Rămâi conectat

Învățământ-Cultură

Eleva Cătălina Lazăr şi-a prezentat prima sa carte “Jurnalul unor sentimente”

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

lansare-jurnalul-unor-sentimenteAstăzi, 12 noiembrie 2013, la Şcoala Gimnazială “Mihai Eminescu” din Alba Iulia a avut loc lansarea cărţii “Jurnalul unor sentimente”, semnată de eleva de clasa a VIII-a Cătălina Lazăr, aceasta fiind cel de-al treilea volum lansat de către elevi ai acestei şcoli.

În prezenţa colegilor, familiei, a dascălilor, a unor foşti elevi ai şcolii, Cătălina a lansat primul său volum de “poezie în proză”.

În „Jurnalul unor sentimente”, tânăra prezintă în cuvinte sentimentele fireşti ale fiecărui adolescent – primii fiori ai iubirii, neîncrederea în propriile forţe, sau în cei din jur, dezamăgirea, fericirea, extazul, etc, fiecare capitol având povestea acestor trăiri ale sufletului. La doar 14 ani, talentata Cătălina a scris cartea în doar două luni. Jurnalul cuprinde 108 pagini şi este structurat pe 14 capitole.

 Au asistat  la “masa tăcerii, la povestea gândurilor tainice ascunse în sufletele senine şi sensibile ale unui copil”, aşa cum a denumit acest eveniment profesoara de limba română a Cătălinei, Mihaela Bandici,  lector universitar Geta Orian, fostă elevă a şcolii, colegă de clasa cu mama Cătălinei, Todoran Adriana, inspector Şcolar de Limba şi Literatura Româna, Mioara Pop, directorul Bibibliotecii Judeţene “Lucian Blaga” Alba, prof. Cristina Comăniciu, din partea CCD Alba, Felicia Colda de la  Biblioteca Judeţeană, Gabriela Hale, scriitor de cărţi pentru copii, prof. dr. Mihăilă Silviu de la Colegiul Naţional Horea Cloşca şi Crişan şi  Diana Aron, de asemenea foşti elevi ai şcolii gimnaziale “Mihai Eminescu”, Rodica Marinescu, directoarea Şcolii “Mihai Eminescu”, fosta şi actuala dirigintă şi nu în ultimul rând părinţii, bunicii şi colegii Cătălinei.

 Cătălina, în familie Iulia, a ales ca motto al cărţii citatul ce o face pe ea să fie mereu puternică: “Când vrei cu adevărat ceva merită să lupţi indiferent de şansele de a câştiga”. A început să scrie <Jurnalul unor sentimente> în luna august a acestui an, din dorinţa de a împărtăşi sentimentele şi stările ei celor care se regăsesc în această poveste cu tentă de confesiune. “Jurnalul se adresează adolescenţilor zilelor noastre care simt la fel: primii fiori ai iubirii, teama de a nu pierde persoana dragă, neîncrederea în forţele proprii şi în lumea din jur. Cele 108 pagini ale cărţii sper să-şi găsească ecou în sufletele celor care o citesc”, a declarat Cătălina.

 În cadrul evenimentului, cei prezenţi au avut, de asemenea, bucuria de a asculta câteva poezii, poveşti ale unor elevi ai şcolii despre “urme ale trecutului”, “jurnal”, despre “copilărie”, despre “cuvinte sau realitate” sau despre “gânduri”, în care mulţi dintre ei  s-au regăsit. De asemenea, au avut ocazia de a rosti fiecare pe rând câteva cuvinte, păreri, sentimente, la adresa tinerei.

 “Cătălina ne-a reprezentat şcoala, în toate concursurile, în toate activităţile extracurriculare. Ne mândrim cu rezultatele obţinute de Cătălina pe toate planurile. Este o elevă de nota 10 şi uitaţi că astăzi confirmă că are mult mai multe preocupări decât viaţa de şcolar”, a declarat directoarea Şcolii “Mihai Eminescu”, Rodica Marinescu.

 “Mă bucur că astăzi o elevă atât de dragă mie, îşi lansează o carte ca rod al imaginaţiei, al muncii şi al seriozităţii în acelaşi timp. Cătălina este un talent al prozei lirice şi reprezentanta şcolii pentru doi ani consecutivi la Olimpiada de Limba şi Literatura Română “Emil Teodorean”, faza naţională”, a declarat prof.  Mihaela Bandici, cea care a sprijint-o pe Cătălina în acest demers.

La finalul evenimentului, Cătălina a ţinut să le mulţumescă tuturor celor care au fost alături de ea, care au încurajat-o, în special părinţilor, bunicilor şi profesoarei de limba română Mihaela Bandici, care a i-a insuflat pasiunea pentru poezie.

Felicitări Cătălina şi mult succes pe viitor!

[youtube_sc url=”http://youtu.be/i-tJ9FA-Kd8″]

[youtube_sc url=”http://youtu.be/VUc6zJNRS9E”]


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Învățământ-Cultură

Carina Zbutea, elevă a Seminarului Teologic Ortodox din Alba Iulia, premiul special la faza națională a olimpiadei de religie

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Carina Zbutea, elevă la Seminarul Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia, a obținut premiul special la olimpiada de religie, etapa națională.

„În perioada 8-12 mai 2024 s-a desfășurat la Focșani faza națională a Olimpiadei de Religie pentru nivelul gimnazial. Unitatea noastră a fost reprezentată de către eleva Zbutea Carina din clasa a VII-a A, coordonată cu măiestrie de către doamna prof. dr. Opriș Monica.

Talentata elevă, olimpică la mai multe discipline, a reușit să obțină Premiul Special cu nota 9.50, motiv pentru care dorim să o felicităm, urându-i mult succes la viitoarele competiții!”, au transmis reprezentanții Seminarului Teologic Teologic Ortodox „Mitropolit Simion Stefan”  din Alba Iulia.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

Marți, 14 mai 2024, au continuat lucrările Simpozionului Internațional de Știință, Teologie și Artă (ediția a XXIII-a), organizat la Alba Iulia. Momentul special programat în a doua zi a manifestării a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg.

În cadrul sesiunii plenare, au susținut referate pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi („Teologie și medicină în viața și opera Sfântului Atanasie Sinaitul”), diac. prof. univ. dr. Ryan Samson Nash („Necesitatea suferinței: o relatare duhovnicească a unui medic – pacient”), prof. univ. dr. Pascal (Capodistrias) Hämmerli („Eutanasia și sinuciderea asistată medical în Europa. O perspectivă ortodoxă”) și dr. Andrei Dîrlău („Biserica Ortodoxă în viziunea lui Herman Engelhardt Jr., în contextul provocărilor lumii secularizate”).

Momentul special programat în a doua zi a Simpozionului a fost reprezentat de ceremonia decernării titlului de Doctor Honoris Causa al Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (UAB) domnului prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg. Evenimentul s-a derulat de la ora 11.00, în Aula „Dumitru Stăniloae”, în prezența membrilor Senatului UAB și a participanților ISSTA 2024.

În prima parte a festivității, pr. lect. univ. dr. Oliviu Botoi a dat citire cuvântului de Laudatio, intitulat „Dimensiunea terapeutică a teologiei și spiritualității ortodoxe – Prolegomene asupra operei teologului Jean-Claude Larchet”, în cuprinsul căruia a elogiat personalitatea academică și activitatea științifică de excepție a profesorului francez. De asemenea, părintele Oliviu Botoi i-a mulțumit profesorului Jean-Claude Larchet pentru bucuria și deschiderea cu care a acceptat să devină membru al comunității academice a Universității din Alba Iulia. Apoi, prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918”, a prezentat hotărârea Senatului UAB privind acordarea titlului de Doctor Honoris Causa.

În continuare, domnul prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet a rostit o prelegere festivă, cu ocazia acestui moment solemn. Profesorul și cercetătorul francez a subliniat faptul că este deosebit de onorat și emoționat ca urmare a atribuirii titlului academic de Doctor Honoris Causa la Alba Iulia, capitala unității spirituale și naționale a tuturor românilor. Totodată, domnia sa a remarcat legătura științifică și spirituală cultivată pe parcursul deceniilor cu mediul teologic academic din România. De asemenea, profesorul Jean-Claude Larchet a mulțumit pentru considerația și generozitatea cu care a fost primit de către corpul profesoral al Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.

În ultima parte a evenimentului, în semn de apreciere, prof. univ. dr. Daniel Breaz i-a oferit profesorului și cercetătorului francez Jean-Claude Larchet o plachetă a Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia. Apoi, în semn de aleasă prețuire, pr. prof. univ. dr. Mihai Himcinschi i-a dăruit prof. univ. dr. Jean-Claude Larchet, în numele corpului academic al Facultății de Teologie Ortodoxă, o icoană cu Mântuitorul Iisus Hristos. Părintele decan i-a mulțumit distinsului invitat pentru bucuria deosebită prilejuită de participarea la acest eveniment științific și duhovnicesc.

Profesorul și cercetătorul francez Jean-Claude Larchet (n. 9 august 1949) este unul dintre cei mai apreciați teologi ortodocși contemporani. Domnia sa este doctor în Filosofie (1987) al Universității din Nancy și doctor în Teologie (1994) al Universității din Strasbourg, îmbinând armonios, în lucrările sale, cercetarea științifică riguroasă cu profunzimea înțelegerii și trăirii vieții duhovnicești și liturgice, în duhul Tradiției Sfinților Părinți. Opera sa însumează o vastă cercetare teologică ce cuprinde 35 de lucrări teologice originale și numeroase studii de specialitate și recenzii publicate în reviste academice prestigioase, abordând teme de teologie dogmatică, patristică, morală, bioetică și ecologie.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Învățământ-Cultură

Performanțe excelente obținute de elevii Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia, la etapa națională a Olimpiadei de Limbi Clasice

albaiuliainfo.ro

Publicat

în

La etapa națională a Olimpiadei de Limbi clasice: Greacă Veche, Latină, desfășurată în perioada 25 – 28 aprilie 2024, la Timișoara, cei nouă elevi ai Seminarului Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” Alba Iulia au reușit performanțe remarcabile.

„Pregătiți cu deosebit profesionalism și abnegație de domnii profesori Angela Rîșteiu și Gheorghe Popa, elevii noștri au concurat alături de alți 302 elevi din 36 de județe ale țării și sectoarele Municipiului București, iar șapte dintre ei au obținut premii, astfel:

– Premiul III: BERCEA R. G. CODRIN ROMULUS – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul III: ȚUCHEL V. IOAN – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Mențiune: PÎCLIȘAN G. A. IOAN CRISTIAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Mențiune: NICULA G. GABRIEL-MIHAI – clasa a XI-a, Limba greacă veche

– Medalie de bronz: VLĂZAN N. ANDREI IOAN – clasa a IX-a, Limba greacă veche

– Premiul special: NEAG A. BOGDAN-IONUȚ – clasa a X-a, Limba greacă veche

– Premiul special: DAN C. RIAN-CONSTANTIN – clasa a XI-a, Limba greacă veche

Felicitări, elevilor și profesorilor îndrumători, pentru aceste rezultate de excepție!”, au transmis reprezentanții școlii.


 Urmărește albaiuliainfo.ro și pe GOOGLE NEWS


Citește mai mult

Actualitate

Administrație

Știri din zonă

Stiri din Alba

Știrea ta

Politică

Societate

Sport

Economie

Din Județ

Cele mai citite știri

albaiuliainfo, stiri alba iulia, informatii alba iulia