul Alba, o plantație de cătină cu aproximativ 9.000 de copăcei, proveniți din soiurile Mara și Cora, datorită proprietăților terapeutice, superioare cătinei prezente în flora spontană.

A început ca o mică afacere de familie și inițial avea un singur produs, iar în prezent are 10 sortimente delicioase și vrea să se extindă.
Cine este Ioana Ciortea

Ioana Ciortea locuiește în Alba Iulia, este mama a doi copii, este căsătorită și a intrat în lumea antreprenoriatului încă din anul 2011.

Ea activa în domeniul medical înainte de a porni propriul business, fiind de profesie tehnicial de imagistică şi radiologie medicală. Deşi în 2011 a pornit business-ul cu plantația de cătină, primele recolte din plantaţia de cătină au venit şase ani mai târziu.

Ioana se descrie în primul rând ca o iubitoare a naturii și o promotoare a stilului de viață sănătos. Este pasionată de gătit și experimentează diverse rețete inclusiv cu suc de cătină.

Creativitatea și implicarea ei dau roade în tot ceea ce face! Ingredientele precum, rodia, morcovii, aronia, ghimbirul, uleiul esențial de grapefruit sau afinele, fac deliciul celor care cumpără nectarul Strop de Soare.

• Care este cel mai popular sortiment

Cel mai popular produs și primul realizat, este nectarul de cătină cu miere. El se obține din sucul rezultat în urma presării la rece a fructelor de cătină (70%) și din miere de albine (30%).

La cererea clienților, Ioana a realizat și nectar de cătină simplu, pentru cei cărora le este contraindicat consumul de miere.
Amatorii de ceai, se pot și ei răsfăța și vitaminiza cu ceaiul din coji de cătină.

Diferența între nectarul produs de către Ioana Ciortea și alte sortimente existente pe piață, stă în primul rând în procesul de extracție al băuturii, care se obține cu ajutorul unui aparat de presare la rece, care nu oxidează fructele.

Nectarul este pasteurizat la temperatură joasă, nu conține coloranți, conservanți, zahăr, nu are apă adăugată și se prepară proaspăt în funcție de numărul de comenzi.

Ioana a decis să nu folosească pesticide, insecticide și substanțe chimice pe terenul aferent plantației, pentru a oferi un produs final curat, cu proprietăți remarcabile pentru sănătate.

• Ce conține sucul de cătină

O singură sticluță de nectar este suficientă pentru a suplini nevoia de vitamine a corpului uman pentru o săptămână de zile, după cum susține producătoarea băuturii vitaminizante.

Fructele de cătină conțin peste 190 de principii bioactive, conținând vitamina C în proporție de două ori mai mare decât măceșele și de zece ori mai mare decât citricele. Vitaminele A, B1, B2, B6, B9, E, K, P și F sunt și ele prezente în fructele de cătină în concentrații importante. Conțin betacaroten în proporție mai mare decât morcovul și alți carotenoizi, microelemente precum P, Ca, Mg, K, Fe, Mo, B, celuloza, proteine cu continut ridicat de aminoacizi esențiali (îndeosebi lizina), uleiuri complexe (acizi grași saturați și nesaturați, steroli), acizi organici, cum sunt acidul malic, acidul succinic, acidul ursolic, precum și flavonoizi identici cu cei din Gingko biloba.

• Pentru ce este nectarul cel mai căutat și cine sunt clienții ei

„Clienții cumpără nectarul de cătină atât pentru susținerea imunității , cât și pentru faptul că îți oferă energie. Vitamina C naturală se eliberează treptat și nu îți scade energia ca atunci când bei cafea iar energia scade brusc la scurt timp după consum.”

Printre clienți, se numără părinții care cumpără nectarul copiilor pentru întărirea imunității, vârstnicii, sportivii, precum și oamenii din toate categoriile de vârstă, interesați de un stil de viață sănătos.

• Cum reușește un producător local să păstreze calitatea produselor și în același timp să aibă o afacere înfloritoare

Aici, Ioana mă contrazice și îmi spune că din exterior pare înfloritoare, dar e destul de dificil să faci profit.

„E o afacere în creștere în condițiile în care noi ne dezvoltam ca număr de produse, am crescut mult comparativ cu perioada de început. Nu se vede pe cifre, deoarece au crescut taxele, toate cheltuielile, am crescut numărul de angajați iar investiția a fost constantă în toți acești ani.

Patru oameni lucrează la producţia de nectar de cătină. Ei se ocupă de la cosmetizarea plantaţiei şi îngrijirea acesteia, până la ambalare, etichetare, promovare.

Planurile de viitor pentru business urmăresc creşterea echipei, dar şi a capacităţii de producţie”.

• Ce o motivează  pe Ioana să continue

„Vreau să duc visul inițial la îndeplinire: Să împart sănătate oamenilor.

Când mă demotivez mă duc înapoi în momentul acela inițial, când stăteam pe plantație și îmi imaginam ce gust va avea sucul, cum o să arate sticlele. Mă motivează faptul că avem clienți fideli care revin și ne oferă feedback despre cum li s-a îmbunătățit starea de sănătate de când consumă nectarul de cătină.

Ioana se implică și în societate: din cei patru angajați, doi sunt tineri neets din mediul rural. O altă modalitate în care își aduce contribuția în societate: donează lunar 30-40 de sticle cu nectar de cătină către două asociații de copii cu nevoile speciale, una este din Alexandria, iar cealaltă din Sebeș.

„Facem asta lunar pentru că ne dorim să dăm mai departe din cât avem. Suntem recunoscători că putem ajuta, în special copiii.”


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Albaiulieni

Albaiulianca Ioana Palcău, sărbătorită de familie și autoritățile locale, la împlinirea venerabilei vârste de 104 ani

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Albaiulianca Ioana Palcău a împlinit venerabila vârstă de 104 ani și, la fel ca în anii trecuți, a fost vizitată și felicitată de primarul Gabriel Pleșa și de la care a primit un premiu, dar și tort și flori.

„Am găsit-o în mijlocul familiei, bucuroasă de oaspeți și zâmbitoare, dornică să ne spună povești, parcă desprinse din cărțile de istorie, din vremurile Primului Război Mondial.

Doamna Palcău ne-a transmis și un mesaj, la care ar fi bine să luăm aminte: Să ne bucurăm dimineața când deschidem ochii și vedem soarele, să-i mulțumim lui Dumnezeu și să păzim raiul pe care ni l-a dat pe pământ Dumnezeu! Vă mulțumesc că ați venit astăzi la mine. Vă iubesc pe toți!

I-am oferit doamnei Palcău, din partea Primăriei și Consiliului Local Alba Iulia, un cadou, un tort și un buchet de flori. Ni s-au alăturat în cadrul vizitei preoții Ionuț Șoptirean și Ovidiu Popescu, precum și domnul col (rtr.) Nicolae Panduru președintele filialei Alba a A.N.C.M.R.R.

Vă doresc multă sănătate alături de familie!”, a transmis primarul Gabriel Pleșa, pe Facebook.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Albaiulieni

Albaiulianca Ana Bimbea, felicitată de autoritățile locale la împlinirea vârstei de 102 ani

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

În cursul zilei de astăzi,  19 ianuarie 2024, în care venerabila doamnă Ana Bimbea a împlinit vârsta de 102 ani, aceasta a fost vizitată de primarul Gabriel Pleșa, d-na. Adela Cristescu, director al Direcției de asistență sociala din cadrul Primăriai Municipiului Alba Iulia și de colonelul (rtr.) Panduru Nicolae, președinte al Consiliului Județean al Pensionarilor și al Persoanelor Vârstnice din județul Alba.

Cu acest prilej i-au fost înmînate diplome aniversare,torturi ,buchete de flori iar din partea Consiliului local un important cadou financiar.

„Am găsit-o pe doamna Ana veselă și binedispusă, la fel ca anul trecut, când, la aniversarea a 101 ani de viață, i-am fost alături. Doamna Ana Bimbea are tot respectul și admirația noastră, fiind un exemplu de dăruire și preocupare pentru semeni și familie. Soțul domniei sale a fost incorporat și a participat în cel de al doilea război mondial cu Regimentul 91 Infanterie Regele Ferdinand I”, a scris pe pagina personală de facebook Colonelul (rtr.) Panduru Nicolae.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia